8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Proč nemám nohy jako modelka?

13. 01. 2014 | Krása
Ideál krásy se již pár desítek let výrazně nemění a tak se většina žen chce podobat dlouhonohým, často nevýrazně tvarovaným ženám z obálek módních časopisů. Ženy si často neuvědomují, že to, co vidí na fotografii, není ve skutečnosti úplně pravda. Původní fotografie je vyretušována tak, že nejsou patrné žádné vady či pokožkové nerovnosti.
Z těchto důvodů žijí normální ženy v omylu, že všechny modelky, zpěvačky a herečky nemají žádnou celulitidu ani křečové žíly, a tak je pokládají za svůj vzor a chtějí vypadat jako ony. Bez dobrého retušéra by ovšem málokterá známá tvář vypadala tak, jak ji má okolní svět v povědomí.

My ale nežijeme ve světě iluze, nýbrž v reálném světě, a proto okolo sebe vidíme tolik žen, které mají alespoň mírnou celulitidu, metličky a často i křečové žíly.
A to si říkáte, jak je to možné, když často cvičíte, o své nohy se denně staráte a věnujete jim maximální péči? Ptáte se, co jste udělala špatně, co jste zanedbala, co je příčinou? Příčinou je bohužel genetika, která často naše veškeré snahy pošle ke dnu.
Nejběžnějšími kosmetickými vadami dolních končetin, které mohou přerůst i ve vážný zdravotní problém, jsou metličky, křečové žíly a nenáviděná celulitida. Co mají společného? Právě to, že i při sebevětší snaze se s nimi sami vítězně nepoperete, pokud je máte v genetickém kódu.

žílyPrvním z těchto problémů jsou metličky, neboli mikrovarixy, se kterými má problémy každá druhá žena. Kromě toho, že nevypadají hezky, upozorňují ženy, že žilní stěny ztrácí svojí elasticitu a jsou tak náchylnější ke vzniku větších křečových žil a žilní nedostatečnosti. Nejčastěji je naleznete na vnější straně stehen a bérců v podobě menších žilek o průměru 1  1,5 mm či drobných pavučinek.

Nevzhledných metliček se lze zbavit hned několika způsoby a je na rozhodnutí zkušeného lékaře, pro jakou metodu se u konkrétního případu rozhodne. Samotné metličky se nejčastěji odstraňují pomocí sklerotizace a laseru. „V případě sklerotizace se do metliček vstříkne speciální jehličkou roztok, čímž se zničí vnitřní žilní výstelka. Při současné kompresi přestane v takto ošetřené žilce proudit krev, cévní stěny se slepí a do 6 týdnů se žilky samy vstřebají,“ vysvětluje žilní specialista MUDr. Ota Schütz. Zbavit se metliček lze rovněž pomocí barvivových laserů, jejichž paprsky se dokážou dostat až do cévy aniž by porušily kůži, což je vhodnější pro ty nejmenší žilky až pavoučí sítě. I když je tato metoda nákladnější, má dobré výsledky, a proto ji na Žilní klinice často kombinují se sklerotizací.

U rozšířenějších křečových žil se pak již musí postupovat operačně. Snažte se proto zaznamenat již první příznaky a vyhledejte odborníka co nejdříve. „Křečové žíly jsou obvykle patrné na první pohled. Prozradí je prosvítající, modré až fialové, rozšířené, vinuté žíly, o průměru 2 a více milimetrů. Lidé si nejčastěji stěžují na pocit napětí a tíže v dolních končetinách,“ říká MUDr. Ota Schütz. Čím dříve se začne problém řešit, tím méně náročnější, rychlejší a příjemnější bude léčba.

Jak a proč křečové žíly vůbec vznikají?

Aby se krev z dolních končetin odvedla zpět k srdci, musí překonat gravitaci, v čemž jí pomáhá uspořádání hlubokých žil dolních končetin a pak také celá řada podpůrných mechanismů v podobě umístění žil do svalů. Při stahu svalu dochází i k tlaku na samotné žíly, což napomáhá ve vytlačování krve směrem nahoru k srdci. Aby nedocházelo ke zpětnému průtoku, jsou tyto žíly vybaveny chlopněmi. Pokud dojde k oslabení pevnosti žilní stěny, zvyšující se tlak rozšiřuje tuto žílu a chlopně nedomykají. Krev se hromadí, dochází k přetlaku, žíla se natahuje a v konečném důsledku získává typický vinutý průběh.

křečové žílyNejlepší prevencí je dostatek pohybu jako například plavání či jízda na kole. Předcházet křečovým žilám však do jisté míry lze i zdravým životním stylem, správným jídelníčkem či dostatečným pitným režimem. Ženy by se také měly vyvarovat kombinování kouření a hormonální antikoncepce s estrogeny. Ovšem je nutné si uvědomit, že absolutní prevence neexistuje díky genetické dispozici, kterou zatím nejsme schopni ovlivnit.

Léčba pokročilého stavu křečových žil může být různá. „Mezi v současné době dostupné nejmodernější metody patří katetrizační metody, laserové a radiofrekvenční, sklerotizace či populární flebektomie. Nezastupitelnou roli u rozsáhlých varixů má stále operace na základě cévně chirurgických pravidel. Zákrok je ambulantní, takže v den operace může klient odejít domů,“ podotýká doktor Ota Schütz, který na své klinice provádí stovky operací ročně.

Celulitida má od ostatních dvou neduhů odlišné projevy, ale jakmile o ní jen slyšíme, ježí se nám hrůzou chlupy po celém těle. „Celulitidu způsobuje nedostatečnost pojivové tkáně. Podkožní prostor se přeplňuje tukovými buňkami a tím dochází ke kompresi drobných cévek. Zůstává-li tento tlak dlouho, přestává v cévách proudit krev a brzy se začne objevovat tzv. pomerančová kůže,“ otevírá téma MUDr. Ota Schütz.

Tzv. pomerančová kůže se vyskytuje v partiích těla, jako jsou boky, stehna, hýždě, ale i paže. Nejčastěji se objevuje v období kolem puberty, těhotenství a menopauzy a můžeme ji pozorovat ve čtyřech různých stádiích. I celulitida je ale nemoc, a proto bychom ji tak měli vnímat. Svěřit se do rukou odborníka je tudíž ten nejlepší nápad. „Ruční masáž, která by měla efekt v léčbě celulitidy,  by byla pro maséra nesmírně náročná jak fyzicky tak technicky, a proto tyto speciální léčebné masáže přenecháváme přístrojové technice, která však musí být ovládána zkušeným terapeutem,“ upozorňuje MUDr. Ota Schütz.

Důležité je pochopit, že s žádným z těchto problémů sama nic nenaděláte a že rozmýšlením a vyčkáváním jen prodlužujete dobu, po kterou jste již mohla problém řešit.

Zdroj, foto: Žilní klinika



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Po přečtení nadpisu mě okamžitě napadlo to, co se píše hned pod ním.
Mám doma jednoho poloprofi fotografa a vím naprosto přesně, co retuš dokáže..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
otázku z nadpisu si pokládám celý životSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles