Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pozvánka na Hrad Kokořín

12. 09. 2020 | Česká republika

První letošní výlet naší rodiny byl na středověký pískovcový hrad KOKOŘÍN, který se nachází ve středních Čechách, na úpatí pískovcové skály nad Kokořínským dolem a severně od obce Kokořín. Leží v chráněné krajinné oblasti.

Zaparkovali jsme na placeném parkovišti přímo pod hradem. Příjemnou procházkou po cestě, která je dost do kopce jsme došli na nádvoří hradu. V pokladně jsme u usměvavé paní pokladní zakoupili lístky na první prohlídkový okruh, který nás okouzlil svou nabídkou zhlédnutí starého paláce a hlavně samostatné procházky po ochozech a výstupem na věž.

U dětí nastala panika – zapomněli jsme doma turistický deník. Paní pokladní nám proto dala lístečky, kam si děti s radostí otiskly razítka s podobiznou hradu.

Vzápětí na nás už čekal náš průvodce – příjemný starší pán, který mluvil o hradu zajímavě a hlavně srozumitelně.

hrad KokořínProhlídka započala návštěvou starého paláce, jehož velká místnost je upravena jako rytířská síň. Je zde nádherný krb, stůl s vyřezávanými židlemi a nádherné nástěnné malby. Z této místnosti se vstupuje po nádherném dřevěném schodišti do druhého patra, kde jsme si prohlédli tři místnosti – lovecký předpokoj, který je v současné době pamětní síní Špačkovy rodiny a další dvě obytné místnosti. Všude je dominantou dřevo (strop, podlahy, obklady zdí).

Dozvěděli jsme se, že na místě současného hradu stála původně za Jana Lucemburského středověká tvrz, která byla částečně vytesaná do skály a teprve v polovině 14. století vyrostl hrad, jehož majitelem byl Hynek Berka z Dubé. V následujících staletích se zde majitelé hodně střídali. Koncem 16. století po smrti Albrechta z Valdštejna přešel do vlastnictví krále, ale jelikož nebyl obydlen, začal chátrat.

Díky Klubu českých turistů byl hrad v roce 1895 částečně zpřístupněn veřejnosti. V roce 1896 jej koupil šlechtic ze Starburgu Václav Špaček a byla zde provedena rozsáhlá rekonstrukce, která byla dokončena v roce 1918 jeho synem Janem. V roce 1951 byl hrad zkonfiskován. V roce 2001 byl prohlášen národní kulturní památkou a poté navrácen rodině Špačků. 

Velmi zajímavé pro děti bylo vyprávění našeho průvodce o tom, že se kdysi zpustlý hrad stal doupětem loupeživých rytířů v čele s Petrovským z Petrovic, kteří byli postrachem celého okolí. Pravděpodobně jejich ostatky byly nalezeny ve sklepení pod věží – bylo zde objeveno 22 lidských koster.

Po prohlídce vnitřních prostor jsme si sami prošli venkovní vyhlídky a vystoupali na věž, kde je nádherný výhled po okolí.

Okolí Kokořínska je nádherné, proto určitě stojí za to tuto oblast navštívit.


Aknela11 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pozvánka na Hrad Kokořín:

Pozvánka na Hrad Kokořín
Pozvánka na Hrad Kokořín
Pozvánka na Hrad Kokořín
Pozvánka na Hrad Kokořín
Pozvánka na Hrad Kokořín
Pozvánka na Hrad Kokořín
Pozvánka na Hrad Kokořín
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dobrý námět na výlet Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ještě jsem tam nebyla, tak jsem se ráda dozvěděla co je tam zajímavého. Také fotky se mi líbily,SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
..SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Kokořín je pěkný hrad
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles