Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

První cigaretu si děti zapálí ve 12 letech

7. 11. 2010 | Náctiletá

Téměř polovina mladých lidí mezi 15 a 18 lety kouří. Na nikotinu jsou závislé i děti na základních školách. Počty dětských i mladistvých kuřáků se neustále zvyšují. Ve srovnání s tělem dospělého člověka je nezralý organizmus ke škodlivinám mnohem citlivější a snadněji i závažněji se poškodí. Pokud mladí nepřestanou kouřit, mohou je v dospělosti postihnout nemoci, kterými dnes trpí jejich rodiče a prarodiče, například chronická obstrukční plicní nemoc.


Svou první cigaretu si 9 z 10 kuřáků zapálí před svými osmnáctými narozeninami. Podle zkušeností odborníků z center pro závislé na tabáku začínají kouřit stále mladší děti. Poprvé experimentují s cigaretou v pouhých 12 letech. V Praze si nejmladší kuřáci zapálí cigaretu dokonce už v 10 letech. Celkem je v České republice závislých na cigaretách přibližně 250 tisíc nezletilých kuřáků a kuřaček. Naprostá většina dětí si přitom neuvědomuje, že řada z více než 4 tisíc chemikálií obsažených v cigaretovém kouři už ve velmi malém množství snadno poškozuje jejich organismus a „zadělává“ jim na zdravotní problémy v dospělosti.


cigaretyNa zvyšujícím se počtu kuřáků mezi dětmi má vinu hlavně marketing cigaret a jejich dostupnost, zejména nízká cena. Svůj podíl má ale i dědičnost, parta i zbožňované idoly. Závislost na nikotinu se totiž ze 60 % dědí. Dospělí představují pro děti vzory chování. Jimi se řídí a snaží se dospělým co nejvíce podobat. Mění se poměr mezi dívkami a chlapci, kteří jsou závislí na nikotinu. „Ještě přibližně před pěti lety častěji kouřili chlapci než dívky. Teď se poměr mezi mladými kuřáky a kuřačkami obrací a dívky chlapce lehce převyšují,“ říká MUDr. Eva Králíková.


Nedostatečně vyvinutý mozek se rychleji stává závislým na nikotinu. V pozdějším věku je pak pro takového kuřáka obtížnější přestat kouřit. Přitom samotná závislost u dospívajících může vzniknout velmi snadno, někdy i po desítkách cigaret. Škodliviny obsažené v tabákovém kouři ohrožují všechny orgány v těle. Člověk, který si zapálí první cigaretu již v době dospívání a kouří dalších dvacet let, se vystavuje značným zdravotním rizikům.


V našem těle neexistuje část těla, na kterou by kouření nemělo vliv, což má pro mladý vyvíjející se organismus devastující účinky. Dnešní dospívající kuřáci mohou v dospělosti trpět chorobami, které jsou dnes typické spíše pro starší osoby, například cévní mozková příhoda nebo CHOPN,“ doplňuje MUDr. Eva Králíková.


Mladí lidé se vzhledem k věku, kdy začínají kouřit, mohou mnohem dříve setkat s nemocí zvanou chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN). Škodliviny z cigaret jim už po několika letech kouření mohou způsobovat záněty průdušek a později i rozedmu plic. A spojení těchto dvou nemocí způsobuje právě CHOPN. U některých osob se může rozvinout i bronchiální astma.


cigaretaOdborníci odhadují, že v roce 2020 by se CHOPN mohla stát třetí nejčastější příčinou úmrtí. Nemoc se projevuje vleklým kašlem, tlakem na hrudi, vykašláváním hlenů a dušností nejen při tělesné námaze, ale i v klidu. Bohužel mnoho kuřáků se o své nemoci nikdy nedozví, protože všechny příznaky CHOPN přisuzují následkům kouření a věku. Teprve zhoršující se zdravotní obtíže je donutí vyhledat lékaře. CHOPN se nedá vyléčit, ale pokud se nemoc včas odhalí a zahájí se léčba, mají pacienti s tímto onemocněním větší šanci na kvalitnější a delší život.


Chronická obstrukční plicní nemoc – nemoc kuřáků


• V 85 % je způsobena kouřením.
• Skládá se ze dvou nemocí – rozedmy plic a zánětu průdušek.
• Trojnásobně se zrychluje pokles plicních funkcí.
• U osob, které se pohybují v zakouřeném prostředí 40 hodin týdně po dobu 5 let, se zvyšuje riziko onemocnění o 48 % ve srovnání s lidmi, kteří nejsou vystavení tomuto riziku.
• Každý rok v České republice této nemoci podlehnou asi 2 tisíce lidí.
• Nejlepší prevencí je celoživotní nekuřáctví.


Zdroj: Boehringer Ingelheim.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
já i manžel jsme kuřáci, starší syn také, ale mladší 26 let je nekuřák
Obrázek uživatelky
profil
No a co? Já měla cigaretu taky ve třinácti už.
Obrázek uživatelky
profil
Když jsem chodila do třetí třídy, tak mě učil můj bratr kouřit. Jeho důvod byl, abych nežalovala. No a já kouřila s přestávkami od svých 15ti let do 55ti let, pak přišla rakovina, přestala jsem kouřit, pak přišly deprese, řešila jsem to po svém, takže jsem začala kouřit, pak jsem šla k lékaři psychiatričce .... přestala jsem kouřit...chlapy doma jsem vyhnala na balkon, snacha když přijde, tak musí taky kouřit na balkoně a hotovo. Dá se to, ale člověk musí mít motivaci a já ji měla jednak zdravotní a jednak finanční....Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
člověk musí mít hlavně vůli, také jsem přestala a jsem šťastnějšíSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
V rodině jsme samí nekuřáci (někteří úspěšně přestali v průběhu pár let zpět). Synovi (14 let)odmalička říkám, jak je to škodlivé, jak si zničí tělo, zuby, pleť..zatím má ke kouření odpor, snad mu to vydrží a kouřit nikdy nezačne
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles