Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Petrohrad - nejvýznamnější památky

30. 08. 2019 | Evropa

Na prohlídku města a okolí jsme měli tři dny. Některé pamětihodnosti jsou připomínkou slavných, ale i tragických událostí, které Petrohrad a jeho obyvatelé zažili. Mezi nejvýznamnější památky z tohoto pohledu patří Petropavlovská pevnost, křižník Aurora a Piskarevský hřbitov.


Petropavlovská pevnost

Stojí na tzv. Zaječím ostrově řeky Něvy téměř naproti Zimního paláce. Připomíná slavné období vlády cara Petra I. Velikého, který Sankt-Petěrburg, tedy česky Petrohrad, v první dekádě 18. století založil. Město bylo sice vybudováno na strategickém místě, ale stavitelé se museli potýkat s všudypřítomnými bažinami a složitou deltou řeky Něvy. Při výstavbě města zahynulo na úrazy a nemoci kolem 100 000 dělníků. Jednou z prvních staveb města byla pevnost na obranu před Švédy – Petropavlovská pevnost (1703).  Nejdříve to byla jen dřevěná stavba. Z té doby se zachoval i Petrův dřevěný domek. Petr sám byl velmi prakticky založený člověk a naučil se například i tesařskému řemeslu. Kamenné hradby, most, Ivanova a Petrova brána a další budovy byly pak stavěny v letech 1706 až 1740. V areálu pevnosti se nacházelo mj. vězení, mincovna a chrám sv. Petra a Pavla, později místo posledního odpočinku členů carské rodiny.

PetrohradChrám dosahuje se svojí věží a zlatou špicí výšky 122 metrů a je dominantou Petrohradu. Se stavbou chrámu v „západním stylu“ se začalo v roce 1712. Jde o barokní kostel s nádherným ikonostasem, mramorovými sloupy a pozlaceným oltářem, u kterého se modlívali carové. V interiéru převládá růžová a světle zelená barva a vše tvoří neskutečně krásný celek. Velkou část prostoru zaujímají sarkofágy zde pohřbených carů a jejich rodin. V popředí chrámu při pravé zdi leží nejvýznamnější z nich: Petr I., jeho žena, synové a také vnuk Petr III. se svou mnohem slavnější a významnější ženou Kateřinou II. Velikou, která vládla Rusku v letech 1762 – 96. Vládla tvrdě, ale i osvíceně, a rozšířila carskou říši o mnohá území. Vpravo hned vedle vchodu do chrámu je kaple s ostatky posledního ruského cara - Mikuláše (Nikolaje) II. a jeho rodiny. Ten byl i se svou manželkou a pěti dětmi v červenci 1918 zavražděn bolševiky a dlouho se nevědělo, kde jsou pohřbeni. V roce 1978 byly nedaleko Jekatěrinburgu nalezeny lidské ostatky a bylo doloženo, že se jedná o členy carské rodiny i cara samotného. V roce 1998 byli Mikuláš II., jeho žena a tři dcery slavnostně pohřbeni v Petropavlovské pevnosti, o pár let později i jeho další dcera a syn – carevič Alexej.

Aurora

Nedaleko od Petropavlovské pevnosti na Petrogradském nábřeží kotví křižník Aurora, který dal salvou pokyn k zahájení útoku na Zimní palác v listopadu 1917. Zajímavé je, že křižník už v době revoluce byl mimo provoz. Dnes slouží jako muzeum. My jsme si prohlédli kajuty důstojníků i mužstva, několik děl po obvodu lodi a řadu předmětů připomínající události VŘSR. A samozřejmě, jako všichni turisté, jsme se s křižníkem nechali vyfotit. V blízkosti lodi se prochází i sám Lenin, který vám za pár stovek rublů zapózuje a třeba si s ním můžete pořídit i společné foto.

Piskarevský hřbitov

Na severovýchodním předměstí Petrohradu, v místech bývalé vesnice Piskarevskoje, se rozkládá jedno z nejsmutnějších míst nejen Ruska. Piskarevský hřbitov. Od srpna 1941 do ledna 1944, více než 900 dní, bylo město – tehdy Leningrad – obklíčeno a nepřetržitě ostřelováno německými vojsky. Město bylo izolováno od ostatního světa, od zdrojů potravin a energie. Hitler dal rozkaz město vyhladovět, ostřelováním zničit, vymazat z mapy světa. Odmítal přijmout i případnou kapitulaci, k níž však nikdy nedošlo, protože hrdí Leningraďané by se nikdy nevzdali a byli ochotni za své město zemřít. O nepředstavitelných útrapách těch, kteří blokádu zažili, bez normálního jídla, bez tepla a světla za krutých ruských zim, vypovídají dokumentární fotografie a filmové záběry v memoriálním muzeu u vchodu na pohřebiště. Na hlad, zimu, nemoci a vyčerpání zemřelo kolem milionu obyvatel Leningradu. Přes 500 000 z nich, ať civilistů nebo vojáků – obránců města, je pohřbeno na Piskarevském hřbitově. Člověku je do pláče, když si uvědomí ty hrůzy i to, že pod velkými plochami pokrytými jen udržovaným trávníkem a řadami růží mezi nimi leží pohřbeno město větší než třeba Brno. Na konci aleje stojí pomník - obrovská socha Matky Vlasti - a za ní na zdi verše Olgy Berggolc, končící slovy: Nikdo a nic nebude zapomenuto.  Kolem pomníku leží desítky kytic a věnců, které zde den co den kladou příchozí návštěvníci. Smuteční atmosféru umocňuje hudba ruských hudebních skladatelů, která neustále zní nad hřbitovem.


Nelke56 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Petrohrad - nejvýznamnější památky:

Petrohrad - nejvýznamnější památky
Petrohrad - nejvýznamnější památky
Petrohrad - nejvýznamnější památky
Petrohrad - nejvýznamnější památky
Petrohrad - nejvýznamnější památky
Petrohrad - nejvýznamnější památky
Petrohrad - nejvýznamnější památky
Petrohrad - nejvýznamnější památky
Petrohrad - nejvýznamnější památky
Petrohrad - nejvýznamnější památky
Petrohrad - nejvýznamnější památky
Petrohrad - nejvýznamnější památky
Petrohrad - nejvýznamnější památky
Petrohrad - nejvýznamnější památky
Petrohrad - nejvýznamnější památky
Petrohrad - nejvýznamnější památky
Petrohrad - nejvýznamnější památky
Petrohrad - nejvýznamnější památky
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé, díkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Nelke.. mne překvapilo, když jsme šli zpět z prohlídky Petropavlovské pevnosti.. že se na břehu, hned u pevnosti-koukali jsme na ně z mostu, koupali lidé v Evině rouše.. to jsme nečekali, že tam bylo až tak uvolněně..SmajlíkA Lenin u Aurory tehdy ještě nebyl.. jen mladí námořníciSmajlíkhezcí kluciSmajlíkStudenti námořnické akademieSmajlík tam měli službu.. Vstup na Auroru byl zdarmaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles