Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pražská zeleň - Procházka kolem Hamerského rybníka

26. 11. 2022 | Česká republika
V Praze je celá řada historických památek, malebných zákoutí a křivolakých uliček. Podobné je to s parky, zahradami a lesoparky. Občas si říkáme, kam asi chodí obyvatelé té či oné čtvrti na procházky nebo kam vodí své čtyřnohé miláčky. Pražané mají v tomto směru štěstí, je z čeho vybírat. Dnes se při objevování méně známých kousků pražské zeleně vydáme do Záběhlic.

Když potok Botič na své dlouhé pouti opustí Hostivařskou přehradu a meandrujícím korytem lemovaným starými olšemi dorazí k Záběhlickému zámku, oddělí se část jeho vody do náhonu napájejícího Hamerský rybník. Původně zde stával mlýn, rybník byl založen kolem roku 1770 jako zdroj vody pro nově vzniklý hamr. Ten fungoval až do roku 1880, vyráběly se tu měděné kotle, plechy apod. Tehdy jej získal František Ringhoffer a zřídil tu malou slévárnu. Ringhofferovi se po několik generací zabývali podnikáním ve strojírenství, vybudovali továrnu na železniční vagony na Smíchově, vyráběli kotle i cukrovarská zařízení, se jménem Ringhoffer je spjat i pivovar ve Velkých Popovicích.

Poté co Ringhoffer opustil, pro rostoucí firmu již nedostačující, objekt u Hamerského rybníka, místa se ujal podnikatel Ferdinand Blecha, který sem v roce 1912 z Nuslí přestěhoval svou parní prádelnu a chemickou čistírnu. Prosperující a na svou dobu moderní podnik dodnes připomíná název ulice K Prádelně. Vlastně není jediný; i další názvy ulic jsou logické a odrážejí historii místa - U Mlýna, Podle Náhonu, Huťská. A ulicí K Vodě se dá dojít - ano, tipujete správně - k vodě.

K rybníku se dá dostat ze všech světových stran, od Spořilova i Záběhlic. V každém případě je dobré obejít ho celý.
Cestou po jeho břehu můžeme pozorovat labutě, lysky, potápky či racky. Na hladině se zrcadlí vzrostlé vrby a půvabný kostelík Narození Panny Marie, původně románský ze 12. století, v průběhu staletí několikrát stavebně upravovaný.
V místě, kde se dnes nachází ostrůvek, krátce stávala tvrz Václava IV., zničená během husitských válek.

Pokud by nám při procházce vyhládlo, lze se občerstvit v restauraci Hamr nebo v Hamerském sklípku. Ten byl dříve nazýván Lechovický a sloužil k uchovávání ledu, nařezaného přes zimu na rybníce a používaného pro chlazení piva. Za II. sv. války využíván jako kryt, později sklad třaskavin. Po válce zde byl sklad masek CO a donedávna sklad zeleniny a brambor. Od 80. let objekt chátral a scházeli se zde narkomani a bezdomovci. V roce 1996 postupně rekonstruován a v ruinách vybudován vinný sklep. Je 32 m dlouhý, krytý čtrnáctimetrovým nadložím.

V nejzápadnějším cípu rybníka při jeho výpusti stojí výklenková kaplička. Sochy z ní bohužel v průběhu času zmizely, ale kruhovým otvorem se naskýtá neobvyklý výhled na rybník. Tento obrázek je hezkým zakončením příjemné procházky.


IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pražská zeleň - Procházka kolem Hamerského rybníka:

Pražská zeleň - Procházka kolem Hamerského rybníka
Pražská zeleň - Procházka kolem Hamerského rybníka
Pražská zeleň - Procházka kolem Hamerského rybníka
Pražská zeleň - Procházka kolem Hamerského rybníka
Pražská zeleň - Procházka kolem Hamerského rybníka
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Článek i fotky, ty jsou jako z pohádky.
Obrázek uživatelky
profil
a fotečky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík Krásné místo, článek i fotky. Nejradši mám (všude) méně známá místa bez davů lidí, kde si člověk lépe odpočine. Tahle procházka by se mi taky líbila.
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil


Pěkný článek, hezké fotkySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles