MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pozvání do Vranova - státní zámek Vranov nad Dyjí

16. 11. 2013 | Česká republika

Letošní dovolenou jsem se svou rodinou strávila na jižní Moravě v kempu Vranovská pláž. Vzhledem k tomu, že rádi cestujeme na kolech, i tentokrát jsme je měli s sebou. Jedním z našich cílů byl vranovský zámek. Rozhodovali jsme se, jestli pojedeme turistickým vláčkem, který byl pro naši dceru velikým lákadlem, ale vzhledem k tomu, že se vranovský zámek  nachází asi 3 km od kempu rozhodli jsme se pro výlet na kolech.

Vyjeli jsme ráno, abychom na oběd byli zpátky. Cesta k zámku vedla po docela rušné silnici a do kopečka. Cestou jsme museli projet Vranovem nad Dyjí, kde jsme si u místních koupili zmrzlinu a posilněni putovali dál až k rozcestníku, kde byla možnost jet lesem, nebo pokračovat po silnici. Zvolili jsme cestu lesem, ale byla to chyba, protože kola nám byla na obtíž. Zvládli jsme to a odměnou nám byl pohled na krásnou kovanou bránu zámku. Překvapilo mě, že se tady nerozléhá žádný zámecký park, ale přímo za branou je dlouhá přístupová cesta k zámku. Je z ní nádherný výhled na Vranov a jeho okolí. Samotný zámek se nachází na skále, takže zahradu tvoří jenom nádvoří s terasou, která kdysi sloužila něco jako malinká zahrada. Už samotné nádvoří mě okouzlilo a tím víc jsem se těšila na prohlídku zámku. Zakoupili jsme si rodinnou vstupenku na  prohlídkový okruh interiéry, který trval zhruba 50 minut.  Vstupenku nám prodala velmi ochotná starší dáma, která nám i prozradila, že se zde na zámku bude za hodinu konat svatební obřad. Dcera si v obchůdku s upomínkovými předměty zakoupila turistický deníček a hned k němu dokoupila i svou první turistickou známku.

zámek Vranov nad DyjíV 10 hodin jsme byli vyzváni, abychom se připravili na prohlídku zámku. Vyzvedl si nás sympatický mladík s velmi zvučným hlasem, takže bylo všemu dobře rozumět. Velmi mne zaujalo jeho vyprávění o vzniku zámku a především to, že první zmínky o vranovském zámku pocházejí z roku 1100 a to z Kosmovy  Kroniky. Upozornil nás, že dominantou zámku je veliké předsálí předků a antické fresky. Při procházení jednotlivých prostor zámku se mi asi nejvíce líbila tapetovaná ložnice posledního vranovského Althanna Michala Josefa. Zajímavá byla také koupelna s kamenným bazénkem. Nejúžasnější byla ovšem pro mě, jako velkého knihomola obrovská, dřevem vykládaná knihovna. Nachází se v ní snad tisíce knih. Jen tak mimochodem nám průvodce vyprávěl, že právě v této knihovně prý straší. Bývalý kastelán zámku Vranov nad Dyjí prý hrůzou ze zámku utekl a sám průvodce prohlásil, že by do knihovny v noci nikdy nevstoupil. Ozývají se zde kolem půlnoci hrůzné zvuky.

Prohlídku zámku jsme ukončili prohlídkou zámecké kaple a pozváním našeho průvodce na Adventní koncert, který se koná v pátek 13. prosince v hudebním salónu zámku. My bohužel bydlíme daleko, takže se ho nezúčastníme. Všem návštěvu tohoto zámku vřele doporučuji.

Adulka60 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pozvání do Vranova - státní zámek Vranov nad Dyjí:

Pozvání do Vranova - státní zámek Vranov nad Dyjí
Pozvání do Vranova - státní zámek Vranov nad Dyjí
Pozvání do Vranova - státní zámek Vranov nad Dyjí
Pozvání do Vranova - státní zámek Vranov nad Dyjí
Pozvání do Vranova - státní zámek Vranov nad Dyjí
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěknéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Díky za pěkný článek!
Obrázek uživatelky
profil
Taky jsme byli ve Vranově na dovolené. Zámek je moc pěkný.
Obrázek uživatelky
profil
Vranovský zámek je krásný..byli jsme tam asi před 3- 4lety..Smajlík
Hezký článek i fotečky
Obrázek uživatelky
profil
Asi před 10 lety jsme tam byli na dovolené a navštívili i zámek. Také mohu jen doporučit Smajlík Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles