Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Poutní místo Homol

27. 04. 2021 | Česká republika

V rámci našich výletů po bližším i vzdálenějším okolí bydliště jsme po několika letech s manželem usoudili, že je opět čas zavítat na poutní místo na Homoli. Není od nás tak daleko a v čase nouzového stavu, kdy jsme cestování přece jen omezili, byl tento cíl naší cesty opravdu vítaný.

Přestože tedy Homol od nás není výrazně vzdálená, o tomto poutním místě jsme se před lety paradoxně dozvěděli až díky jednomu známému televiznímu pořadu. Když budete chtít toto poutní místo navštívit, najdete ho v Královéhradeckém kraji, v okrese Rychnov nad Kněžnou. Kostel katastrálně patří k nedaleké obci Lhoty u Potštejna, ale Homole je jednou ze čtyř částí obce Borovnice a právě mezi těmito dvěma obcemi se na vrchu tvarem připomínajícím homoli tyčí poutní kostel Panny Marie Bolestné. Najít ho mezi poli a malými obcemi je trochu oříšek, zvlášť když sem jedete poprvé, ale nakonec toto místo určitě neminete. Kostel je dominantou okolní krajiny. Od roku 1991 zde probíhá stavební a restaurátorská obnova, díky které například došlo k výměně střešní krytiny nebo opravě dlouhodobě problémové střešní konstrukce kostela.

HomolAž nahoru k poutnímu kostelu se dá zajet autem po úzké asfaltové silničce, ale lepší je zajet z druhé strany, pod přístupové tzv. svaté schodiště, které je ve střední Evropě unikátní památkou (k parkování tu slouží zatím jen několik málo míst u silnice, na okraji pole). Schodiště měří úctyhodných 200 metrů; tato délka nemá nikde u nás obdoby. Je tvořeno 153 kamennými schody, mezi kterými se nachází 16 odpočívadel. Tento počet není náhodný – věřícím poutníkům měl umožnit, aby se mohli cestou ke kostelu pomodlit celý růženec. Schodů je tedy tolik, kolik „zdrávasů“ a odpočívadel tolik, kolik „otčenášů“. V minulosti po schodišti poutníci při modlitbách často stoupali po kolenou a každý schod ještě políbili. Schodiště lemovaly sochy svatých, andělů a váz (z druhé poloviny 18. století) a je zakončené branou na hřbitov. Z výzdoby schodiště se toho do dnešních dní bohužel zachovalo minimum. Tam, kde nezapůsobil zub času, nastoupili vandalové nebo zloději… Zpočátku ale schodiště zdobilo deset velkých soch světců, čtrnáct andílků a dvacet váz ve stylu rokoka.

Poutní místo na Homoli - jednolodní kostel obklopený malým hřbitovem – nechala postavit na svém panství v letech 1690 – 1696 hraběnka Terezie Eleonora z Ugarte, která žila na zámečku v nedaleké Borovnici. Poblíž kostela nechala v roce 1692 zároveň zřídit jedinou školu pro všechny děti z širokého okolí. Kostel je raně barokní s jednou věží v severovýchodním rohu. Ve věži byly až do začátku 2. světové války tři zvony, dnes se tam nachází pouze nejmenší z nich. Průčelí kostela je netradičně orientované na sever. Hlavní oltář v kostele je barokní z roku 1779, postranní oltáře byly roku 1888 umístěny do postranních kaplí. V kostele se nachází pod podlahou presbyteria hrobka jeho zakladatelky, hraběnky Terezie Eleonory, která toto místo milovala. V presbytáři jsou mozaiková okna s náboženskou tematikou. Na hřbitově jsou v průčelí u zdí od roku 1703 dvě nakoso postavené kaple: kaple sv. Jana Nepomuckého a kaple Nanebevzetí Panny Marie. Na východní straně kostela se nachází kostnice, která připomíná třetí kapli. U malé branky za kostelem (což je další vchod na hřbitov) nepřehlédnete dvě klečící sochy: sv. Jana Nepomuckého a sv. Václava. Přímo proti zadní bráně uvidíte budovu bývalé fary, která svědčí o významu tohoto poutního kostela. Dále se tu nachází zčásti roubené stavení, což je budova již zmiňované bývalé školy z roku 1692.

Ze schodiště a hlavně jeho horní části od kostela se vám otevře krásný výhled do kraje a na okolní vesnice. Vydat se můžete také dál naučnou stezkou okolím potoka Brodce – toto poutní místo je totiž její součástí. Poutní areál je od roku 2018 národní kulturní památkou, jeho obnova stále není dokončena.

Až se budete toulat podhůřím Orlických hor, určitě se na osamoceném, ale kouzelném návrší zastavte. V dávných dobách sem přicházeli věřící hledat uzdravení, dnes tady stále ještě můžete najít vzácný klid a dobít si energii.


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Poutní místo Homol:

Poutní místo Homol
Poutní místo Homol
Poutní místo Homol
Poutní místo Homol
Poutní místo Homol
Poutní místo Homol
Poutní místo Homol
Poutní místo Homol
Poutní místo Homol
Poutní místo Homol
Poutní místo Homol
Poutní místo Homol
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článeček i fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil

Pěkný výlet Smajlík moc pěkné fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé místo
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles