Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Potraviny, které posílí vaši imunitu

10. 02. 2022 | Péče o tělo
Nedostatek vitaminů, minerálů, bílkovin a dalších důležitých živin může mít negativní vliv na naše zdraví. Důležitým faktorem v tomto ohledu je složení stravy, které ovlivňuje mimo jiné správné fungování imunitního systému.

Imunitu bychom měli posilovat celý rok, v zimních měsících pak dvojnásob. Lidé si často nejsou jisti výběrem vhodných potravin, a v obchodě sahají po lákavých, avšak nepříliš vhodných výrobcích plných soli, tuku, cukru a prázdných kalorií. Pokud ale chceme dodat tělu to, co opravdu potřebuje, měli bychom se snažit o zdravý a vyvážený jídelníček.

Živiny posilující imunitní systém a kde je najít


1. Bílkoviny

Bílkoviny se podílejí na tvorbě protilátek v případě oslabení organismu, ačkoli samotná konzumace samozřejmě nestačí k boji s cizím objektem v těle. Mezi zdravé zdroje bílkovin patří ryby, drůbež a libové maso, luštěniny, mléčné výrobky či sója a produkty z ní (především tofu a tempeh).

2. Vitamin C

Vitamin C hraje v imunitním systému klíčovou roli. Přispívá především ke správnému fungování bílých krvinek a tvorbě protilátek. Skvělými zdroji jsou brokolice, citrusy, rajčata či paprika.

3. Vitamin A

Vitamin A je důležitý pro zdravou pleť a prospívá také tkáním dýchacího a trávícího ústrojí. Mnoho lidí si neuvědomuje, jak moc je imunitní systém ovlivňován právě trávícím traktem. Pro podporu jeho správného fungování je dobré konzumovat dostatek vitaminu A, který najdeme v mrkvi, špenátu, broskvích, dýni či rajčatech.


4. Fytonutrienty

Fytonutrienty, které jsou přirozenou součástí rostlinné stravy, působí v našem těle jako antioxidanty. Pomáhají tak zvládat oxidační stres, který se vyskytuje v těle každého z nás. Pokud má organismus k dispozici dostatek antioxidantů, oxidační stres je pod kontrolou. V opačném případě je oslabena schopnost organismu bránit se nemocem. Fytonutrienty najdeme v ovoci a zelenině, celozrnných produktech, oříšcích, luštěninách nebo čaji.

5. Vláknina

Určité typy vlákniny podporují růst užitečných bakterií v našem trávícím traktu. Tím zároveň dochází i k posílení imunity, protože tyto užitečné bakterie jsou schopny si poradit s bakteriemi škodlivými, které se do trávícího traktu mohou dostat. Příjem vlákniny můžeme zvýšit konzumací ovoce, zeleniny a celozrnných produktů. Zkuste začít konzumovat více salátů, polévek nebo smoothie a bílé pečivo nahraďte celozrnným.

6. Probiotika

Probiotika (užitečné bakterie) podporují zdravé fungování zažívacího traktu který má, jak již víte, na imunitní systém velký vliv. Skvělým zdrojem probiotik jsou fermentovaná a kysaná jídla. Některá z nich, jako tempeh nebo řecký jogurt, jsou rovněž bohatá na bílkoviny a mají poměrně dlouhou trvanlivost.

7. Omega 3 mastné kyseliny

Omega 3 mastné kyseliny patří mezi zdravé typy tuku. Nacházejí se především v rybách. Omega 3 mastné kyseliny mohou mít příznivý vliv na fungování buněk imunitního systému, avšak věda zatím jednoznačnou odpověď na tuto otázku nepřinesla.


Zdroj, foto: Herbalife Nutrition


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !