Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Proč je mouka nepostradatelnou součástí vyváženého jídelníčku

19. 10. 2022 | Péče o vlasy
1. Proč máme obecně málo vlákniny ve stravě? Může k tomu přispívat třeba snaha vyhýbat se pečivu, jako přirozenému zdroji vlákniny?

Správně bychom měli denně ve stravě přijmout minimálně 30 g vlákniny denně, což je poměrně velké množství. Abychom dosáhli této minimální hodnoty, tak je důležité za den sníst alespoň 500 g zeleniny, 200 g ovoce, a ještě si dopřáli pečivo z kvalitní mouky, a to ideálně z celozrnné. V současné době je velice častým trendem vyřazování pečiva a mouky z jídelníčku. To však pro naše tělo není vůbec přínosné.
 
2. Proč je vláknina tak důležitá? K čemu může případně vést její nedostatek?

mouka v jídelníčkuVláknina v našem jídelníčku má velmi důležitou roli. Její dostatečná konzumace se doporučuje z důvodu prevence vzniku rakoviny tlustého střeva, kardiovaskulárních a trávicích onemocnění. Rozdělujeme ji na rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustnou najdeme především v ovoci, zelenině, řasách. Nerozpustnou naopak v povrchových vrstvách zrn různých obilovin. Funkce těchto vláknin je rozdílná. Nerozpustná vláknina zvyšuje objem stolice a čistí stěny střev. Rozpustná vláknina slouží jako potrava pro střevní bakterie. Vláknina je zkrátka důležitá pro správnou funkci střev.
Při redukování tělesné hmotnosti spoustu lidí vyřazuje z jídelníčku jak pečivo, tak v mnoha případech jedí i málo ovoce a zeleniny. Přitom vláknina je dobrým parťákem na hubnutí, protože má sytící efekt. S nedostatkem vlákniny setkávají také lidé, kteří mají metabolický syndrom. To je kombinace onemocnění – vysoký krevní tlak, vysoká hladina LDL cholesterolu, nízká hladina HDL cholesterolu, zvýšená hladina cukru v krvi a obezita. U tohoto syndromu je příjem vlákniny také důležitý, protože rozpustná vláknina pozitivně ovlivňuje nejenom hladinu cukru v krvi, ale i hladinu cholesterolu.
 
3. Jaké přírodní a přirozené zdroje jsou na vlákninu bohaté?

Mezi významné zdroje rozpustné vlákniny patří především ovoce a zelenina. V ovoci je nejvíce zastoupen pektin. Ten je hojně zastoupen v jablkách, rybízu, angreštu, meruňkách a broskvích. Obecně platí, že čím zralejší ovoce je, tím obsahuje více rozpustné vlákniny. Rozpustnou vlákninu najdeme také v ovesných vločkách luštěninách i obilovinách. Obsahuje ji i rostlinná guma, tzv. guar. Na inulin je bohatá cibule nebo například banány. Nerozpustnou vlákninu ve formě celulózy, hemicelulózy a ligninu najdeme především v obilí, zelenině, bramborách, ale také ořeších a semenech.

 
4. Znamená to tedy, že mouka může tělu prospívat?

Kvalitní mouka – ideálně celozrnná, je pro nás výborným zdrojem vlákniny. Celozrnné mouky obsahují i kvalitní tuky, které jsou pro naše tělo prospěšnější než tuky živočišné. Rozhodně, ale nezatracuji ani mouky necelozrnné, protože i ty obsahují řadu prospěšných vitaminů, minerálů a stopových prvků. Z vitaminů především skupiny B a E. Nicméně v dnešní době si v obchodě můžeme koupit různé druhy mouk od klasických pšeničných, žitných až po pohankové, rýžové a kokosové. Každá z těchto mouk má své specifické složení a každá je bohatá na jiný minerál, vitamin či stopový prvek. Lidé by se neměli bát experimentovat ve vaření či pečení, protože si svůj jídelníček mohou velice chutně a zdravě zpestřit.
 
5. Jaký druh vlákniny se nachází v mouce a platí nějaká doporučení, kolik ho denně přijmout?

V mouce nacházíme především vlákninu nerozpustnou a minimální množství vlákniny rozpustné. Nejčastěji se doporučuje přijímat vlákninu nerozpustnou a rozpustnou v poměru 3:1. V potravinách, které vlákninu obsahují se vždy vyskytuje vláknina rozpustná i nerozpustná.


Zdroj, foto: Pernerka


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík---Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Velmi poučný článek Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavý článek Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles