Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 10.05. 2024
Dnes má svátek Blažena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rakovina děložního čípku nemusí být díky pravidelné prevenci strašákem

12. 07. 2010 | Nemoci

Rakovina děložního čípku, kterou způsobují viry HPV, je po rakovině prsu druhým nejčastějším nádorovým onemocněním, na které umírají ženy po celém světě. V České republice je každoročně diagnostikováno asi 1000 nových případů a přibližně 400 žen na toto onemocnění umírá. „Pravidelné návštěvy gynekologa a očkování proti HPV mohou riziko nákazy značně snížit, protože onemocnění je snadno odhalitelné již v počátečním stádiu a dá se úspěšně léčit,“ radí MUDr. Miriam Schejbalová, Ph.D., odborná lékařka Očkovacího centra. Nové studie navíc ukazují na účinnost vakcíny i pro ženy od 24 do 45 let.


Jak se nemoc přenáší

Rakovina děložního čípku  je přenášena virově. Na vině je lidský papillomavirus (HPV – Human Papillomavirus), který postihuje muže i ženy. Existuje  přes 100 typů těchto virů, 40 z nich postihuje oblast pohlavního ústrojí. Některé z nich jsou méně nebezpečné, jiné jsou však vysoce rizikové a způsobují vznik abnormálních buněčných změn na děložním čípku a mohou vést až k rozvoji rakoviny. „Genitální lidské papillomaviry dělíme na onkogenní (vysoce rizikové typy) 16, 18, 31, 33 a 35, které mají silný vztah k cervikální dysplazii a rakovině děložního čípku a neonkogenní (málo rizikové typy) 6 a 11, které způsobují nejčastěji condylomata accuminata, genitální bradavice,“ dodává MUDr. Schejbalová, Ph.D., odborná lékařka.

K přenosu HPV může dojít jakoukoliv pohlavní aktivitou nebo při těsném kontaktu kůže na kůži s infikovaným partnerem. Přenos bez pohlavního styku je však spíše vzácný. Lidský papillomavirus je vysoce nakažlivý, stačí se s ním setkat jen jednou. Je tak vysoce pravděpodobné, že sexuálně aktivní ženy i muži se v průběhu svého života některým z typů HPV nakazí. „Kondom před přenosem infekce chrání jen částečně, protože virus se vyskytuje i na kůži v intimních oblastech,“ varuje MUDr. Schejbalová, Ph.D.  Dojít může mimo jiné také k nákaze novorozence od infikované matky v průběhu porodu.

Nákaza virem HPV ještě neznamená vznik onemocnění. Většina případů může proběhnout bez příznaků, protože organismus se často pomocí své přirozené obranyschopnosti dokáže vyčistit od viru sám. „Typy 6 a 11 vyvolávají velmi nepříjemné a obtěžující onemocnění - genitální bradavice, a to u žen i u mužů. Typy 16 a 18 vyvolávají abnormální změny buněk sliznice děložního hrdla. Odhalí se při histologickém vyšetření odebraného stěru. Abnormální změny v buňkách děložního čípku mohou vést až ke vzniku rakoviny děložního čípku. Souvislost s onkogenními typy byla zjištěna například též u rakoviny penisu mužů a oblasti úst a hltanu,“ upozorňuje MUDr. Schejbalová, Ph.D,, odborná lékařka Očkovacího centra.


Jaké jsou možnosti prevence

Nejspolehlivější prevencí je vyhnout se přímému kontaktu s virem. Žádná jiná ochrana než očkování, používání kondomu, absence promiskuity a v krajním případě i sexuální abstinence neexistuje. Všechny ženy by měly pravidelně absolvovat gynekologické prohlídky s možností včasného zjištění přednádorových změn na děložním čípku.

„Nejúčinnější metodou prevence proti HPV infekci je očkování,“ radí MUDr. Miriam Schejbalová, Ph.D.  Očkovací látky chrání před nejzákeřnějšími typy nádorových virů působících nádory s nejhorší prognózu. Očkování nemůže způsobit onemocnění, neboť jde o očkování uměle vyrobenými - viru podobnými - neinfekčními částečkami, tedy o jedno z nejbezpečnějších očkování vůbec. Dostupné vakcíny (Silgard a Cervarix) působí na hlavní rakovinotvorné typy 16 a 18, které jsou příčinou 70 % případů rakoviny děložního hrdla, tetravalentní vakcína Silgard kromě toho i na HPV typy 6 a 11, které způsobují asi 90 % případů genitálních bradavic.

Protože používané vakcíny nechrání proti všem typům papillomavirů, může se onemocnění objevit i u očkovaných žen. Z toho důvodu by ženy i po očkování měly dále docházet na pravidelné gynekologické kontroly.  Nejlepších preventivních výsledků je dosaženo u dívek, které se dosud s HPV infekcí nesetkaly. 


Očkování ochrání nejen mladé dívky

„Očkování je však užitečné i pro starší, sexuálně aktivní ženy. Studie ukazují na účinnost tetravalentní vakcíny i pro ženy od 24 do 45 let, protože ani ve vyšším věku se stále ještě nemusely setkat s těmi nejrizikovějšími typy, navíc očkování chrání proti opakované infekci. Preventivní účinek vakcíny byl ověřován u sexuálně aktivních i u starších žen v několika kvalitních studiích,“ přichází s překvapivou novinkou MUDr. Schejbalová, Ph.D. Výsledky prokázaly dostatečnou produkci protilátek, tudíž i dostatečnou účinnost. Pokud žena nakažená není, je toto preventivní očkování plně účinné. Očkování vždy přináší ochranu před reinfekcí a infekcí dalšími typy virů.

Touto vakcínou je možné očkovat nejen ženy, ale i chlapce a muže, protože mohou být nosiči i přenašeči papilomavirů na ženy. Očkování  je může ochránit před vznikem genitálních bradavic a dokonce před rakovinou penisu. Chlapci navíc po zahájení sexuálního života nenakazí své partnerky typy papilomavirů, které mohou způsobit rakovinu děložního čípku.

 

Zdroj: Očkovací centrum

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !