Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Přesunutý kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě

12. 10. 2021 | Česká republika
Když jsem jako dítě slyšela o přestěhovaném kostelu v Mostě, který musel ustoupit těžbě uhlí, nepřemýšlela jsem o detailech. Prostě ho dali na kolečka a jedééém! Ostatně viděla jsem na Lužnici Stádlecký most, který původně stával v místě přehrady Orlík, též dřevěný kostelík na Petříně, pocházející z Podkarpatské Rusi a další chalupy a drobné stavbičky ve skanzenech, které také stávaly jinde a byly rozebrány a přemístěny. Stěhovat stavby se tedy zdálo docela normální.

Roky běžely, se vzrůstajícím zájmem o historii, architekturu a zaniklé obce jsme navštívili mnohá místa, kam často ani značky nevedou a více se zajímali o souvislosti a osudy těch, které ovlivnila nejrůznější politická rozhodnutí. Nejčastěji to bylo vysídlené pohraničí a vojenské újezdy, občas nějaké vodní dílo; severočeská hnědouhelná pánev ležela stále trochu mimo. V neposlední řadě - Šumava, Novohradsko či Pálava se také zdály pro dovolenou lákavější než průmyslové Podkrušnohoří. Párkrát jsme mluvili o tom, že bychom se mohli účastnit exkurze do lomu, tzv. Uhelné safari, ale okolnosti nebyly příznivé (vzdálenost, omezený počet účastníků atp.) a k realizaci nedošlo. Musím přiznat, že jedním z hlavních podnětů, který oživil myšlenku tato místa navštívit, byl seriál Most!

A tak jsme se konečně ocitli u pozdně gotického kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě, jehož přesun je zapsán do zlaté knihy Guinessových rekordů tisíciletí.

Pohled na něj není rušen žádnou zástavbou, obklopuje ho parčík, takže lépe vynikne jeho mohutnost. Ani si v té chvíli neuvědomíte, a proto je dobré to připomenout, že dráha jeho přesunu byla oblouková, čímž se změnila orientace stavby a hlavní oltář tak nesměřuje k východu nýbrž na jih. Možná i to bylo jedním z důvodů, proč byl kostel znovu vysvěcen až v roce 1993.
Po zakoupení vstupenky a vstupu do samotné lodi kostela se ani nestačíme rozhlédnout a už nás doslova uloví jeden z místních průvodců, aby nás seznámil s historií svatostánku, který na svém původním místě vyrostl po požáru města roku 1515.

Přestože je hlavní sezona, očekávané davy se nekonají. Druhé dvojici návštěvníků se věnuje jiný průvodce.
Pak už se samostatně můžeme věnovat podrobnější prohlídce interiéru, trojlodí s úžasnou síťovou klenbou, monumentálním oltářem a obvodovými kaplemi. Asi nejzajímavější je výzdoba ochozu kolem celého kostela, tzv. empory, kde lze spatřit výjevy ze Starého a Nového zákona. Nechybí varhany. Poněkud úsměvně působí kolejový model předvádějící jízdu kostela.
Na empoře si pak prohlížíme vystavené původní vitráže a otevírají se odtud další pohledy do chrámové lodi, na oltář i na sochy apoštolů na pilířích.
Zbývá sestoupit do krypty a dalších podzemních prostor, kde je malý kinosál ve kterém lze shlédnout dokument o stěhování kostela.
Přípravná fáze trvala pět let (1970-5). Kostel bylo třeba podložit železobetonovou deskou, vyztužit zvenčí i zevnitř, klenby zpevnit nástřikem a konstrukcí, demontovat věž a především vybudovat kolejiště, po kterém 12 000 tun těžké břemeno pojede. 
Cestu dlouhou 841,1 metrů jel téměř měsíc, průměrnou rychlostí přes dva centimetry za minutu.

Technické detaily přesunu jsou fascinující a všichni, kdo se na něm podíleli, odvedli pořádný kus poctivé práce. Přesto nelze nemyslet na to, že se sice zachránil jeden kostel, ale další takové štěstí neměly; kvůli velkoplošné povrchové těžbě hnědého uhlí na severu Čech zmizelo více než sto osad, vesnic a městeček a také historické město Most. Jen v jeho katastru zaniklo dalších pět církevních staveb, kostelů a klášterů z období pozdní gotiky, raného i vrcholného baroka. Ze všech zásahů do krajiny, které lidé ve jménu pokroku v minulém století prováděli, je to právě tady vidět nejvíce.

Mohou nás chlácholit rekultivační projekty, ale nic nenahradí ztrátu toho, co se po desítky generací budovalo a zušlechťovalo. Prohnali jsme komínem nejen miliony tun uhlí, ale i kus naší historie, tradic a dědictví. Poučíme se?
Praktické informace:
Pokud ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie v Mostě přijedete autem, parkoviště leží v těsné blízkosti - z Kostelní ulice odbočte na cestu vedoucí k jezeru Most.
Jeho návštěvu můžete spojit třeba s prohlídkou Podkrušnohorského technického muzea 


IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Přesunutý kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě:

Přesunutý kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě
Přesunutý kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě
Přesunutý kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě
Přesunutý kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě
Přesunutý kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě
Přesunutý kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě
Přesunutý kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě
Přesunutý kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě
Přesunutý kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě
Přesunutý kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Pamatuji si na to, bylo to před 46 lety, fantastická událost na tehdejší dobu
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkPěkný článek i fotky
Obrázek uživatelky
profil
velmi pěkný výlet Smajlík
Obrázek uživatelky
profil

Pěkný článek i fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles