8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Oslavy játrům neprospívají aneb novoroční očista!

30. 01. 2014 | Péče o tělo
Vzhledem k obecné oblíbenosti alkoholu v našich krajích nejsou bouřlivé oslavy jediným a největším nebezpečím, které našim játrům hrozí. Je to spíš takový příklad za všechny a také bod, u kterého mnozí lidé píšou do svého deníčku či alespoň do svého svědomí různá předsevzetí, jak naloží s novým rokem. Mezi ně patří snaha přestat kouřit, zhubnout a také omezit alkohol.

Zároveň se v lednu vrháme do posiloven, hubneme, čistíme tělo různými čaji a detoxikačními postupy. Neměli bychom přitom zapomínat právě na naše játra, protože patří mezi nejdůležitější orgány našeho těla a mají zásadní filtrační a detoxikační funkci.

Jsme rozdílní, co se týče genetické výbavy, stravovacích návyků a vůbec v celkovém přístupu k životosprávě, a tak reakce každého z nás na stres, léky a alkohol je odlišná. Proto ne každý pravidelný konzument alkoholu má poškozená játra. Existuje ovšem vypočítané množství alkoholu, které s vysokou pravděpodobností způsobí vážné poškození jater u většiny osob. Příjem 80 gramů alkoholu denně, tj. přibližně 0,7 litru vína, po dobu 20 let vyvolá u mužů vazivovou přestavbu jater, tzv. cirhózu jater. U žen je to ještě o dvě třetiny méně, tedy už něco přes 2 dcl vína denně.

Oslavy játrům neprospívají aneb novoroční očista!Podle posledních údajů se např. ve Francii, zemi vína a koňaku, diagnostikuje asi 3000 případů alkoholové cirhózy na 1mil. obyvatel, přičemž muži jsou tímto onemocněním postiženi třikrát častěji než ženy. Při denní konzumaci 80 g alkoholu u mužů a 40 g žen se zvyšuje prevalence cirhózy jater na 25 000 případů na 1 milion obyvatel. Podle jiných údajů byla průměrná konzumace alkoholu u mužů s alkoholovou cirhózou jater průměrně 160 g v průběhu 8 let. Pro vznik cirhózy je velmi důležitý i časový faktor. Cirhóza se nevyskytuje u pacientů, kteří pijí kratší dobu než 5 let, naopak u těžkých alkoholiků se po 21 letech pití cirhóza vyskytuje přibližně u poloviny. Denní pití alkoholu je samozřejmě nebezpečnější než střídavá konzumace alkoholu.

Steatóza neboli ztučnění jater se při konzumaci alkoholu vyvine poměrně rychle. Už 8 - 10 denní intenzivní pití (300 - 600 ml 86 % alkoholu) vede k ztučnění jater. V tuto chvíli lze ještě tuto situaci přísnou abstinencí zvrátit. Při pokračující konzumaci alkoholu se steatóza prograduje až do mnohem vážnější steatofibrózy, odkud už je jenom krok ke zmiňované cirhóze jater. U žen se přitom, poněkud nespravedlivě, alkoholová hepatitida a cirhóza vyskytne při konzumaci alkoholu častěji než u mužů.  

Je důležité vědět, že na poškození jater při chronickém nadužívání alkoholu se podílí nejen toxický vliv etanolu a jeho metabolitů. Výrazný podíl na nedostatečné odolnosti jaterní buňky má i přetrvávající nedostatečná výživa s výrazným podílem chybějících tzv. lipotropních látek. To jsou látky, které snižují obsah tuku v játrech. Jejich nedostatek vyvolává v játrech nahromadění tuku, který ztrácí schopnost být transportován a zapojen do dalšího metabolismu.

V tuto chvíli přichází ke slovu nutná očista jater. Je nutná úprava jídelníčku (tzv. jaterní dieta) a okysličování krve pomocí pravidelného pohybu.

Nejlepším způsobem, jak se vyhnout těmto potížím je ovšem rozumný přístup nejen k alkoholu, ale i ostatním látkám, které naším játrům škodí, jako jsou například léky, éčka v nekvalitních potravinách aj. Na očistu těla jsou vhodné také doplňky stravy obsahující silymarin, tedy ostropestřec mariánský.

Autor: MUDr. František Križanovič
Zdroj: Liporacin


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Přesně tak. Omezila jsem mastné jídla a podobné,ale abych tělu pomohla, tak jsem si koupila Silymarin duo, který mé játra dává dohromady Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Správně, je úžasné co všechno dokáže vstřebat naše tělo, ale není občas na škodu mu pomoci a vzhledem k důležitosti a funkcí jater souhlasím s užíváním tablet jakými jsou SILYMARIN DUO, uvedený v diskuzi. Mám s ním zkušenosti i po rekonvalescenci a mohu jen doporučit
Obrázek uživatelky
profil
Dostala jsem pozitvní recenze na SILYMARIN DUO, koupila jsem si balení i s detoxikačními náplastmi jsou tam sice jen 2, takže na 2 dny, ale nestačila jsem se divit. Minulý týden jsem zašla Silymarin Duo brát, zda působí nebo ne poznám až při testech které mě čekají, ale dala jsem si náplast na noc a ráno byla naprosto černá. Upozorňoji, že jsem nekuřák a piju jen příležitostně. Naprosto mě to dostalo a velmi rychle probraloSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Díky za článek a radySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles