8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Průzkum ukázal, jak si Češi váží svých zubů

4. 10. 2013 | Péče o tělo
Českou společností v posledních měsících zahýbalo téma plného hrazení amalgámových plomb.  Jedním z argumentů stomatologů je i tvrzení, že zubnímu kazu lze úspěšně předcházet prevencí.

Návštěvy zubního lékaře

46 % lidí chodí na preventivní prohlídky jednou za půl roku a dalších 39 % jednou ročně.  Znamená to, že 85% lidí bere otázku zdraví svých zubů velmi vážně a je zde vidět pozitivní trend péče o svůj zevnějšek. Pouze 7 % lidí uvedlo, že zubaře navštěvuje nepravidelně nebo vůbec.

MUDr. David Kadlec z domažlické zubní ordinace k tomu říká: „Je potěšující, že většina dotázaných dbá o své zuby a dvakrát nebo alespoň jednou ročně navštíví svého zubního lékaře za účelem preventivní prohlídky. Zejména ve stomatologii je totiž prevence velmi důležitá, protože mnoho problémů v dutině ústní může začínat zcela bez příznaků a včasná diagnostika usnadňuje léčbu  a zvyšuje její úspěšnost.“

zubyZubní hygienistky jako nadstandard

Využívání placených služeb zubních hygienistek - tento moderní a stále hojněji propagovaný způsob péče o ústní dutinu naráží u Čechů zejména na nedostatek času a také finanční náročnost. Pouze 22% respondentů navštěvuje ordinaci zubní hygieny alespoň jednou ročně a vůbec jejich služby nevyužívá plných 54 % dotazovaných.  Ze zpětné vazby při komunikaci se zubními hygienistkami během průzkumu přitom vyplynulo, že lidé mají zájem o informace ohledně správného čištění zubů nebo výběru zubního kartáčku jak u dospělých, tak u dětí.

„Věřím, že tento výsledek je způsoben faktem, že tyto služby jsou zatím v naší zemi klientům nabízeny relativně krátce,“ komentuje dosavadní nízký zájem Čechů diplomovaná dentální hygienistka Michaela Kumherová z Prahy a dodává: „Také je zde o naší práci stále velmi malá informovanost.  Hygienistka by měla naučit klienta správnou metodu čištění, poradit čím čistit a vysvětlit mu, že správnou ústní hygienou ušetří mnoho peněz za případné zubní výplně či léčbu parodontózy. Dentální hygiena je součástí zdravého životního stylu, který se v ČR stále teprve rozvíjí.“

Pravidelnost čištění

73 % lidí si čistí zuby dvakrát denně a 15 % dokonce více než dvakrát denně. Otázkou samozřejmě zůstává kvalita samotného čištění, ale uvedená čísla hovoří jasně o tom, že Češi mají v tomto ohledu velmi dobré návyky.

Kartáček jako základ správného čištění

Podle MUDr. Davida Kadlece by si lidé měli měnit kartáček zhruba každé tři měsíce a při viditelné opotřebovanosti štětinek i dříve. Plných 45 % dotázaných mění kartáček ihned, jak vidí známky opotřebení a 34 % zhruba po čtvrt roce. Pouhých 5 % „respondentů mění svůj kartáček déle, než po půl roce.  

A jak mezi zuby?

Pražská zubní hygienistka Michaela Kumherová ve svých doporučeních klade velký důraz na čištění mezizubního prostoru, kde je největší riziko vzniku zubního kamene. K tomu slouží různé nitě, mezizubní kartáčky, irigátory a podobně.

„Péče o mezizubní prostory je specifičtější a pro každého může znamenat používání jiných pomůcek. Čištění u nich vyžaduje mnohdy větší zručnost, než je tomu u zubního kartáčku. Domnívám se, že to přispívá k jejich omezenějšímu používání,“ komentuje zubní lékař MUDr. David Kadlec.

Zdroj: Signal


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
I u dětí je dobré vzít je nejprve k dentální hygienistce, než k samotnému zubaři. Budou se pak méně bát otevřít pusu a navíc se s ní naučí správně čistit zuby. Ostatně naučit se správně čistit zuby mnohdy potřebují i jejich rodiče..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Nechápu, proč je u článku vyfocená černoška, tam jsou ty sněhobílé zuby úplně normální jev.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles