Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Poutní místo Sepekov

18. 05. 2022 | Česká republika

Rádi navštěvujeme různé památky – hrady a zámky, historická města nebo například známá i méně známá poutní místa. A právě jedním z těch méně známých je barokní poutní areál v jihočeském Sepekově, který jsme nedávno objevili při svých toulkách po krásách naší vlasti. Možná i pro vás mohou být následující řádky inspirací k výletu…

Malou jihočeskou obec Sepekov najdete zhruba pět kilometrů od Milevska a poutní kostel opravdu nemusíte složitě hledat: je dominantou obce a zároveň představuje její nejvýznamnější církevní památku. Majestátní Kostel Jména Panny Marie leží v samém středu Sepekova již od první poloviny 18. století. Jako součást celého sakrálního areálu byl postaven v letech 1730 – 1733 na místě, kde původně stávala malá kaple. Po jeho dokončení byl do kostela slavnostně přenesen pozdně gotický deskový Milostný Obraz Panny Marie Sepekovské ze 70. let 15. století, který se tu na hlavním barokním oltáři nachází dodnes. Kopie tohoto obrazu naleznete také v některých okolních kostelích.

SepekovNynější kostel obklopují ambity se čtyřmi kaplemi, které jsou zasvěceny sv. Linhartovi, sv. Augustinovi, sv. Norbertovi a sv. Janu Nepomuckému. Výstavba celého areálu byla dokončena v roce 1767. Ambity jsou zdobené křížovou cestou. Interiér jednolodního kostela je v barokním stylu a uvnitř můžete obdivovat freskovou výzdobu, kterou tvoří výjevy z mariánské legendy od malíře P. Siarda Noseckého z roku 1732. Architektonicky chrám nese stopy stavitele K. I. Dientzenhofera. Kostelu se někdy také přezdívá „jihočeská Svatá Hora“, protože připomíná významný poutní kostel na Svaté Hoře u Příbrami.

Celý barokní areál patří mezi významná poutní místa jižních Čech. Jak jsme se dozvěděli, mnozí věřící sem údajně putují také díky zveřejněným několika zázračným uzdravením. Nejvíce věřících se sem pochopitelně sjíždí během církevních poutí.

Bohužel my jsme v době naší návštěvy netušili, že bez předchozího objednání (navíc v době mimo turistickou sezónu) není prohlídka kostela možná. Šanci bychom měli pouze kdybychom se tu náhodou ocitli půl hodiny před bohoslužbou, což také nebyl náš případ. Celý areál jsme si tak mohli prohlédnout pouze zvenčí a dozvědět se více jen z informací na vývěskách, a tak se sem určitě brzy vypravíme znovu v době, kdy bude možné obdivovat kostel také zevnitř.

Pokud se sem budete chtít vydat také a „nezůstat jen za branami“, poutní kostel bude otevřen pro veřejnost již brzy – o prázdninách (tedy v červenci a v srpnu), a to i během svátků. Týká se to ovšem pouze dnů od pátku do neděle. Mimo sezónu je prohlídka možná pouze po předchozí domluvě, a to minimálně týden předem. Vstup do poutního areálu je zpoplatněn a každý návštěvník obdrží textového průvodce. Komentovanou prohlídku s průvodcem si mohou užít pouze předem objednané skupiny o počtu minimálně deseti osob. V případě zájmu zjistíte podrobnosti na webových stránkách farnosti.

Když navštívíte toto mariánské poutní místo, možná vám také pomůže načerpat povzbuzení a sílu pro každodenní život. Nevěříte? Tak to zkuste!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Poutní místo Sepekov:

Poutní místo Sepekov
Poutní místo Sepekov
Poutní místo Sepekov
Poutní místo Sepekov
Poutní místo Sepekov
Poutní místo Sepekov
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hezká pozvánka a krásné fotky.

Byli jsme tam loni, ale zrovna paní uzamkla a zakódovala kostel, takže jsme viděli jen zvenku.

Obrázek uživatelky
profil
tam bych se ráda podívala
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezké místo, jezdíme tam na slavnosti Božího těla.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles