Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Páternoster - zážitek nejen pro děti

31. 01. 2022 | Česká republika

Jednoho dne, když jsem jela s dcerou do Prahy, projevila zájem vidět výtah páternoster. Já jsem ho viděla také jen ve starších filmech. Na internetu jsme tedy vyhledaly dvě budovy, kde bychom ho mohly vidět a dokonce se i svézt. Překvapilo mne, že se i zahraniční turisté o tento typ výtahů zajímají a stává se velkou atrakcí. Vždyť je k vidění jen v pár evropských městech.

Jen stručně popíši, jak vlastně funguje. S klasickým výtahem, který zná každý, nemá vůbec nic společného. Páternoster je výtah s nepřetržitým řetězem kabin. V jedné výtahové šachtě jsou dvě řady kabin, jedna se pohybuje směrem nahoru a druhá směrem dolů. Kabinky nemají žádné dveře, vystoupit a nastoupit můžete v kterémkoliv podlaží. Prý se dá jezdit bez vystoupení pořád dokola. Já bych ale asi neměla odvahu to vyzkoušet. Páternostery jsou vybaveny čidly, která výtah zastaví, pokud by někdo nestačil vystoupit a ocitl se mezi kabinou a vchodem. Když to zjednoduším, tak se páternostery trochu podobají eskalátorům (jezdícím schodům).

První páternoster nebo také oběžný výtah byl vybudován ve Velké Británii koncem devatenáctého století. Následně se rozšířily po Evropě. Obdobný oběžný výtah se používal pro přepravu těžkých zásilek v budově pošty v Londýně. Výhodou bylo to, že páternoster přepravil velké množství zboží i osob. Toho využívali hlavně úředníci v administrativních budovách. V průběhu dvacátého století byly tyto typy výtahů nahrazovány modernějšími. V České republice se podařilo část původních páternosterů zachránit. V celé republice je jich funkčních asi padesát. Ne všechny jsou ale přístupny veřejnosti.

Naše kroky tedy vedly do budovy Nové radnice na Mariánském náměstí. Nebyly jsme jediné, kdo k výtahu mířil. Ten běžný jsme minuly a šly dlouhou chodbou a tam za rohem byl. Nejdříve jsme chvíli sledovaly, jak lidé nastupují a vystupují. Dcera měla plno dotazů a já jí na některé nedokázala odpovědět. Nakonec sebrala odvahu a nastoupila. Já jsem tedy počkala na další kabinku a jela za ní. Hned v dalším patře dcera vystoupila. Viděla jsem, že tam stojí, tak jsem vystoupila také. Nebyla jsem na to ale připravena, tak můj krok byl trochu z výšky. Zasmály jsme se tomu a chvíli sledovaly lidi, kteří výtahem jeli. Potom jsme nastoupily do kabinky směřující dolů a svezly se zpět do přízemí. Byl to zajímavý zážitek pro nás obě.

Seznam budov, kde páternostery můžete vyzkoušet, najdete na internetu. Pro děti to bude určitě zajímavý výlet. Ježdění na eskalátorech už znají, ale toto pro ně bude novinka.


Jaa123 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Páternoster - zážitek nejen pro děti:

Páternoster - zážitek nejen pro děti
Páternoster - zážitek nejen pro děti
Páternoster - zážitek nejen pro děti
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
I ve Zlíně v 21 je..
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles