Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pozor nově už i chleba dokáže nutričně zastoupit maso

28. 01. 2022 | Péče o tělo

Maso zastává zásadní roli v naší stravě a představuje pro nás jeden z významných zdrojů bílkovin, které plní v našem organismu řadu důležitých funkcí. Mezi ně patří funkce stavební, transportní, regulační či obranyschopná a zároveň proteiny dodávají našemu organismu využitelnou energii na stejné úrovni jako čerpáme ze sacharidů. Při jejich nedostatku bude tělo strádat, hrozí neschopnost regenerace, pomalé hojení i zhoršená obranyschopnost organismu.

noý chléb ČtyřklíčekPatříte-li mezi vegetariány nebo pouze hledáte možnosti, jak konzumaci masa ve svém jídelníčku omezit, překvapí vás, že i nově chléb může být zajímavým zdrojem právě bílkovin. Častým motivem pro vynechávání masa v jídelníčku je ekologické smýšlení lidí. Ať již patříte do jedné či druhé skupiny a vaše důvody jsou ekologické či chcete svůj jídelníček pouze odlehčit, je nezbytné přistupovat ke stravě zodpovědně a hledat za maso adekvátní náhradu.

Vhodnou rostlinnou alternativu představují luštěniny, které patří mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny, kvalitních rostlinných bílkovin i tzv. komplexních sacharidů. O nutričním přínosu luštěnin není pochyb, avšak přesto se na našem talíři neobjevují nikterak často. Jedním z důvodů mohou být zažívací problémy a nadýmaní, ze kterých máme obavy. Tyto neduhy se však dají jednoduše vyřešit, a to procesem klíčení, které navíc u suroviny zlepšuje její celkový nutriční profil. Procesem naklíčení dochází u luštěnin i obilovin ke zvýšení množství proteinů, vlákniny i dalších cenných amynokyselin, jako je například methionin. Mnozí z nás mají zažito, že luštěniny se před samotným vařením namáčejí, již naše babičky namáčely luštěniny přes noc, než s nimi pracovaly. Dnes bohužel málokdo ví, proč tomu tak vůbec je. „Namáčením dochází k redukci obsažené kyseliny fytové, která zhoršuje vstřebatelnost minerálních látek a neutralizuje látky, které zabraňují našim vlastním enzymům rozložit v těle potravu. Proces nakličování tedy nejen navyšuje nutriční hodnotu luštěnin a obilovin, ale také zlepšuje jejich stravitelnost,“ vysvětluje Kamil Lisal, jednatel společnosti Semix Pluso, která v klíčených obilovinách a luštěninách vidí velkou budoucnost. veganský burger

Všechny evidentní přínosy procesu klíčení vedly k tomu, že se v Semixu pustili společně s Ostravskou univerzitou do výzkumu nutričních kvalit klíčených luštěnin a pseudoobilovin. Tento výzkum přinesl nové možnosti a poznatky, které vyústili do nové unikátní receptury na obilno-luštěninový chléb. Inovativní proteinový chléb jako jediný na trhu neobsahuje přidaný lepek, ale pouze přirozený lepek, jež je součástí použitých obilovin. V klasických proteinových chlebech totiž vždy přidaný lepek najdete. „Nová receptura chlebu Čtyřklíček obsahuje 25 % luštěnin, který jsou hodnotným zdrojem bílkovin pro náš organismus. Již samotný název napovídá, že receptura chlebu obsahuje čtyři druhý klíčených luštěnin. Jsou jimi klíčená čočka, fazole, cizrna a mungo. Uvádíme tedy další produkt, kterým podporujeme nejen zdravou výživu, ale i světově významný trend snižování spotřeby masa,“ dodává Kamil Lisal.

Pokud jste zmíněnému trendu také podlehli a jdete cestou snižování konzumace masa, najdete dnes na trhu mnoho produktů, které nejsou chutí ani kvalitou nijak ošizeny. Zaujmout vás může například Veganský burger od Semixu s klíčenou fazolí mungo, který je připraven raz dva. Směs na přípravu burgerů se pyšní zajímavým složením, ve kterém najdete hrachový a rýžový protein, restovanou cibulku či sušenou zeleninu, a překvapí vás jeho chuť i rychlá příprava. Tělu pokrmem dodáte cenné bílkoviny i žádoucí vlákninu.


-Komerční sdělení-



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !