Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Putování krajinou kolem Kosíře

2. 11. 2021 | Česká republika
Psát o kopci, který dosahuje nadmořské výšky 442 metrů, že se vypíná nebo ční nad krajinou, by se jinde dalo považovat za vtip nebo překlep. Jenomže Kosíř, o kterém je dnes řeč, se nachází v rovinaté Hané, západně od Olomouce. Je tedy nepřehlédnutelný a byl od pradávna brán jako orientační bod.

Kosíř má vrcholy dva - na Velkém Kosíři nalezneme 28 metrů vysokou rozhlednu, na Malém Kosíři kapli Sv. Antonína Paduánského, vystavěnou v roce 2018, která je koncipována jako otevřená dřevěná stavba a poblíž vyhlídkový altán. Za dobré viditelnosti lze dohlédnout až k Jeseníkům.

Oblast je přírodním parkem, vyskytuje se zde velké množství rostlin, motýlů a brouků, opuštěné lomy jsou významnou paleontologickou lokalitou.

Tato část Hané je spjata především s malířem Josefem Mánesem, který pobýval v zámku v Čechách pod Kosířem, jako host hraběcí rodiny Silva-Tarouca. Rád sem zajížděl za inspirací i zábavou a vytvořil zde řadu děl, která můžeme vidět v zámecké expozici. V objektu, dnes spravovaném  Vlastivědným muzeem v Olomouci, jsou umístěny i unikátní sbírky historických kol od 19. do počátku 20. století a filmová expozice Zdeňka a Jana Svěrákových, zaměřená na filmy Obecná škola, Kolja, Tmavomodrý svět, Vratné lahve, Kuky se vrací, Tři bratři a Po strništi bos. 
Kolem zámku v Čechách pod Kosířem se rozkládá na ploše 21,5 ha romantický krajinářský park. Na jeho podobě se významnou měrou podílel šlechtický rod Silva-Tarouca, u nichž byl vztah k zahradní tvorbě tradicí. (Např. Arnošt Emanuel Silva-Tarouca byl prezidentem Dendrologické společnosti Rakousko-Uherska a zakladatel proslulého průhonického parku.) Nelze ale vyloučit, že určitý vliv na koncepci parku mohl mít i Josef Mánes. Vždyť perspektiva, cit pro barvy, světlo a stín, schopnost pozorovat i fantazie, to vše hraje roli jak při práci s paletou a štětci, tak při navrhování parku.

Do romantického duchu, v němž byl park budován, zapadá i novogotická osmiboká rozhledna, vysoká 15 metrů. Při cestě kolem rybníků si připomeneme, že zde se údajně naučil Josef Mánes plavat a dáváme pozor, abychom nepřehlédli jeskyni s drakem
Cesta se stočí k Mánesovu pavilonu, obdivujeme mohutné solitérní stromy a procházku končíme u Oranžérie. Kolem zámku park opouštíme, ale ještě nahlédneme na Hanáckou ambasádu, kde si lze prohlédnout či zakoupit zboží od regionálních řemeslníků.
Tím ale výčet zdejších zajímavostí nekončí. V Čechách pod Kosířem nalezneme i Muzeum kočárů, s největší středoevropskou sbírkou historických kočárů a luceren a Hasičské muzeum.
Za dalším památkovým objektem se můžeme vydat do Náměště na Hané. Raně klasicistní zámek francouzského typu stojí uprostřed kruhového parku a jeho historie je spjata s rodem Harrachů a Kinských. Při prohlídce uvidíte interiéry zámku a expozici arcibiskupských kočárů.
Nyní se přesuneme na východní úpatí Kosíře do malých lázní Slatinice. Přírodní sirné prameny se využívají zejména k léčbě oběhového a pohybového aparátu, ale i nervových nebo kožních onemocnění. Nečekejte však lázeňské kolonády a rušný noční život. Zdejší poklidná atmosféra je největší devizou. V obci se nachází Muzeum veteránů se sbírkou starých automobilů a motocyklů značek Mercedes Benz, BMW a KdF převážně ze 30. let minulého století.

Poslední zastávka při putování krajinou kolem Kosíře se nachází asi 1,5 km od Slatinic. Je jí pomník havárie vrtulníku dne 10.11.1998. Bitevní vrtulník MI-24V 331. tygří letky z Přerova se vracel z mítinku v irském Aldergrove. Ve tmě a silné oblačnosti došlo k technické poruše a následnému zřícení stroje, při kterém čtyřčlenná posádka zahynula. Na základnu jim zbývalo pouhých 7 minut.

Při putování krajinou kolem Kosíře určitě naleznete další památky a zajímavá místa, na která se tentokrát nedostalo.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Putování krajinou kolem Kosíře:

Putování krajinou kolem Kosíře
Putování krajinou kolem Kosíře
Putování krajinou kolem Kosíře
Putování krajinou kolem Kosíře
Putování krajinou kolem Kosíře
Putování krajinou kolem Kosíře
Putování krajinou kolem Kosíře
Putování krajinou kolem Kosíře
Putování krajinou kolem Kosíře
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Díky za zajímavé čteníSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek.. před pár lety jsme tam taky byli...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles