Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Podcenění příprav a sil může na horách skončit fatálně

15. 03. 2024 | Praktické rady
Praktická obuv podpořená nesmeky, na sobě několik vrstev oblečení, v batohu náhradní na převlečení a dostatek tekutin. Vše nasvědčuje tomu, že jste nepodcenili přípravu na horskou túru. Zrádné však může být i počasí. Ač je již ve městě cítit jaro, na hřebenech  vysokých hor může být stále nevlídno. Proto si raději zopakujte zásady bezpečného chování při pohybu v horském terénu.

První zásadou je pečlivé naplánování trasy túry a potřebného vybavení, podle způsobu pohybu v terénu. „Pokud nejste lyžař a vydáváte se nyní na pěší horskou túru třeba do Alp, je obzvláště důležité doplnit vaše vybavení o nesmeky a sněžnice. Toto vybavení je zásadní pro zdolávání náročnějšího terénu,“ říká mluvčí Horské služby ČR Marek Fryš. Důležité je také nezapomenout na své léky a pro případ nouze se vybavit také lékárničkou se základními léky a zdravotnickými potřebami. Nezapomínejte také na kontrolu prognózy počasí, sněhové a lavinové situace. Před odchodem na horskou túru raději předejte informace, někoho z vašich příbuzných nebo známých, o trase a předpokládané době návratu. Na samotné túře pak nezapomeňte zvolit tempo dle nejslabšího člověka ze skupiny, sledujte turistická značení, výstražné tabule a nepohybujte se mimo značené cesty. „Určitě nezapomínejte na plně nabitý mobilní telefon s mapovými aplikacemi a aplikací Záchranka, které můžete použít v případě nouze. V batohu by neměla chybět ani čelovka v případě, že se vaše túra protáhne do tmy,“ dodává Fryš.

I přes všechna varování od horské služby přibývá návštěvníků hor, kteří podceňují vybavení a přeceňují své schopnosti. „Vzhledem k tomu, že jsem už delší dobu u horské služby, musím říct, že v posledních letech se tato situace čím dál tím více násobí. Velice často zasahujeme u pěších turistů, kteří nejsou dobře vybavení. Před lety byl pěší turista na horách vzácnost. Kladou dotazy na to, jestli mohou jít na túru pěšky, protože neumí na lyžích a horská služba pochopitelně k takovým zásahům vyjíždí a je to čím dál tím častější jev,“ říká Marek Fryš.

Málokdo si uvědomuje, že i vzdálenost jednoho kilometru ve 30 centimetrech sněhu, se z běžných 15 minut protáhne na hodinu či hodinu a půl. Obzvlášť ve snížené viditelnosti a silném větru. V takových podmínkách ubývají síly daleko rychleji. Lidé mnohokrát podlehnou panice, protože mají pocit, že nejsou schopni danou situaci vyřešit.

Lidé si často neuvědomují, že horské služby v zahraničí mohou být soukromé a výlohy za záchrannou akce tak mohou vyšplhat na desítky až stovky tisíce korun. Na rozdíl od Česka se jedná nejméně z 80 % o soukromé firmy či subjekty, jejichž činnost není pokryta z místního veřejného zdravotního pojištění. S tím souvisí povinnost individuální úhrady služeb v nouzi, nejde-li v konkrétním případě o výkon hrazený v rámci EU z veřejného zdravotního pojištění. Úhrady pro běžnou záchrannou výpravu se pohybují v řádu desítek tisíc korun. Je-li však zapotřebí helikoptéry, náklady vzrostou na statisíce.


Deset základních pravidel pro pohyb ve volném terénu dle Horské služby ČR:


    1. Nikdy se do volného terénu nevydávejte sami.
    2. Uzpůsobte túru předpovědi počasí a lavinovému nebezpečí a informujte se u spolehlivé osoby na vámi zamýšlenou oblast či trasu.
    3. Nikdy nezapomeňte lavinový vyhledávač stejně jako lavinovou lopatu, sondu a mobilní telefon (každý musí mít celý komplet).
    4. Tam, kde je sníh velmi hluboký, používejte lyžařské brzdičky a ne bezpečnostní řemínky. Nepoužívejte řemínky na hůlkách.
    5. Vyhněte se místům s hlubokým sněhem alespoň tři nejbližší dny po velkém sněžení.
    6. Nelyžujte mimo sjezdovky a v hlubokém sněhu bez dobře nacvičené záchrany, včetně první pomoci a bez schopnosti správného použití lavinových záchranných pomůcek.
    7. Používejte airbag, ale nevkládejte do něj příliš velkou naději, mohlo by to vést k podcenění rizik.
    8. Udržujte bezpečnou vzdálenost mezi vámi a vašimi kamarády jak během výstupu, tak i během sjezdu, aby se případné riziko v kritických momentech omezilo pouze na jedinou osobu v danou chvíli. Vyhněte se místům s navátým hlubokým sněhem (tzv. polštářům) na závětrných svazích.
    9. Používejte stejnou trasu pro sjezd, jakou jste použili pro výstup, tak totiž budete znát lépe stav sněhové pokrývky a terén.
    10. V případě pochyb či dokonce zlé předtuchy vždy řekněte ne!    

Plánujete-li výlet nebo túru v zahraničí, mějte na cestu vždy plně nabitý mobil a v něm uložená čísla na asistenční službu k cestovnímu pojištění a místní číslo na horské záchranáře. Tak máte šanci požádat v nouzi o pomoc včas a předat i přesnou polohu, kde se právě nacházíte.


Zdroj, foto: UNIQA




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !