Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Potraviny prospěšné našemu zdraví – péče o srdce a krevní oběh

17. 08. 2011 | Péče o tělo
Srdce je sval, který vykonává nepřetržitý pohyb, a proto potřebuje hodně energie. Pokud srdíčko neonemocní, tak se za celou dobu své činnosti neunaví. Je vlastně pumpou, rozhánějící krev do celého těla. Aby tento sval dobře pracoval, potřebuje nejen kyslík, ale také potřebné živiny, které se nacházejí v potravinách.
 
Potřebné potraviny udržují srdce zdravé a jsou nejlepší prevencí různých srdečních onemocnění. Srdeční selhání může mít za následek špatná strava, která srdíčku neprospívá. Nedostatek potřebných látek potřebných pro jeho správnou funkci jsou např. vitamíny skupiny B a některé minerály jako je vápník, hořčík a především draslík. Hromadění tuku v těle v důsledku nadměrné konzumaci soli. Při léčbě srdečního selhání je důležité jíst stravu posilující srdce a omezit příjem soli a sodíku. Konzumací sodíku srdíčko ohrožujete. 
 
Abychom udrželi srdce zdravé, musíme jíst velké množství ovoce a zeleniny, které mají antioxidační účinky. Strava má velký vliv na stav a funkci srdíčka. Srdci prospívá jednoduchá strava, složená ze syrové zeleniny a  ovoce, jakýchkoliv oříšků, luštěnin, celozrnných výrobků a olivového oleje.  Denně se má sníst nejméně 5 porcí čerstvého ovoce nebo zeleniny. Můžete si připravit salát z čerstvé zeleniny s olivovým olejem. Také luštěniny jsou pro srdíčko důležité, nejméně dvě porce luštěnin týdně. Místo bílého pečiva se mají konzumovat jen celozrnné výrobky. Snížit  konzumaci cukru, soli a kávy. Vyhýbejte se alkoholu a nikotinu.  Dopřejte si pravidelný pohyb během týdne. 

Potraviny podporující srdeční činnost
Vlašské oříšky dodávají  srdci energii, mají velké množství mastných kyselin, vitamínu B, stopových prvků, zinek, měď a mangan. Zinku obsahují vlašské oříšky více než například ryby. Nedostatek zinku oslabuje imunitní systém. Vlašské oříšky spolu s pšeničnými klíčky, prvosenkou jarní a semeny řepky jsou nejlepšími zdroji  kyseliny linoleové, je to mastná kyselina, která snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Konzumací vlašských a jiných olejnatých oříšků se snižuje riziko různých srdečních onemocnění. Dále obsahují velké množství železa, hořčíku, vápníku, fosforu a draslíku. Jsou chudé na sodík, který srdce nepotřebuje. Vyvolávají alergickou reakci.
 
Banány jsou velmi bohaté na draslík. U nás jsou banány hned po jablkách nejvíce oblíbeny a konzumovány. Vynikají obsahem vitamínu B, C, E a kyseliny listové. Jsou bohaté na minerály, ze kterých je nejcennější draslík, hořčík a železo. Díky vysokému obsahu draslíku jsou po avokádu a datlích největším zdrojem tohoto minerálu. Jsou také chudé na sodík, které srdce nepotřebuje. Hrách je přítelem srdce. Obsahuje vše, co srdíčko potřebuje. Je bohatý na vitamíny i minerály. Neobsahuje téměř žádný sodík. Broskve - ideální ovoce pro srdce. Jsou velmi bohaté na draslík a hořčík. Minerály, které udržují pravidelný srdeční rytmus. Denní konzumace broskví je prospěšná při jakémkoliv srdečním onemocnění. Zralé broskve jsou lehce stravitelné. 
 
Hroznové víno posilňuje srdce a zlepšuje krevní oběh. Hroznové víno se doporučuje při všech problémech se srdcem. Je bohaté na draslík a hořčík, tedy minerály podporující srdeční činnost. Neobsahuje žádný sodík. Hroznové víno dodává energii buňkám a zlepšuje zdraví arterií, které vyživují srdce. Můžeme také konzumovat hroznový džus a hroznovou šťávu.  Dále rozinky, které jsou velmi bohaté na železo. Mají mnoho draslíku a rostlinné vlákniny. A vysoký podíl vitamínu B. Brokolice je ideální pro všechny srdeční nemoci. Brokolice je zelenina nejbohatší na proteiny, vápník, provitamín A, betakarotén a vitamín C. Je bohatá na draslík, a chudá na sodík, což naše srdíčko potřebuje. Slunečnicová semínka, nejlepší výživa pro cévy, jsou bohatá na kyselinu linolovou a vitamín B a E, pomáhají snížit hladinu cholesterolu v krvi. Hruška je účinná kontrola krevního tlaku. Hrušky mají schopnost snižovat krevní tlak. Kromě toho jsou velmi bohaté na draslík, který srdci prospívá. 

Některé potraviny mají preventivní úlohu, zatímco některé nepomáhají. Srdíčku neprospívají některé potraviny. Nasycené tuky, tučná a fritovaná jídla, cukr, alkohol a nikotin.

Stejně jako srdíčko také /arterie/cévy potřebují správnou výživu.
Různé krevní choroby vznikají tím, že krev je nedostatečně vyživována. Krev potřebuje pro svou tvorbu dostatek železa, kyselinu listovou a vitaminy skupiny B. Konzumováním citrusů společně s luštěninami bohatými na železo, listovou zeleninou, obilninami a  rýží dodáme tělu potřebné látky, které naše tělo potřebuje. Strava hraje významnou roli, protože tělu poskytuje základní látky nezbytné pro tvorbu krvinek.
 
Správná výživa cév
Sója obsahuje ze všech luštěnin nejvíce železa. Čočka je bohatá na železo a vlákninu. Pistácie - oříšky s největším množstvím železa. Červená řepa obsahuje hodně draslíku, vápníku a hořčíku. Obsahuje významné množství vlákniny a odbourává zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi. Všechny citrusy posilňují imunitní systém. Citrón a grapefruit pročišťují a regenerují krev. Zlepšují pružnost cév. Jahody, ovoce s nejlepším antioxidačním účinkem. Jahody patří mezi ovoce s nejnižším obsahem kalorií. Jsou ceněny zejména proto, že zlepšují proudění krve v cévách.

Rostlinná strava, stejně jako bylinky, mají léčivé účinky a pomáhají nám v boji s různými nemocemi.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Skvělý článekSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata.
Obrázek uživatelky
profil
poučný,zajímavý a hezký článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
opět další tvůj moc krásný článekSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkně napsaný článekSmajlík a hodně poučnýSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles