Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pražská zeleň - Chuchelský háj

16. 06. 2013 | Česká republika

Přestože mám někdy pocit, že se developeři (a jim naklonění komunální politici) snaží nacpat další a další stavby na každý dosud volný plácek a s vidinou svých tučných zisků kašlou na zeleň, na platné vyhlášky, názory občanů i zdravý rozum, jsou v Praze stále místa, která - zatím - těmto omezencům jakžtakž odolávají.

Asi nejznámější oblasti, kam se Pražané vydávají načerpat nové síly v přírodě, jsou Divoká Šárka, Stromovka, Petřín, Troja s botanickou a zoologickou zahradou, Prokopské a Dalejské údolí... Nelze opomenout oboru Hvězda, Vyšehrad, Kunratický les a další parky s pěšími i cyklistickými stezkami a prostory vhodným k relaxaci, sportu a zábavě.

Já bych vás dnes ráda pozvala do kousku pražské zeleně, který možná neznáte - do Chuchelského háje.

Při zmínce o Chuchli nás jako první nejspíše napadne Velká Chuchle s dostihovým závodištěm, které zde funguje od roku 1906. Je vhodné připomenout, že jeho historie se netýká jen koní, v květnu 1911 na něm přistál inženýr Jan Kašpar, při historicky prvním dálkovém letu Pardubice – Praha.

Chuchelský hájMy ale k závodišti nedojedeme, začátek naší vycházky je kousek vedle, u zastávky MHD Malá Chuchle. Od ní nás povede žlutá turistická značka, podle níž podejdeme železniční trať směřující ze Smíchovského nádraží na Beroun a náhle se ocitáme ve zcela jiném světě. Bývalé hospodářské dvory jsou sice mnohdy omšelé a dnes slouží často jako skladiště různých firem, ale nacházíme tu i zajímavou pavlačovou stavbu, u níž si snadno představíme, že by v ní našli zalíbení pánové Bouvard a Pécuchet ze známého seriálu Byli jednou dva písaři.

Stejně tak si lze vybavit doby dávno minulé, kdy tu fungovaly malé lázně, a kdy sem na letní byt či na výlety jezdila řada významných umělců (Vrchlický, Myslbek, Machar...)  Malému náměstíčku na úpatí kopce vévodí kostelík Narození Panny Marie, který je, stejně jako budovy bývalého lázeňského hostince a zahradní restaurace, chráněnou památkou.

Stoupáme pěšinou vzhůru smíšeným lesem, v němž převažují duby, akáty, borovice, lípy a habry. Po chvilce jsme u altánu, pod kterým se v údolíčku nachází pramen a jednoduchá kamenná kaplička P. Marie ze druhé poloviny 18. století.

Následuje další serpentina a po necelém kilometru jsme u malé lesní ZOO. Jsem mile překvapena její rozlehlostí i upraveností. Můžeme zde vidět daňky, muflony, kozy, ovce, lišku, kunu, krkavce, poštolku, výra, mývala, straku, krocany, vránu a další. Vše označeno vkusnými a srozumitelnými informačními tabulemi.  Většinou jde o ptáky a zvířata ze záchranných stanic, která by ve volné přírodě nepřežila.

V areálu je i stánek s občerstvením a dětské hřiště, zkrátka ideální místo na vycházku s dětmi.

Další hřiště, či areály zdraví, kde se můžete protáhnout, jsou v lese nad ZOO koutkem ve směru na Slivenec. Síť cest a pěšin dává prostor k libovolně dlouhé procházce, prochází zde i naučná stezka Barrandovské skály - Chuchelský háj.

Při procházce určitě neminete nevelký hřbitov s kostelem sv. Jana Nepomuckého, odkud se otevírá výhled na Prahu. Podle zbraslavské kroniky nechal kostel postavit v roce 1729 bohatý polský šlechtic jako poděkování za uzdravení v chuchelských lázních. Kostel byl dlouho zanedbáván a pustl. Opravy a osazení novým zvonem se dočkal až po pádu komunismu.

Chuchelský háj můžeme opustit jižním svahem a ulicí Pod Akáty dojít na zastávku MHD Velká Chuchle, nebo se vrátit do výchozího místa v Malé Chuchli. V obou případech nás autobusy dovezou za pár minut na stanici metra Smíchovské nádraží.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pražská zeleň - Chuchelský háj:

Pražská zeleň - Chuchelský háj
Pražská zeleň - Chuchelský háj
Pražská zeleň - Chuchelský háj
Pražská zeleň - Chuchelský háj
Pražská zeleň - Chuchelský háj
Pražská zeleň - Chuchelský háj
Pražská zeleň - Chuchelský háj
Pražská zeleň - Chuchelský háj
Pražská zeleň - Chuchelský háj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
díky za připomínku tohoto kouta, jako malá jsem tam bývala na procházce nebo na houbách často Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Také tam rádi s dětma hodíme, dneska jsme to akorát měli v plánu, bohužel pršeloSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Praha má spousty překvapení..jsi šikulka,že nám je představuješSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
do Chuchelského háje. Při cestě vlakem od Berouna do Smíchovského nádraží by mě ani nenapadlo, že někde stranou od vlakové dráhy může být tak krásný kousek Prahy, jak je zde popisovaný.
Fotky jsou také moc pěkné.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Děkuji moc za krásný článek. Mívala jsem v Praze prarodiče a právě tento lesík a malá lesní ZOO bývaly často naším výletním místem, když jsem u nich pobývala. Mám na to překrásné vzpomínky. Za "mých dob" tam mívávali "jen" malý rudl divočáků, párek lišek a několik voliér s různými druhy bažantů - od běžného obojkového, přes kráslovského, zlatého, diamantového... pro moje dětské oči byli tito nádhera přímo pohádková. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles