8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pražská zeleň - Hliník Řepora

4. 04. 2024 | Česká republika
Ne každá vycházka pražskou zelení nás zavede do upraveného parku s lavičkami, sestříhanými trávníky a dětskými hřišti splňujícími všechny bezpečnostní požadavky a normy. Tentokrát se vydáme za kouskem „divočiny“ do jihozápadní části metropole, mezi městské části Řeporyje a Stodůlky. Právě v takových místech, ve stínu expandujících developerských projektů, je důležitá každá tůňka, která přispívá ke zpomalení odtoku vody z krajiny a nabízí útočiště pro vodní rostliny a obojživelníky.

Zdejší krajina byla osídlena odpradávna, roztroušené osady, zemědělsky využívaná půda, remízky, sady, aleje podél cest. V roce 1897 byla na okraji Řeporyjí založena Reisrova cihelna, což nejspíše souviselo s rozvojem výstavby v Praze a tedy poptávce po stavebním materiálu. A ten místní sprašové hlíny poskytovaly. Původně ruční výrobu cihel nahradila v roce 1926 strojní, podle potřeby zde pracovalo 45–180 dělníků. Postupné vytěžení celé plochy trvalo do 60. let. Následně bylo území využíváno jako skládka a zarůstalo náletovými a invazními dřevinami.

Pražská zeleň - Hliník ŘeporaMožná pamatujete, že zde na přelomu tisíciletí vznikl středověký skanzen Tuležim (později Řepora). Jeho objekty byly budovány dobovými technologiemi výhradně z přírodních materiálů ve snaze navodit co nejvěrnější představu české lidové architektury 14. století. Konaly se zde akce přibližující život ve středověku, řemesla našich předků, jejich zvyky a obyčeje.  V současnosti je areál nepřístupný a působí poněkud zchátralým dojmem. Posloužil jako kulisy řadě filmů a pohádek, např. Kouzelník Žito, Jménem Krále, Princezna zakletá v čase, Tři bratři.

Ostatní území Hliniště bylo od roku 2014 revitalizováno, skládky odtěženy, nepůvodní dřeviny vyřezány, obnovena mokřadní louka a vyhloubeno několik tůní. Nově byl vysazen dubový les. Objevovat rostliny a živočichy vyskytující se v této cenné přírodní lokalitě umožňuje povalový chodník a dvě informační tabule. Na jedné z nich jsou u vyobrazených ptáků QR kódy, stačí je načíst mobilním telefonem a přehraje se audionahrávka s jejich hlasem.

Oblast Hliniště resp. Řepory je dostupná po modré turistické značce od stanice metra Stodůlky. 
Jednou z možností je následně pokračovat přes Řeporyje údolím Dalejského potoka do Hlubočep. Tato trasa je podrobně popsána ve starším námětu na vycházku Ztracené moře, což jsou místa k jarnímu výletu jako stvořená.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pražská zeleň - Hliník Řepora:

Pražská zeleň - Hliník Řepora
Pražská zeleň - Hliník Řepora
Pražská zeleň - Hliník Řepora
Pražská zeleň - Hliník Řepora
Pražská zeleň - Hliník Řepora
Pražská zeleň - Hliník Řepora
Pražská zeleň - Hliník Řepora
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé místo
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles