8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Procházka po Ostravě

6. 04. 2024 | Česká republika

Když slyšíme název města Ostrava, většina z nás si představí horníky v dolech a těžký průmysl, možná také Stodolní ulici. Ostrava je ale město s hezkými a zajímavými stavbami a zákoutími plnými zeleně.

První zmínka o Slezské Ostravě pochází z roku 1229, Moravská Ostrava vznikla v roce 1267. V roce 1763 bylo zde objeveno bohaté ložisko kvalitního černého uhlí. Olomoucký arcibiskup Rudolf Jan založil hutě, které později přešly do majetku rodiny Rothschildů a přejmenovaly se na Vítkovice. Po druhé světové válce se zde hodně začalo stavět a Ostrava se rozrůstala. Od roku 1994 se zde již netěží a doly byly uzavřeny. Staly se z nich zajímavé technické památky, které přibližují hornickou minulost. Z „černé“ Ostravy se stalo město vyhledávané turisty. Někteří se tu jen zastaví na cestě třeba do Jeseníků nebo Beskyd. Také jsme si tu udělali jednodenní zastávku.

Při procházce městem jsme objevili spoustu zajímavých míst, staveb a zeleně. Vše na mne působilo upraveně a hezky. Přiblížím zde jen pár zajímavých staveb:

Procházka po OStravěKatedrála Božího Spasitele je trojlodní novorenesanční bazilika s půlkruhovou apsidou a věžemi 67 metrů vysokými. Pochází z roku 1889 a je to druhý největší chrám na Moravě. Katedrála je dlouhá 68 metrů a široká 28 metrů. Hlavní loď je široká 14 metrů a vysoká 22 metrů, boční lodě mají šíři 7 metrů a výšku 10 metrů. Hlavní dominantou jsou dvě věže vysoké 67 metrů. Na východní věži je zvon Salvátor vážící 2446 kg, v západní věži jsou tři menší zvony: Cyril a Metoděj (1194 kg), Prokop (724 kg) a Florian (435 kg). Kapacita chrámu je až 4000 lidí. Hlavním investorem stavby byli židovští podnikatelé.

Filiální kostel svatého Václava pochází z roku 1297, údajně je ale starší. Působili tu prý věrozvěsti Cyril a Metoděj. Kostel prošel řadou přestaveb, dnešní podoba je z konce 19. století a vrátila se k novogotickému stylu. Je to trojlodní stavba s přilehlými kaplemi a gotickou věží. Věž byla dříve zakončena cimbuřím, nyní barokní cibulovou bání. Chrám je také využíván pro vysílání TV Noe.

Evangelický Kristův kostel byl postaven v letech 1905-1907 ve stylu holandské renesance. Je to jednolodní budova z režného zdiva s kvadratickou věží vysokou 60 metrů umístěnou asymetricky do vstupního průčelí. Ve věži se nacházejí tři ocelové zvony. Dominantou interiéru je mramorový oltář se šesti svícny a velkým dubovým křížem. Kapacita je 750 lidí. Stavba byla také nazývána Červený kostel. Do konce druhé světové války patřil německé evangelické církvi, která byla československými úřady prohlášena za kolaborantskou a její majetek byl konfiskován.

Kostel Neposkvrněného početí Panny Marie je postaven v novogotickém slohu. Stavba je 36,43 metrů dlouhá a 27 metrů vysoká, věže jsou vysoké 67 metrů. Půdorys je tvořen lodí ve tvaru kříže, do níž je vepsána oválně protáhlá rotunda. Ve věžích jsou zavěšeny tři ocelové zvony z roku 1921. Největší zvon Maria (1350 kg) visí na východní věži. V západní věži zvon Matěj (850 kg) a Aloisius (475 kg). Hlavní oltář je v pseudorománském stylu, přední spodní část je z bílého mramoru, zadní část je pískovcová. V retabulu uvidíte obraz Neposkvrněného početí Panny Marie od malíře Františka Ženíška. Kostel byl vystavěn v srpnu roku 1899.

Nová radnice je krásná prvorepubliková stavba s věží vysokou 86 metrů, která slouží jako rozhledna. Vyhlídková terasa je ve výšce 73 metrů, nahoru jezdí výtah. Tato dvoukřídlá budova vznikla v letech 1925-1930 jako náhrada za původní, která byla již nedostačující. Na pohled vypadá velmi velkolepě. Je to největší radniční komplex v ČR. Vnitřní stěny jsou obloženy mramorem a společně s osvětlením působí luxusně a reprezentativně.

Komenského sady jsou park o rozloze více než 30 hektarů. Po jedné straně ho ohraničuje řeka Ostravice. Je zde spousta vzrostlých stromů, bohatých keřů, travnatých ploch, dětské hřiště, tenisové kurty. A to vše propojuje systém cest pro pěší i cyklisty.

Ostrava je nyní úplně jiná, než bývala dříve. V době těžby uhlí a hutního průmyslu by mne ani nenapadlo se zde zastavovat. Nyní jsem byla mile překvapena a procházku městem mohu doporučit.


Jaa123 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Procházka po Ostravě:

Procházka po Ostravě
Procházka po Ostravě
Procházka po Ostravě
Procházka po Ostravě
Procházka po Ostravě
Procházka po Ostravě
Procházka po Ostravě
Procházka po Ostravě
Procházka po Ostravě
Procházka po Ostravě
Procházka po Ostravě
Procházka po Ostravě
Procházka po Ostravě
Procházka po Ostravě
Procházka po Ostravě
Procházka po Ostravě
Procházka po Ostravě
Procházka po Ostravě
Procházka po Ostravě
Procházka po Ostravě
Procházka po Ostravě
Procházka po Ostravě
Procházka po Ostravě
Procházka po Ostravě
Procházka po Ostravě
Procházka po Ostravě
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles