Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Patero otázek a odpovědí pro zdravé zuby

9. 02. 2021 | Péče o tělo
Zubní kartáček i pasta neoddělitelně patří ke každé koupelně a zdravé, hezké zuby jsou cílem většiny lidí. Kolem péče o chrup však stále panuje celá řada mýtů a nejasností. Některé dokonce brání v tom, aby lidé ochotněji chodili na preventivní prohlídky, které by mohly včas zachytit vážný problém.

1. Bojíte se?

Pomůže analgosedace


Představa návštěvy zubního lékaře často vyvolává nervozitu a strach z bolesti. Tato obava je do značné míry zbytečná. „V 21. století již samozřejmě máme prostředky, jak pacientovi celý zákrok maximálně zpříjemnit a ušetřit ho jak bolesti, tak i úzkostí. Mezi oblíbené možnosti patří například analgosedace. Pozor, nepleťte si ji s narkózou. Analgosedace je určena těm pacientům, kteří mají ze zákroku opravdu velké obavy. Podává se například ve formě tablety – klient se během chvíle dostane do stavu, ve kterém nevnímá podněty okolí, opadá z něj stres, a tudíž je přístupnější ošetřením, která se v následujících chvílích budou odehrávat,“ vysvětluje zubní lékař. Na rozdíl od celkové narkózy je pacient stále při vědomí a se zubařem spolupracuje.

2. Tvrdý, nebo měkký kartáček?


Pro výběr zubního kartáčku platí dvě základní pravidla. Čím je jednodušší, tím je i lepší – vysoké štětiny ani gumové vychytávky zubní péči nevylepší. Především by ale měl být měkký. Plak, který se nachází v dutině ústní, je tak měkký, že je možné ho setřít i kapesníčkem, proto k jeho odstranění není třeba tvrdých štětin a ani velký tlak. Pokud na zubech cítíte povlak, který ani po urputném čištění nelze odstranit, jedná se nejspíše o zubní kámen, který už člověk není schopen doma odstranit a je nutné navštívit dentální hygienu.


3. Je zánět zubu to samé, co kaz?


Lidé si často pletou zánět zubu s kazem. Obě potíže spolu sice úzce souvisí, přesto se nejedná o identický problém. Zubní kaz je infekční onemocnění, které vzniká při dlouhodobém působení bakterií na povrch zubu. V důsledku přítomnosti bakterií a jejich metabolismu klesá pH, tedy prostředí je kyselejší. Pokud se zub v takovémto prostředí nachází dlouhodobě, nebo velmi často, začne se jeho sklovina rozpouštět anebo demineralizovat. Bakterie se pak dostanou přímo do zubu a vzniká kaz, který ale člověk většinou necítí, takže o něm neví a ten se dále šíří. Jakmile se kaz přiblíží zubní dřeni, místo nás konečně začne bolet – v takovém případě je nutné kaz rychle odstranit a zub zaplombovat. Včasné řešení může zubní dřeň zklidnit a zub zachránit.

Pokud ovšem kaz neodstraníme, objeví se zánět a tehdy pociťujeme silnou bolest zubu. Bolest je pulzující, může vystřelovat do oka, do ucha, či do ramene. Kvůli anatomii zubu na ni jen málo zabírají analgetika. Řešením je vyčistit všechny kanálky a zub uzavřít. A příště samozřejmě chodit na preventivní prohlídky, které kaz odhalí v době, kdy o něm člověk vůbec neví a kdy lze živý zub zachránit.

4. Co znamená pečetění zubu?


Máte vy nebo vaše dítě na zubech různé rýhy či jamky? Jedná se o vstupní bránu pro bakterie, které způsobují zubní kaz. Jedním ze způsobů, jak se nepříjemnosti vyhnout, je zapečetění zubů, které se provádí až u dospělého chrupu, nicméně předtím, než doroste do finální pozice. Pečetění je preventivní, neinvazivní procedura, při které se zub zalije ochranným pečetidlem. Probíhá zcela bezbolestně. Nejprve se vyčistí žvýkací plocha zubu, následně se prázdná místa vyplní speciálním plastickým nátěrem. Tento materiál lze konzistencí přirovnat k lepidlu. Co se barvy týče, existuje množství různých alternativ od bílé, přes průhlednou až po odstíny žluté. Pozor, metoda není vhodná pro situace, kdy už se kaz objevil.

5, Mohu ignorovat zubní kámen?


Zubní kámen pacienti často podceňují – sám o sobě totiž nebolí. Přesto může být zdrojem velkých nepříjemností. Zubní kámen je vlastně jakýmsi nástupcem nebo vývojovým stádiem zubního plaku. Zubní povlak je vrstva zbytků potravy, slin a bakterií, která se hromadí na zubech a v mezizubních prostorech. Tato vrstva je téměř neviditelná a správnou dentální hygienou ji lze odstranit. Avšak množství lidí důkladné a správné čištění zubů zanedbává. V takovém případě se plak hromadí a začnou se v něm zachycovat minerální látky ze slin. Kombinace těchto škodlivých faktorů tedy v konečném důsledku vrcholí právě zubním kamenem. Zdaleka nejde jen o estetickou záležitost. Zubní kámen je jen začátek, pokračováním může být parodontitida. Zanedbané zuby jdou ruku v ruce se zánětem dásní, a když se dostaví zánět dásní, parodontitida je už opravdu jen otázkou času. V takovém případě totiž již není napaden jen samotný zub. Problém prorůstá hlouběji do dásně a pomalu ale jistě začíná infikovat a rozpouštět kost. Oslabená kost není dále schopna pevně držet zub, a ten tedy v nejvážnějších případech parodontitidy vypadává. Se zubním kamenem se pojí i další zdravotní komplikace, jako je nesprávné trávení.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !