Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Problém, o kterém se nemluví… inkontinence

27. 02. 2021 | Nemoci

Inkontinence je stav, kdy člověk není schopen zadržet moč nebo kapky moči. Obtíže přitom začínají docela nenápadně, a pokud se neřeší, mohou se rozvinout v nepříjemné komplikace a omezení v každodenním životě.

 

O inkontinenci neboli úniku moči mluvíme, pokud je porušena souhra svalů v oblasti pánevního dna. Buďto ochabne svěrač v močové trubici, nebo se stane svalovina močového měchýře dráždivější, což vede k předčasným stahům měchýře. Z celkového množství postižených tvoří zhruba 85 procent z tohoto ženy. Příčiny bývají různé a za problémem obvykle stojí více faktorů, které mají vliv na anatomickou i funkční stabilitu močových cest. Lehký až střední únik moči se velmi často stává noční můrou až třetiny žen po čtyřicítce, zvláště pak v menopauze. Takzvaná stresová inkontinence, tedy únik moči třeba při smíchu, kýchnutí nebo fyzické námaze, patří mezi obvyklé projevy doprovázející toto období. Jak potíže zmírnit či zcela vyřešit, vám přiblíží následující tři tipy.

 

1. Přiznat si problém

Pro začátek je nejdůležitější přiznat si, že se tento problém týká právě vás, a nestydět se poradit s lékařem. Pouze odborník dokáže správně diagnostikovat, o jaký druh inkontinence se jedná, a doporučí nejvhodnější léčbu. Inkontinence patří sice k nepříjemným obtížím, ale dá se řešit, a díky tomu dál žít plnohodnotný život.

 

2. Posilovat pánevní dno

Tzv. Kegelovy cviky jsou známé jako cviky na posílení svalů pánevního dna (oblast pochvy, konečníku a močové trubice). Pomáhají také ulevit od bolesti zad a pozitivně ovlivňují sexuální život. Při pravidelném cvičení alespoň jednou denně je šance na výrazné zlepšení stresové inkontinence.

 

3. Doplňovat, co tělu schází

Pro období menopauzy je typický pokles hladiny ženských pohlavních hormonů – estrogenů. Tento pokles negativně ovlivňuje stavbu a funkci dolních cest močových. Fytoestrogeny – izoflavony a lignany umějí nedostatek estrogenů velmi slušně vyvážit. Oba fytoestrogeny je vhodné dodávat organismu například pomocí přírodních doplňků stravy.

 Na závěr je nutné podotknout, že inkontinence má několik typů.


 Typy inkontinence


1. Stresová inkontinence – tak se nazývá samovolný únik moči při náhlém zvýšení nitrobřišního tlaku. K tomu dochází například při kašli, kýchnutí, skákání, cvičení, smíchu nebo při zvedání těžkého předmětu. Podstatou tohoto typu inkontinence je porušené uložení močového měchýře a močové trubice a zvýšená pohyblivost močového měchýře a močové trubice. Tento typ tvoří až 40 procent ze všech případů inkontinence.

2. Urgentní inkontinence – projevuje se náhlým nucením na močení, jemuž musí žena vyhovět. Tato nutkavá potřeba ji budí i v noci. U tohoto typu inkontinence není porušeno uložení a pohyblivost močového měchýře a močové trubice. Tvoří 30 procent všech případů inkontinence.

3. Smíšená inkontinence – tato inkontinence zahrnuje příznaky stresové inkontinence i urgentní inkontinence. Vyskytuje se ve 20-40 procentech případů.

4. Inkontinence z přeplnění – k nekontrolovanému úniku moči dochází při přeplněném močovém měchýři, aniž by měl pacient nutkání na močení. Jde tedy o neschopnost vědomě vyprázdnit močový měchýř a ta může být buď akutní, nebo chronická. Ze všech případů inkontinence představuje tento typ asi 2 až 5 procent.

Proto se již za problém nestyďte, ale pokuste se ho řešit.


ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Problém, o kterém se nemluví… inkontinence:

Problém, o kterém se nemluví… inkontinence
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !