Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pozvánka na státní zámek Třeboň

24. 06. 2021 | Česká republika

Ráda bych Vás pozvala na výlet do jihočeské Třeboně, kde se kousek od náměstí nachází státní zámek Třeboň. My jsme ho s manželem a dětmi navštívili v loňském roce, kdy jsme byli v této oblasti na dovolené u rybníka Svět, který leží přímo u zámecké zahrady. Výhodou je, že v okolí je dostatek parkovacích míst.

Nádherný renesanční zámek Třeboň je obklopen rozsáhlým anglickým parkem a jak jsem již zmínila, byl vystavěný pod hrází rybníka Svět.

Zámek nabízí čtyři prohlídkové okruhy. My jsme si po přidání nezbytného razítka do cestovatelského deníčku a zakoupení pohledů vybrali okruh Rožmberské renesanční interiéry v délce 45 minut a rozhodně jsme nelitovali.

TřeboňUsměvavá průvodkyně nás seznámila s historií zámku, kdy první zmínka pochází z roku 1374, dále jsme se dozvěděli, že jeho majitelem byl kromě jiných poslední Rožmberk Petr Vok a také byl vánoční rezidencí Schwarzenbergů v letech 1895 – 1922, kteří byli jeho posledními majiteli. Prohlídku jsme započali ve Dvořanské světnici, jíž vévodí zrcadlová klenba s malbou rožmberského jezdce. Nadšeni jsme byli z jídelny, která byla honosně vybavená nábytkem a nádobím. Všichni milujeme knihy, proto jsme užasli nad knihovnou s nepočítaně knih. Za zmínku také stojí místnost se sbírkou kompasů, trianglem, dalekohledy, hvězdným globusem a na ní navazující historická laboratoř, která připomínala černou kuchyni se spoustou hliněných a skleněných baněk.

Tím naše prohlídka uvnitř zámku skončila a dále jsme pokračovali do zámecké zahrady, kde vše nádherně kvetlo a stromy nás chránily před sluncem. Zahrada je součástí zámku již více než 400 let a byla založena roku 1602 Petrem Vokem jako renesanční zahrada. Procházkou jsme došli až ke kapli hrobky Schwarzenbergů, která je jednou z architektonicky nejvýznamnějších památek v jižních Čechách. Postavil ji v roce 1877 Jan Adolf II. ze Schwarzenbergu a jeho manželka. Stavba je nádherná a určitě stojí za zkouknutí.

V areálu zámku je také zámecký pivovar a sladovna, ale při naší návštěvě měl bohužel zavřeno.

Vřele tento zámek všem doporučuji, návštěva určitě stála za to.

Na zámku se také natáčely dva filmy – Modrá krev a Pan Vok odchází a spousta dalších přímo v Třeboni.


Aknela11 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pozvánka na státní zámek Třeboň:

Pozvánka na státní zámek Třeboň
Pozvánka na státní zámek Třeboň
Pozvánka na státní zámek Třeboň
Pozvánka na státní zámek Třeboň
Pozvánka na státní zámek Třeboň
Pozvánka na státní zámek Třeboň
Pozvánka na státní zámek Třeboň
Pozvánka na státní zámek Třeboň
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkná pozvánka Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles