Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Proč je pro nás užitečný stresový hormon?

31. 10. 2022 | Péče o tělo
-Komerční sdělení-

O kortizolu se mluví obvykle stejně jako se dětem vypráví o strašidle – jako o zlověstné, nepřesně definované věci, které je třeba se bát. Skutečností však je, že je pro nás tento stresový hormon velmi prospěšný, když funguje jak má. U většiny populace ovšem pracuje proti nám, jelikož ho stresory zvyšují a on už se zapomíná snižovat. Existují způsoby, jak kortizol snížit tak, aby se člověk necítil ve stresu, ale naopak pocítil všechny jeho výhody. Pojďme se na ně podívat.

Kortizol neboli stresový hormon


Kortizol je steroidní hormon, který je produkován nadledvinami. Když se uvolňuje do krevního oběhu, působí na mnoho různých částí těla a může pomoci tělu reagovat na stres nebo nebezpečí, zvyšovat metabolismus glukózy v těle, kontrolovat krevní tlak a zmírňovat záněty. Kortizol je také potřebný pro reakci boj nebo útěk, což je zdravá a přirozená reakce na vnímané hrozby.
Primulus











Příčiny zvýšené hladiny kortizolu


V našem prostředí jsou věci, které si možná ani neuvědomujeme jako stresory. Práce dlouho do noci, diety, nadměrné cvičení, kofein a sladkosti – to vše zvyšuje každodenní stresovou zátěž našeho těla. Výsledek tohoto stresu může ovlivnit vše od energetických zásob až po fyzický vzhled a zvýšit riziko některých vážných zdravotních problémů. Je tedy zřejmé, že musíme najít způsoby, jak snížit hladinu kortizolu, aby náš hormonální systém fungoval tak, jak byl navržen. Náš kortizol toho má na krku opravdu hodně. Když je hladina kortizolu v nepořádku, nastává dominový efekt, který ovlivňuje další hormony a tělesné funkce.

Jak přirozeně snížit hladinu kortizolu


Odstranit ze svého života všechny zdroje stresu je nemožné. Můžeme se však naučit, jak snížit hladinu stresových hormonů pomocí nových návyků, které pomáhají tělu reagovat na stres. Vyvážení stresu a relaxace je toho klíčovou složkou. Mezi nejlepší způsoby, jak přirozeně snížit hladinu kortizolu, patří metody péče o sebe sama, které pomáhají uvolnit tělo i mysl.

Nastavte si správné spánkové návykyDavid Buchta


Sedm až osm hodin kvalitního spánku každou noc je zlatým standardem pro optimální zdraví a je silným prostředkem ke snížení hladiny kortizolu. „U nedostatečného spánku hraje klíčovou roli civilizační faktor. Stres je v dnešní době téměř na každém kroku. Stres na sebe vyvíjíme, pokud od sebe čekáme, že zvládneme zcela vše. Bereme si toho na sebe hodně v práci, domácnosti a také z hlediska finančního zabezpečení rodiny,“ říká David Buchta, propagátor zdravého životního stylu z Primulus, www.feminus.cz. Pokud se dlouho do večera cítíte pod napětím, zkuste ztlumit světla a vypnout telefony, monitory a televizory alespoň hodinu před spaním. Modré světlo z elektronických zařízení narušuje cyklus spánku a bdění známý jako cirkadiánní rytmus a ztěžuje usínání. Nahraďte Netflix knihou, teplou koupelí nebo relaxační hudbou, která vám pomůže se uvolnit a připravit se na spánek.

Naučte se dýchat


Básnířka Mary Oliverová napsala: „Poslouchej – dýcháš jen trochu a říkáš tomu život?“. Kdy jste naposledy věnovali pozornost svému dechu? Většina z nás tráví své dny nevědomky povrchním dýcháním. Hluboké dýchání nebo břišní nádechy mohou vyvolat relaxační reakci a dát kortizolu pokyn k vychladnutí. Zkuste věnovat několik minut práci s dechem, když se cítíte ve stresu, a udělejte si z toho zvyk na konci dne, když se před spaním uvolňujete.

PrimulusHýbejte se svým tělem


Cvičení potřebujete pro silné a zpevněné tělo, ale pohyb dělá zázraky i s vaší myslí. Cvičení patří mezi hlavní hráče toho, co snižuje hladinu kortizolu. Když cvičíte nebo si „dáte do těla“, váš mozek uvolňuje endorfiny navozující dobrý pocit. Výzkum prokázal významné přínosy vlivu endorfinů na hladinu kortizolu. Při pohybu se může uvolnit dostatek endorfinů, které pomáhají snižovat hladinu kortizolu, a tím pomáhají přeučit tělo na snižování hladiny kortizolu po stresových událostech.


Jezte dostatek jídla


Když jste zaneprázdněni, je snadné vynechat jídlo nebo se spokojit s rychlými svačinami. Nedostatečná konzumace kalorií představuje pro tělo další zátěž a, jak už jistě tušíte, zvyšuje hladinu kortizolu. Dodržování tří výživných jídel denně a svačin vám zajistí dostatečný příjem potravy, který sníží hladinu kortizolu. Když si uděláte čas na pravidelné stravování, dodáte tělu dostatek energie. Také vás to donutí udělat si přestávku, zpomalit a jídlo si vychutnat.

Udělejte si čas na to, co máte rádi


Příliš často se necháváme unést svými povinnostmi a zapomínáme si udělat čas na kreativitu, hraní her, zaujetí dobrou knihou, učení se něčemu novému nebo plánování schůzek s našimi blízkými, přáteli a rodinou. „Důležité je umět relaxovat, ideálně si najít vhodného koníčka, který vás naplňuje a zároveň si při něm odpočinete a na chvíli zapomenete na každodenní povinnosti a starosti. Zní to jednoduše, ale pro mnoho lidí je to problematické. Klíčové je dostatečně odpočívat. Vedle koníčků a relaxace, byste měli udržovat dobré vztahy v rodině, na pracovišti a mezi kamarády. Někdy to není jednoduché, ale minimálně byste se měli o tento stav pokusit,“ říká David Buchta, propagátor zdravého životního stylu z Primulus.


TIP: Doplněk stravy FEMINUSFeminus


Doplněk stravy pro ženy. Díky přírodnímu složení se zaměřuje na posílení imunitního systému a udržení dobrého sexuálního zdraví. Přispívá také ke správnému posílení imunitního systému, močové soustavy, reprodukčního systému a k hormonální rovnováze. Snižuje míru únavy a vyčerpání. Jedná se o přírodní produkt obsahující ověřené látky pro optimalizaci ženského hormonu estrogen.

Zakoupit jej lze na e-shopu za cenu 569 Kč za balení na jeden měsíc.
Více na: www.feminus.cz


TIP: Doplněk stravy PRIMULUSPrimulus


Přírodní doplněk stravy PRIMULUS je vyvinutý pro moderního muže. Zvyšuje hladinu testosteronu, a tím snižuje únavu přes den, zabraňuje nemocem, zlepšuje náladu, zvyšuje libido, podporuje rychlejší nabírání svalové hmoty a zlepšuje celkovou regeneraci organismu. Jeho složení je čistě přírodní a obsahuje ty správné vitamíny, minerály, a navíc i extrakty z černého pepře, kotvičníku zemního a pískavice řecké seno (fenugreek). PRIMULUS je vyvinutý a vyráběný v České republice.

Zakoupit jej lze na e-shopu za cenu 569 Kč za balení na jeden měsíc.
Více na: www.primulus.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
01. 11. 2022 17:12 Sebrán "Diamanty" za 25 bodů
01. 11. 2022 17:08 Sebrán "Diamanty" za 25 bodů
01. 11. 2022 17:00 Sebrán "Diamanty" za 25 bodů
Obrázek uživatelky
profil
Zase nic
Obrázek uživatelky
profil
Tak pouze 1xSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
01. 11. 2022 17:15 Sebrán "Diamanty" za 25 bodů
01. 11. 2022 17:11 Sebrán "Diamanty" za 25 bodů
01. 11. 2022 17:08 Sebrán "Diamanty" za 25 bodů
01. 11. 2022 17:04 Sebrán "Diamanty" za 25 bodů
01. 11. 2022 17:00 Sebrán "Diamanty" za 25 bodů

Pěkný sběr SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
01. 11. 2022 17:14 Sebrán "Diamanty" za 25 bodů
01. 11. 2022 17:09 Sebrán "Diamanty" za 25 bodů
01. 11. 2022 17:05 Sebrán "Diamanty" za 25 bodů
01. 11. 2022 17:01 Sebrán "Diamanty" za 25 bodů
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles