Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Borová u Náchoda

11. 05. 2010 | Česká republika

Moc ráda bych všechny čtenáře seznámila s mou rodnou vískou Borovou. Jelikož v naší republice je více obcí Borová, je nutné doplnit, že se jedná o Borovou u Náchoda.

Historie naší obce začíná na nejvyšším kopci - Strážnici. První písemná zmínka o obci je z r. 1445 v Náchodské pamětní knize, další zmínka je o 100 let mladší, a to v deskách zemských, kde se obec připomíná jako ves Borowey, patřící k náchodskému panství. Jméno Borová pravděpodobně nevzniklo jako ves založená v borovém lese (přesto, že v okolí je jich mnoho), ale jako ves či statek nějakého Bora.

Významnou pozici obec získala v letech 1935 - 38, kdy se stala jedním z nejdůležitějších míst v systému opevnění československých hranic. V obci se nachází pět objektů těžkého opevnění z této doby a v okolí mnoho podzemních pevností (nedaleký Dobrošov).

V současné době má obec asi 195 obyvatel a 133 domů, z nichž některé složí jen k rekreačním účelům. Někomu se může zdát, že tato obec je malá, přesto zde máme obecní dům s hospůdkou a velkým kulturním sálem, kde se pravidelně pořádají plesy, zábavy a nejrůznější akce, fotbalové hřiště, hasičskou zbrojnici i nádrž a samozřejmostí zůstává obchod s potravinami. Spojení s okolím zajišťuje pravidelná autobusová doprava, kterou se většina obyvatel dostává do svých zaměstnání, děti do škol a mladí lidé za zábavou. Okolí láká k procházkám přírodou, houbaření nebo jen k lenošení na mezích.

Obec je také známa svými pravidelnými akcemi, které si místní obyvatelé pořádají sami ve své režii. Jednou z nejvýznamnějších je asi "Borovská padesátka Kladským pomezím" - což je dálkový pochod konaný vždy poslední sobotu v květnu a "Sraz Borových" - kdy se spřátelené obce Borová každoročně sejdou v předem domluvené obci Borová a zúčastní se přátelského klání plného her a soutěží.

Ani sportovního vyžití tu není málo. Na místním hřišti si příznivci fotbalu mohou zahrát v horské fotbalové lize, nezávodně se účastnit pravidelného volejbalového klání či uspořádat výlet na kolech po okolí. Pokud však někdo hledá jen klid a čistý vzduch, obec Borová u Náchoda je tím nejlepším místem k odpočinku.

 

Ejmik - čtenářka

ChytráŽena.cz





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Borová u Náchoda:

Borová u Náchoda
Borová u Náchoda
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Napsala si to moc hezky. V Náchodě máme přátele a můj muž rád jezdil na Dobrošov.

Bohužel, manžel zemřel a já se tam už tak často nedostanu.

Ale dík za vzpomínky.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tak tomu rozumím,naše městečko je větší,ale taky
kolem dokola lesy a klídek,moje sestra žila nejdřív v Bratislavě,teď v Praze a nemůže pochopit,že já jsem šťastná u nás až to vyřešil můj muž,když se jí zeptal,kolik lidí ji pozdraví nebo se s ní zastaví,když jde po Praze a přestala se divit.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
svatý klid a pokoj!Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles