8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Poděbrady

18. 02. 2014 | Česká republika

Filmy s Vlastou Burianem mám moc ráda a ačkoliv je znám téměř nazpaměť, neodolám a podívám se na ně znovu. Hrdinný kapitán Korkorán je mi sympatický nejen vtipem, ale také prostředím, kde se natáčel. Hezké město ve Středočeském kraji, se skvělou dostupností a zároveň nádhernou přírodou a klidem, se jmenuje Poděbrady. Návštěvník města může zvolit tradiční dopravní prostředek autobus, nebo vlak, ale také netradiční a jistě zajímavou - loď. Cesta je nezapomenutelná, zajímavá a pohodlná. Vzhledem k tomu, že město je vhodné jak pro procházky, tak jízdu na kole, je ideální si vzít kolo s sebou. Na loď si můžete vzít i pejska, takže je to skvělý rodinný výlet. Loď kotví cca 300 m od náměstí, je vidět zámecká věž a nedaleko je pověstná kolonáda.

Náměstí je čisté a upravené, jeho dominantou je jezdecká socha krále Jiřího od mistra Bohuslava Schnircha, jehož matka se také v Poděbradech narodila a byla dcerou purkmistra. Synovu vášeň pro umění podporovala, a tak se přes počáteční nevoli otce, Bohuslav nakonec stal sochařem. Schnirch svým uměním ve své době zaujal natolik, že mu byla svěřena i výzdoba Národního divadla a dalších významných památek. Socha Jiřího je nádherná a perfektně zpracovaná. Je vytepaná z 12 měděných plátů připevněných na ocelovou konstrukci. Mistr Schnirch upřednostnil toto zpracování před klasickým odlitím z bronzu. Na zdejším náměstí můžeme obdivovat řadu významných starých budov, kde jsou zachována původní architektonická řešení staveb. Nachází se zde radnice a knihovna jako původní renesanční dům ze 16. století, kterému v roce 1814 byla přistavěna zvonice.

Z historie se přesuneme do současnosti a navštívíme zrekonstruovaný velký park, který na náměstí navazuje Divadelní ulicí a spojuje cestu k nádraží. Množství kaváren s útulnou atmosférou láká k posezení. Při procházce městem jistě neodoláte vůni oplatek a můžete si přímo na ulici koupit teplou kulatou oplatku. Je velmi jemná a lahodná, náplň si zvolíte podle chuti - tradiční oříškovou, vanilkovou nebo čokoládovou. Cesta parkem je osvěžující, vzrostlé stromy, upravené keře a květiny přivábily motýly. Je to krásná podívaná, slunce probleskuje mezi větvemi stromů a odpočinek na lavičce přijde vhod. Na druhé straně parku od slunečních hodin je na rohu zajímavý členitý dům, který mi je povědomý. A protože mám s sebou průvodce, dozvídám se že jde o známý a filmaři oblíbený dům zvaný Kouřimka. Kdo se dívá na seriál Ordinace v růžové zahradě, tak poznává vilu doktora Valšíka. Vila byla postavena rodině Geiselreiterů z města Kouřimi, odtud pochází její název. Místní obyvatelé jí říkají také Kameňák, podle vzhledu neomítnutého zdiva s pískovcovými prvky. Stylově patří ke geometrické secesi. Jakkoli můžeme tento dům nazvat, je jisté, že stojí za zhlédnutí. Podle pověsti v něm architekt nechal své srdce, byl zamilovaný do madam Geiselreiterové zvané Fanynky.

Podél rozlehlého parku je mnoho penzionů a hotelů ve funkcionalistickém stylu. Město dýchá atmosférou doby Oldřicha Nového. Zní tlumená hudba a kdo by odolal malému posezení u kávy. Čas rychle utíká a výlet končí, nezapomeňte koupit oplatky domů a rychle na vlak.

Setury - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Poděbrady:

Poděbrady
Poděbrady
Poděbrady
Poděbrady
Poděbrady
Poděbrady
Poděbrady
Poděbrady
Poděbrady
Poděbrady
Poděbrady
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Poděbrady nezklamou Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
tak to o Kapitánovi Korkoránovi, že se v Poděbradech film natáčel jsem nevěděla..v Pardubicích jsem prožila taky hezký víkend, byla jsem tam za mužem, on tam byl v lázních..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
děkuji za milé komentáře Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek i fotečky. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles