Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Netradiční mazlíčci v domácnosti

20. 06. 2010 | Zvířátka

Na začátku je vhodné, aby si každý položil několik otázek. Jaké zvíře pořídit? Které je pro naše domácí podmínky nejvhodnější? Budeme schopni se o něj postarat? 

 

Hadi

Had není slizský, jak si někteří myslí, ale je nádherně suchý a na omak je velmi příjemný. O hadech lze říci, že to jsou zvířata velmi klidná a rozvážná. Svoji potravu dokáží nehybně sledovat velmi dlouho a zaútočí, až když jsou si jisti úspěchem. Je vhodný i do domácnosti, kde je některý z členů rodiny alergik. Takových zvířat je velmi málo a na rozdíl třeba od rybiček, které jsou pro alergiky také vhodné si můžete hada vytáhnout a nechat ho třeba po rukou volně plazit. Je to velmi příjemné a uklidňující. 

Chov hada je naprosto nenáročný jak na čas, tak na peníze.

Ale v  případě, že si chcete pořídit hada jen proto, že ho třeba má Váš známý či soused nebo proto, že to je například módní, tak doporučuji si žádného hada nepořizovat. A to nejen proto, že se klidně dožívají 15 a více let, ale hlavně k takovému zvířeti musíte mít vytvořen kladný vztah a na rozdíl od běžných domácích mazlíčků jako jsou psi a kočky žádné útulky pro odložené hady nejsou. 

 

Pavouci - sklípkani

Sklípkani patří obecně k méně náročným živočichům. Nicméně pár základních zásad při jejich úspěšném chovu musíme přesto dodržet. Jedná se zejména o vhodnou teplotu a vlhkost. Sklípkanům vyhovuje vlhkost v rozmezí 60-90% a teploty 24-28 C s nočním poklesem o několik stupňů. Pokud se jedná o "životní prostor," vystačí relativně s málem. Sklípkani obecně nemají rádi příliš velký prostor. Naprostá většina druhů bude spokojena v teráriu o velikosti 20x30 cm s výškou cca 20 cm pro zemní druhy či 30-40 pro druhy stromové. Terárium by navíc nemělo být umístěno přímo u okna. Jednak mají sklípkani raději tmu, ale hlavně hrozí uhynutí přehřátím. Vztah ostatních členů rodiny k pavoukům bývá obecně jedna z největších překážek začínajících chovatelů sklípkanů. 

 

Chameleon

Pro začínajícího chovatele se obecně doporučuje spíše sameček. Chameleoni jsou velmi citliví na stres, největší zátěž zažívá samička, a to při kladení vajec. V zajetí není neobvyklé, že naklade až 80 vajec, pak uhyne. Sameček se dožívá mnohem delší doby (5 - 10 let) než samička (3 - 5 let). Chameleon je rád, když si může lézt, kam se mu chce. Proto je dobré umístit do terária hodně větví a především živých rostlin (vše dobře uchycené proti spadnutí). Živé rostliny napomáhají udržet vhodné klima a poskytují zvířeti úkryt a stín. 

 

Potkan

Správný chov potkanů je v zásadě velmi snadný. Stačí jen mít zvířata rád a počítat s tím, že je třeba brát na jejich přítomnost trochu ohled. Ale to se vlastně u přátel potkanů rozumí samo sebou. Důležité je udělat si na ně čas, často se s nimi mazlit a dopřát jim hodně volného pohybu po bytě nebo po domě. Pokud potkani cítí, že je má majitel rád, přizpůsobí se jeho dennímu rytmu a zvyklostem neskutečně dobře. Problémy vlastně nastávají jen tehdy, cítí-li se zvířata opuštěná nebo když se s nimi nehezky zachází.

 

Než se rozhodnete pořídit si domácí zvířátko, je třeba si dobře promyslet, jaké to bude. Záleží samozřejmě nejen na tom, kde bydlíte a kolik máte prostoru, ale i na skutečnosti, kolik máte času a kdo se bude o zvíře starat. Před konečným rozhodnutím je asi i podstatné zjistit, co péče o vybrané zvíře obnáší, jak je náročná a další. Určitě stojí za to se poptat i známých a přátel, kteří již něco živého doma mají. Někdy se totiž může zdát péče o malého či většího tvorečka nenáročná, ale opak je pravdou.


Markéta Grolichová – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Taky si myslím, že potkani nejsou nijak netradiční. Moje dcera má doma osmáka degu, což je taky taková "myška", pak činčilu a když byla menší, tak měla křečky. Ale hady a pavouky domu v žádné případě Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článek, ale nevím proč je tam zařazený potkan Smajlík To už hodně dávno není netradiční mazlíček Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík Naprosto souhlasím s autorkou článku, především v posledním odstavci.
Já mám již 2,5 roku agamu vousatou (pouštní ještěr) a je to skvělé zvířátko do domácnosti. Nehlučí, nepáchne, nemusí se venčit (dělá denně minišištičku, která se dá sebrat pinzetkou), není náročná na stravu (2x v týdnu 50:50 zelenina nebo cvrčci s kobylkami, příp.moučnými červy),je částečně ochočitelná, mazlivá, nezákeřná čili neublíží (ani nemá čímSmajlík). Miluje ji celá naše rodina, hlavně všechny děti. Takže doporučuji! Přesto, jak zde bylo řečeno, péče musí být! Měnit vodu v teráriu, jednou za půl roku vyměnit písek, dávat občas speciální vitamínky a sem tam vystříknout terárko desinfekcí.Více starostí s naší Agátkou nemám, jen samé radosti!!!Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda