Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 02.06. 2024
Dnes má svátek Jarmil
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Děsí vás období línání? S těmito tipy zvládnete péči o srst snadno

13. 04. 2023 | Zvířátka
S příchodem jara se počasí konečně otepluje, dny se prodlužují a naši chlupatí kamarádi se už nemohou dočkat pořádných procházek a venkovních radovánek. Jenomže stejně jako my s jarem odkládáme kabáty, tak se i naši mazlíčci se zbavují husté zimní srsti. Inspirujte se našimi tipy a připravte tak vašeho psa i kočku na přicházející jaro správnou péčí o srst.

Většině psů i koček, i když tráví většinu času uvnitř, srst v zimě přirozeně zhoustne. Jaro a čím dál teplejší počasí tak naopak představuje období línání. Abyste to se svým mazlíčkem zvládli v klidu a pohodě, je právě nyní nejvyšší čas se do péče o srst pustit se vší parádou.

Tajemství je v pravidelném česání


Děsí vás období línání? S těmito tipy zvládnete péči o srst snadnoVůbec prvním krokem k oživení srsti vašeho mazlíčka by mělo být její vyčesání. Nezáleží na tom, jaký typ srsti má, s podsadou nebo bez ní, kartáčování jí prospívá a zbaví ji vypadaných chlupů. To, jakým kartáčem budete psa nebo kočku rozčesávat však už na typu srsti záleží.

Krátká srst tolik pozornosti obecně přes rok nevyžaduje, pro jarní očistu tak přijde vhod gumová vyčesávací rukavice nebo kartáč s hustými štětinami. Na dlouhou srst sáhněte spíše po hřebenu s širokými mezerami pro rozčesání zplstnatělé srsti nebo po kartáči s hustými kovovými nebo plastovými zuby. Důležité je dát si pozor, jak je kartáč šetrný ke kůži. To zjistíte jednoduše, když si sami přejedete kartáčem po ruce. Pokud vás škrábe, pravděpodobně nebude příjemný ani vašemu mazlíčkovi.


Přivítejte jaro koupelí


Po důkladném vykartáčování línající srsti je čas na koupel. Vybavte se na to kosmetikou určenou přímo pro psy nebo kočky. Ta, kterou máte v koupelně vy sami, nemusí dělat zvířecí pokožce dobře. Vždy vybírejte kosmetiku určenou výhradně pro daný druh zvířete, abyste se vyhnuli případnému svědění nebo vyrážce. Při šamponování jemně masírujte srst konečky prstů, abyste dosáhli až na kůži. Odhalíte tak případné hrbolky, ranky, škrábance, klíšťata nebo jiné problémy, které by se mohly pod zimní srstí skrývat.
Dejte si vždy pozor, abyste veškerou kosmetiku důkladně opláchli. Zbytky šamponu by mohly kůži podráždit nebo by si je váš mazlíček mohl ze srsti sám slízal.

Nakonec mazlíčka osušte ručníkem, následně ho můžete ještě na chvíli zabalit do suchého ručníku. Především je důležité dohlédnout, aby chlupáčovi po dobu schnutí nebyla zima. U některých psů a koček můžete použít i fén, pokud jsou na něj zvyklí. Teplotu vždy nastavte spíše na nejnižší nebo střední stupeň, nikdy nefénujte horkým vzduchem.


Pečujte o srst zevnitř


Když už máme o srst dobře postaráno zvnějšku, je na řadě výživa zevnitř. Kvalitní strava je základ, bez správného a vyváženého poměru vitamínů a minerálů ve stravě můžeme používat sebelepší přípravky, a přesto nikdy nedosáhneme dokonalé hebkého a lesklého kožíšku. Nicméně během období línání nebo příprav na výstavy můžeme výživu psa podpořit správnými doplňky stravy. Ideální je například lososový olej, který je kvalitním zdrojem omega-3 mastných kyselin a zároveň podporuje cévní systém a imunitu.

I když je srst psa pro jeho zdraví nesmírně důležitá, nezapomeňte během příprav na jarní měsíce prověřit i celkovou kondici zvířete. U koupání určitě zkontrolujte uši a oči a přesvědčte se, že jsou čisté a zdravé. Nevynechejte ani drápky, které bude možná potřeba ostříhat. Tak budete vědět, že jste přípravu na jaro nepodcenili a váš mazlíček si nadcházející období užije nejen v kráse, ale hlavně ve zdraví


Zdroj, foto: Fitmin



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !