8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Prolomte ticho s digitálními sluchadly

2. 05. 2009 | Péče o tělo
Většina sluchových vad vzniká zvolna postupným zhoršováním sluchu. Již poměrně lehká nedoslýchavost je příčinou, že člověk začne mít potíže rozumět okolí. Obtížná se pro vás stává zejména komunikace uprostřed rodiny, při  nákupech, na úřadech, v práci … Ve všech těchto příkladech jde zejména o sníženou srozumitelnost řeči v hlučném prostředí.

Tyto nesnáze pomáhají řešit moderní digitální sluchadla. Rozvoj a výroba špičkových sluchadel pomáhá a poskytuje nedoslýchavým lidem lepší příležitost pro plnohodnotný život.

Sluchadlo je malý elektronický aparátek, který zesiluje a upravuje zvuk. Ač je sluchadlo velmi malé, obsahuje ve svém pouzdře všechny potřebné součásti - mikrofon, digaménka od brýlí).

Nitroušní sluchadla se vkládají přímo do ucha, či spíše do zvukovodu. Jsou velmi populární, jednoduše se vkládají do ucha a některé typy (CIC) jsou velmi diskrétní. Na straně „nevýhod“ může být nutnost častější výměny baterií a nevhodnost těchto sluchadel pro velmi těžké sluchové vady. Rovněž u malých dětí je jejich nošení diskutabilní vzhledem k rychlým změnám rozměrů boltce a zvukovodu při růstu.

Veškeré volby při výběru sluchadla by s vámi měl řešit sluchadlový odborník. Tito lékaři působí jak ve státních, tak v soukromých zařízeních. Vždy je třeba udělat vedle běžného vyšetření také audiologické vyšetření a vyšetření porozumění řeči. Jako pacienti se sluchovou vadou máte nárok na určitý finanční limit. Zdravotní pojišťovna hradí potřebná vyšetření a poskytuje příspěvek na samotné sluchadlo. Dle současných pravidel Zdravotního řádu vám zdravotní pojišťovna může přispět na nové sluchadlo jednou za 5 let.

Nošení a návyk na sluchadlo bývá obdobný jako u brýlí.
Při prvním použití sluchadla má většina lidí pocit, že slyší náhle mnoho nových zvuků. Jde například o hluk prostředí, šustění papírů atd. Jsou to zvuky, které slyšíme všichni, ale jsme na ně zvyklí - adaptovaní. Nedoslýchavý člověk si musí znovu přivykat. Adaptace na sluchadlo trvá několik dní či týdnů. Proto je důležité nosit hned zpočátku sluchadlo každý den, nejprve však kratší dobu, potom již celý den. Zásadní zlepšení srozumitelnosti řeči v hluku a kvality poslechu přináší použití sluchadel na obě uši (tzv. binaurálně).


ZDROJ: Widex

DanielkaZ
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Bývalý muž si soustavně pouští nahlas televizi, nechce si zajít na ušní, aby mu poradili co se sluchem.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles