Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Quinoa

11. 04. 2013 | Diety

Co je to? Pro vyznavačky zdravé výživy je asi název quinoa běžným pojmem, pro ostatní může znít trochu exoticky. Quinoa je stará jako lidstvo samo, pochopitelně jsem ji neobjevila já, ale až v posledních letech, v souvislosti s trendy ve stravování směřující ke zdravé výživě, se tato plodina celosvětově rozšiřuje na naše talíře. Quinoa  je skvělou a velmi zdravou alternativou k obilninám, rýži i těstovinám.

Chenopodium quinoa neboli merlík chilský pochází z Latinské Ameriky. Původně rostla divoce v pohoří And v Bolívii, Peru a Chile. Už před 5 tisíci lety byla domestikovaná a stala se základní potravou Inků. Proto se někdy nazývá pšenice Inků. V období kolonizace Latinské a Jižní Ameriky  Evropany byla quinoa nahrazena pěstováním jiných, evropských obilovin. Dochovala se jen v několika málo oblastech Jižní Ameriky. V posledních desetiletích minulého století se plodina znovu navrátila do původních oblastí a objevil ji i zbytek světa, v souvislosti s moderní zdravou výživou. V Čechách se s merlíkem chilským můžete setkat v botanických zahradách, kde se již dlouhá desetiletí pěstuje jako okrasná rostlina.

QuinoaJak můžeme quinou využít?

V zemích původu se konzumují její listy, ze kterých se připravuje salát. Dokonce se z nich vyrábí pálenka, tzv. Chica. Největší využití ovšem představují její semena. Quinoa není botanicky klasickou obilovinou, je příbuznou merlíkovitých, tedy například špenátu. Přesto obiloviny směle nahradí. Mele se z ní mouka, která má následně klasické využití jako třeba mouka pšeničná. Kromě obilovin lze quinoou nahradit i rýži nebo těstoviny. Proč? Quinoa patří mezi tzv. Superfood neboli česky superpotraviny. Má obrovský výživový potenciál a přitom minimum kalorií. Pro vysoký obsah výživných látek ji zkoumá NASA jako potravinu vhodnou pro posádky dlouhých kosmických letů.

Quinoa je výborným zdrojem bílkovin, obsahuje jich 23 procent, proto je vyhledávaná hlavně vegetariány. Dále obsahuje velké množství vitamínů skupiny B včetně kyseliny listové, betakaroten, vitamíny E a C, omega-3 mastné kyseliny, vlákninu, aminokyseliny, minerální látky jako vápník, železo, měď a zinek. Neobsahuje lepek, je tedy vhodná pro nemocné celiakií. Pro své perfektní složení ji výbor OSN pro výživu a zemědělství přirovnává k sušenému plnotučnému mléku.

Jak quinou připravit? Před samotným vařením je ji třeba řádně propláchnout vodou, obsahuje totiž saponiny, které by uvařenému pokrmu daly hořkou chuť. Většinou se přesto při vaření tvoří pěna, sesbírejte ji lžící.  Quinoa se vaří v poměru 1:2.5 dílu vody 15-20 minut pod pokličkou. Zkuste s ní zahustit zeleninovou polévku, nahraďte s ní rýži v zeleninovém rizotu, kuskus, těstoviny ve studeném těstovinovém salátu, upravte ji na sladko jako rýžový nákyp s ovocem či skořicí, fantazii se meze nekladou. Já quinou objevila náhodou v obchodě a po prvním ochutnání si ji doslova zamilovala.

Vyzkoušejte, minimálně uděláte něco pro své zdraví!


Cudovluc- čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Quinoa:

Quinoa
Quinoa
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Poučný článekSmajlík
Dneska jsem Quinou prvně vyzkoušela a chutná mi.
Obrázek uživatelky
profil
Taky zkusím děkujuSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Veľmi zaujímavý a poučný článok.
Už som o Quinoe počula aj čítala, ale ešte som ju nevyskúšala.
Skúsim ju pozrieť aj u nás v DM alebo v zdravej výžive.
Obrázek uživatelky
profil
Dekuji ja vam za mile komentare, moc to potesi, kdyz je clanek pro nekoho uzitecny a zajimavySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
V DM se dá sehnat opravdu hodně věcí, které se dají zařadit do zdravé stravy, takže to reklama určitě není. Kdo sleduje, co kupuje a jí, tak to zajisté i ví.
Smajlík

A díky opravdu za tento článek a za další rady zde. Musím quinou už vyzkoušet.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles