MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Voda - z pohledu vědce i dítěte

20. 11. 2011 | Zajímavosti
Voda – tvoří tři čtvrtiny povrchu naší planety i tři čtvrtiny objemu našich těl. Potřebujeme ji k životu stejně jako kyslík, který dýcháme. Smýváme jí špínu z našich ulic a také z ní připravujeme večerní krupičku pro své děti. Noříme se do ní v parném létě, abychom zchladili svá těla, v zimě se po ní kloužeme na bruslích. Je to voda – fascinující tekutina. Co o ní opravdu víme?

Co je to voda?

Chemikova odpověď na tuto otázku je naprosto jednoduchá – tvoří ji dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. To je vše. Samozřejmě v nám běžně dostupné vodě se nachází řada příměsí, ty mění vlastnosti vody jako takové – její vzhled, bod tuhnutí, vazkost... Jednotlivé molekuly vody však mají jednu velmi zajímavou vlastnost – navzájem se neustále spojují a zase rozpojují – proto voda teče a víří, proto se chová tak, jak se chová, a proto do ní dokážeme koukat přímo s hypnotickým zaujetím.

Už jako malí jsme na vodu koukali s okouzlením. Sledovali jsme, jak se pytlík čaje louhuje ve vroucí vodě a vytváří přitom barevné spirály, zkoušeli jsme, zda mrznutím vody skutečně praskne sklenice, zajímal nás plovoucí led... Ve škole jsme se dozvěděli další zvláštnosti. Je to jediná látka, kterou můžeme v běžných podmínkách pozorovat jako plyn, kapalinu i pevnou látku. Na rozdíl od ostatních materiálů (u nichž s klesající teplotou stoupá hustota) je nejhustší při 4 stupních C. Možná si řeknete: „To je sice pěkné, ale co s tím?“ Díky tomuto jevu voda mrzne od hladiny a kapalná se drží při dně – to mimo jiné umožňuje přežít vodním živočichům zimní období bez újmy. A co dále? Povrchové napětí vody je také mnohem větší než u jiných kapalin. Díky tomu mohou některé organismy „chodit po vodě“, rostliny získávají živiny a vznikají klasické vodní kapky. Kdo by se o vodu skutečně zajímal, zjistí, že má celkem 66 anomálií! Ne všechny jsou vědecky dokázány – kupříkladu Mpembův jev naznačuje neuvěřitelný paradox: teplá voda mrzne rychleji než studená!

Některé nové výzkumy však poukazují na jednu vlastnost vody, která nám téměř bere dech! Oč se jedná? Podle některých studií – výsledky prozatím nejsou odbornou veřejností stoprocentně potvrzeny – má voda svou vlastní paměť. Co to znamená? Molekuly vody si pamatují, s čím během své existence přišly do styku – chemikálie, nečistoty a podobně. Proto se recyklovaná voda svou kvalitou nevyrovná vodě čerstvé přímo od pramene. Pokud by se tato teorie skutečně potvrdila, vneslo by to paprsek světla například do homeopatické léčby.  

Voda je prostě neuvěřitelně zajímavá. Až si večer napustíte vanu, nebo na sebe necháte vodní kapky dopadat ve sprše, zkuste se zamyslet nad tím, jak úžasná voda je!


Agrant - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !