Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Praha – architektonický skvost na Vltavě

26. 06. 2021 | Česká republika

Srdce Evropy a hlavní město České republiky - to je Praha. Existuje zde opravdu vysoké množství míst, která by člověk chtěl navštívit. Ale kam nejdřív?

I to se říká o hlavním městě, ale abychom aspoň něco stihli, tak půjdeme hned na Pražský hrad. Jedná se o vůbec jednu z nejnavštěvovanějších památek nejenom Prahy, ale i celé země. Jenom vloni se vystřídalo skoro dva a půl milionů turistů. Ze začátku zde sídlili čeští panovníci, od roku 1918 už prezidenti. Uvnitř je mnoho expozic a dalších zajímavých věcí. Tak třeba Jízdárna Pražského hradu.

To bude určitě zajímat i milovníky koní a zvířat všeobecně. O této budově se udává, že je unikátní, jelikož ji postavili v devadesátých letech sedmnáctého století. Původně byla určena pro jezdecký výcvik a zábavy v podobě jezdectví pro panstvo šlechtického rodu. Dělaly se zde turnaje, soutěže v jízdě na koni a tomu podobné. Kromě jiného to lze obhlédnout i na štukových reliéfech v průčelí stavby, které znázorňují skákající koně.

Roku 1760 došlo k požáru a jízdárna musela být zrekonstruována. Budova se rozdělila na tzv. Zimní jízdárnu, pro ježdění v zimě a Letní jízdárnu s jízdárenským dvorem, jenž sloužil hlavně k hospodářským účelům. Samozřejmostí zůstaly stáje pro koně. Jízdárna však neplnila později už svou funkci, tudíž byla propůjčena vojsku. Letní jízdárnu sice otevřeli, avšak v 50. letech 20. století ji zastavěli garážemi a na jejich střeše upravili speciální zahrady.

Kdo navštíví Prahu a je jedno, jestli sám či s partnerem nebo dětmi, tak musí do zdejší zoologické zahrady v Tróji, která v září oslaví už 100 let od jejího otevření. Je jasné, že zvířat tu existuje opravdu velké množství - chameleoni, čápi, emu, lamy, losi, tygři, tučňáci, zebry, sloni, sobi, surikaty a mnoho jiných. Zvířata návštěvníkům ukazují své dovednosti i ve speciálním amfiteátru. Praha je doslova protkána památkami.

Tak například kromě Pražského hradu je to Karlův most. Otevřen byl už v roce 1402 a původně se jmenoval Kamenný most. Na jeho místě stával Juditin most, ale ten byl stržen a právě Karlův most ho nahradil. Na Karlově mostě stojí i řada soch. V podstatě jsou to samí svatí lidé - svatá Anna, svatý Cyril a Metoděj, svatý Kryštof, svatá Ludmila s malým svatým Václavem, svatý Jan Nepomucký, Bruncvík, svatý Vojtěch, svatý Vít, svatý Václav a další.

Ze sakrálních tedy náboženských památek můžeme jmenovat například Kostel Matky Boží před Týnem, jemuž se lidově říká Týnský chrám či Kostel Panny Marie před Týnem. Jedná se o jeden z nejvýznamnějších pražských kostelů, co se týká architektury, ale i dochovaným vnitřním mobiliářem. Uvnitř je k vidění například baldachýn Matěje Rejska z roku 1493. Najde se zde i sousoší Oplakávání Krista. V jižní věži chrámu je umístěný vysílač jednoho českého operátora - T-Mobile, a to už od roku 1996.  


Jenetka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Praha je skvostSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles