Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 21.05. 2024
Dnes má svátek Monika
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výhody a nevýhody biopotravin

19. 11. 2011 | Zajímavosti
Mnoho lidí ještě donedávna nakupovalo potraviny i jiné věci zcela bezhlavě, vůbec se nezajímali o to, kde byl daný produkt vyroben nebo vypěstován, a už vůbec se nedívali na jeho čerstvost či kvalitu, zkrátka koupili, co bylo levné a aby toho bylo co nejvíce.

V dnešní době už ale mnoho rodin nakupuje biopotraviny a zajímají se o to, jak co bylo a kde vypěstováno. Především rodiny s malými dětmi více nakupují biovýrobky pro své děti. Nejen, že jsou jistě zdravější, ale každého, kdo nakupuje biopotraviny, může hřát u srdce, že dělá něco pro přírodu a hospodářská zvířata, protože životní podmínky zvířat ve velkochovech jsou často skutečně něco naprosto strašlivého, a také nejsou zrovna nejlepší různá hnojiva a pesticidy.

Biopotraviny jsou produkty převážně z ekologického zemědělství, na které se lze poměrně spolehnout, měly by být z polí, která nebyla nejméně 3 roky hnojena umělými hnojivy a nebyly používány pesticidy až na povolené výjimky. Pokud se jedná o zvířata, neměla by být krmena aditivy, ale jen krmivy vypěstovanými na biopolích, nesmí se používat žádná léčiva a měla by být chována ve stanovených podmínkách, jako jsou pastva a venkovní prostory. V ekologickém zemědělství také nejsou povoleny genově upravené rostliny a krmení pro zvířata neobsahuje zbytky antibiotik.

I když vám nikdo nezaručí, že v půdě pro biopotraviny není nějaká stará zátěž, nebo se na pole masivně nesnáší cokoliv z továren nebo smetišť třeba z okolí, ale je to minimální pravděpodobnost oproti běžně prodávaným potravinám třeba ze zahraničí. Většina takových polí je totiž přísně střežená a každý biozemědělec si to hlídá. Potraviny, které mají označení jako BIO, mají původ v ekologickém zemědělství i výrobě a jejich vznik i výrobní úpravy podléhají přísným normám, které spočívají v ochraně životního prostředí a naprosté absenci chemikálií. Ale i v domácích výpěstcích, které si vypěstujete doma na zahradě, může být nadbytek dusičnanů, a to třeba kompostem, ve kterém je velké množství živin v pohotové formě, a tím můžete zahradu přehnojit.

Za biopotraviny v žádném případě nejsou považovány žádné produkty, které obsahují syntetická barviva, aromatické látky a ochucovadla, geneticky modifikované organismy a potraviny se znaky po vlivu ionizujícího záření. Většinou biopotraviny obsahují v průměru větší množství vitamínu C a minerálů jako je vápník, hořčík, železo a chróm, také antioxidanty, které jsou důležité v boji proti rakovině. Biopotraviny také neobsahují přídatné látky a žádná éčka, která mohou zapříčinit srdeční onemocnění, osteoporosu, migrény anebo třeba hyperaktivitu. Mléčné biovýrobky zase mají více omega 3 mastných kyselin než nebio výrobky.

Hlavní nevýhodou biovýrobků je ale jejich poměrně vysoká cena, protože ekozemědělci musí na obhospodařování vynakládat daleko více ruční práce, protože nesmí používat umělá hnojiva a pesticidy. Další nevýhodou jsou také časté plísně, protože tím, že se nepoužívají žádné chemické postřiky, mohou být rostliny napadeny škůdci a chorobami. A poslední nevýhodou je zdaleka menší doba trvanlivosti, protože nejsou chemicky ošetřeny. Ale je zdaleka lepší sníst nevzhledné, ale zdravější potraviny, nežli škodlivé a pěkně vypadající. Samozřejmě většina lidí si biovýrobky nemůže dovolit z finančních důvodů, tak je alespoň vhodné je dopřát vašim dětem. Vždy je lepší třeba ovoce a zeleninu koupit od nějakého souseda ze zahrady, než v obchodě často zahraniční a postříkané jedy, i když vypadají na pohled krásně, tak obsahují jen minimální množství vitamínů.

Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
naštěstí si hodně vypěstuji sama, brambory kupuji u soukromníka, který nepoužívá tolik hnojiv, a pak to vše chutná daleko lépe.
Obrázek uživatelky
profil
napsaný,ale taky bio nekupujiSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezky clanek, rada jsem si precetlaSmajlík mam to stesti, ze nas celorocne zasobuje babicka vypestky ze zahradky a od tety zas maly cas od casu dostane vajicka nebo kousek kralika. jsem tim rozmazlena a kdyz musim zeleninu koupit, otravuju prodejce dotazy, protoze chci znat puvod vseho co koupim. dovozove veci nekupuju, uz jen kvuli ekologicke zatezi zpusobene dlouhou dopravou. a kdyz si predstavim, cim to ovoce musi byt zakonzervovane, aby vydrzelo, prejde me chut i na ananas. bohuzel ne vsichni maji mloznost vlastni zahradky nebo nekoho, kdo jim vypestuje.
Obrázek uživatelky
profil
to hezky napsané...ale bio nekupujuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Když se ale podívám na bio zeleninu v marketech, leží tam jako ovadlá mrcha, nemohla bych to koupit.
Někdy se povede něco koupit na trzích.SmajlíkSmajlík
SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles