Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pozvánka do Jindřichova Hradce

31. 07. 2014 | Vaše tipy

Ráda bych Vás pozvala na výlet do jižních Čech – města Jindřichův Hradec. Se svou rodinou se ráda do tohoto historického města vracím a vždy najdeme nové místo, které jsme dosud nenavštívili. Vždy se ráda znovu a znovu dívám na  gotické, renesanční a barokní domy v centru města, gotické opevnění s Nežáreckou bránou a také na kláštery minoritů a františkánů. Zajímavostí města je jeho poloha na 15. poledníku. Může se také pochlubit největším lidovým mechanickým betlémem na světě.

Určitě největší dominantou tohoto města je státní hrad a zámek Jindřichův Hradec. Je to třetí největší zámecký komplex v České republice. Cesta k zámku nás vede přes náměstí Míru, kde projdeme uličkou dolů na předhradí k vodnímu kanálu u pivovaru. Nachází se tu mnoho  pohostinných zařízení, umístěných v přízemí historických budov a kromě jídla a nápojů si  tu můžete pochutnat i na zmrzlině.

Jindřichův HradecPoté po strmé cestě projdeme jednu bránu a následně druhou, za kterou se nachází vstup na nádvoří. U milé paní pokladní je možné zakoupit jak lístky na prohlídku zámku, tak různé dárkové předměty a turistickou známku. Vzhledem k tomu, že prohlídka zámku má tři trasy,  je velmi těžké se rozhodnout, kterou trasu zvolit. My jsme se rozhodli pro třetí zámecký okruh a rozhodně jsme neprohloupili. Aby bylo možné prohlídku zahájit, je nutné dojít na třetí nádvoří, kde tato prohlídka začíná. Už tady je člověk okouzlen tím, jak na něj dýchne doba dávno minulá. Nacházejí se tu malé a velké arkády a dominantou je zcela určitě původní gotická válcová hradní věž, jež nese název Černá. Je tu také pódium a před ním řada sedaček – což se líbilo hlavně našim dětem. V létě se tu pořádají různé kulturní akce. Po příchodu naší průvodkyně se hned na nádvoří dozvídáme,  že zde původně stál středověký hrad z roku 1220.

Postupně docházelo k různým přestavbám a přístavbám. V roce 1773 zámek vyhořel a v roce 1976 byla zahájena kompletní rekonstrukce. Roku 1993 byl zámek zpřístupněn veřejnosti.

Nyní je možné postoupit dále dovnitř zámku. Čeká na nás Adamovo stavení, kde je mnoho klasicistního nábytku a další vybavení, které pochází z loveckého zámečku Jemčina. Velmi zajímavý je portrét lovecké psí smečky Františka Josefa Černína. Prohlídka dále pokračuje návštěvou soukromých pokojů Černínů. Pro mě byl velmi silným zážitkem koncert v Rondelu, kde dobově oděné dámy a páni zatančili jako na plese. Bylo to úžasné. Určitě ještě musím zmínit nádhernou studnu uprostřed nádvoří, která prý vždy večer vypráví svůj příběh.

Všem vřele doporučuji.

Adulka60 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pozvánka do Jindřichova Hradce:

Pozvánka do Jindřichova Hradce
Pozvánka do Jindřichova Hradce
Pozvánka do Jindřichova Hradce
Pozvánka do Jindřichova Hradce
Pozvánka do Jindřichova Hradce
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
mob pěkná pozvánka
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
několikrát jsme už toto město navštivili
Obrázek uživatelky
profil
včera jsme z J.Hradce přijeliSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Miluji jižní čechy,ale tady jsme nebyli.
Obrázek uživatelky
profil
Andulko60, moc hezky napsaný článek.
Taky to mám hoooodně daleko, ale kdoví, třeba se tam někdy podíváme.
Smajlík
A chválu zasluhují i fotky.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles