Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Přírodní rezervace Škrabalka

25. 07. 2014 | Vaše tipy

Na východním okraji Lipníka nad Bečvou (okres Přerov), kolem mrtvého ramene řeky Bečvy, byla v roce 1956 vyhlášena přírodní rezervace Škrabalka. Jde o zbytek lužního lesa na levém břehu řeky, s vodními a bažinnými společenstvy mrtvého ramene.

Území o rozloze 7,51 ha leží v nadmořské výšce kolem 227 m a podél jeho jižního okraje vede naučná stezka - počátek trasy začíná u mostu přes Bečvu v jihovýchodní části města, hned za mostem se dáte doleva a dále po hranici přírodní rezervace Škrabalka, pak po asfaltové cestičce dorazíte až do Týna nad Bečvou, kde můžete vidět například dům, ve kterém svého času pobýval Bedřich Smetana anebo můžete pokračovat a zároveň procházku či jízdu na kole spojit s návštěvou středověkého hradu Helfštýn.

Ovšem my zůstáváme na místě, abychom poznali onu zmíněnou přírodní rezervaci.

Když budete rezervací procházet, potkáte zde několik informačních tabulí o jejím původu a samozřejmě také o fauně a flóře, která se tu vyskytuje. 

ŠkrabalkaNa trase jsou 4 zastávky:

1.   Přírodní rezervace – přirozený vznik slepých ramen

2.   Rostliny

3.   Stromy a keře

4.   Živočichové


Ještě v 19. století byla Bečva přirozeně meandrující řekou a její okolí bylo každoročně zaplavováno. Postupně vznikala slepá ramena, která byla osídlována typickými druhy rostlin a živočichů. Na počátku 20. století bylo koryto řeky napřímeno, čímž se změnil i vodní režim a poklesla hladina podzemní vody. Mrtvé rameno v přírodní rezervaci Škrabalka se postupně zanášelo nahromaděnými sedimenty, ubývalo v něm vody a rameno pak zarůstalo vegetací. Tímto přirozeným vývojem mrtvého ramene řeky vznikly cenné vodní, mokřadní a lužní biotopy, které jsou hlavním důvodem ochrany přírodní rezervace Škrabalka, resp. předmětem ochrany jsou společenstva odstaveného říčního meandru s navazujícími porosty lužních lesů a vlhkých luk s výskytem charakteristických druhů planě rostoucích rostlin a volně žijících živočichů. 

Z živočichů tu můžete zpozorovat Lejska šedého, přesto, že je to poměrně nenápadný pták. Do svého hnízdiště se vrací koncem dubna. Škrabalka je ale místem mnohem bohatším na ptačí hnízdiště. V roce 1995 bylo v rezervaci zaznamenáno 19 druhů hnízdících ptáků, mj. strakapoud, pěnice slavíková, žluva hajní nebo sýkora lužní.

Z ryb byli zjištěny pouze lín obecný a karas obecný.

Vyskytují se tu také běžné druhy motýlů, dále 14 druhů vážek, mj. vážka ploská, vážka rudá a šídlatka velká a 18 druhů plžů.

V rezervaci roste kolem 80 druhů rostlin, mezi nimi i zvláště chráněné druhy.  Mezi nejvýznamnější (až kriticky ohrožené) druhy, které se zde vyskytují patří bledule letní, žebratka bahenní, dýmnivka plná, šípatka vodní a šmel okoličnatý.

Spousta druhů rostlin tady po letech ubyla, ale naopak přibyly zase některé nové, což dokazuje, že dochází ke změně společenstva rostlin.

Velký vliv na úbytek rostlin mají dozajista i povodně, které jsou tady bohužel poměrně časté. Nejhorší povodně z r. 1997 si snad pamatujeme všichni. Vyvrácené stromy, zvýšená hladina slepého ramene Bečvy a všudypřítomné bahno. Bečva, která se tady o povodních vylila ze svého koryta, splynula s vodou ze slepého ramene a zatopila i okolní zahrady a louky. Poničila cestu kolem rezervace i její ohrazení. Samotná rezervace, která je jakýmsi malým pralesem, se s řáděním velké vody vyrovnala postupem času sama. Ovšem od té doby Škrabalka a okolí zažily další záplavy, které bohužel ochraně ohrožených druhů neprospívají. 

I přes některá úskalí je to určitě stále velmi zajímavá přírodovědná procházka nejen pro milovníky přírody.

Zkrátka je to příjemné místo se spoustou stromů, keřů, bylin a také žab a ptáčků, kteří dokážou podvečer zpříjemnit opravdovým koncertem.


Sasulka30 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Přírodní rezervace Škrabalka:

Přírodní rezervace Škrabalka
Přírodní rezervace Škrabalka
Přírodní rezervace Škrabalka
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hezké místoSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji za milé komentáře.

Měla jsem možnost tuto trasu projít s odborným výkladem průvodce. Spousty věcí by si normální člověk ani nevšiml, ale takto to bylo velice zajímavé. Bylo by škoda se nepodělit. Smajlík

Další fotografie dodám do fotoalba v nejbližších dnech.
Obrázek uživatelky
profil
hezký a zajímavý článek Smajlík je úžasné kolik druhů rostlin je k vidění Smajlík
Obrázek uživatelky
profil

jsem velmi ráda, když se dozvím o lokalitách, kde jsem ještě nikdy nebyla - velmi hezky zpracováno Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles