8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zooterapie

1. 07. 2010 | Zvířátka

Zooterapie je léčba pomocí zvířat, péče o ně, dotýkání, hlazení, kontakt s nimi, komunikace přes zvíře. Je novým oborem, který si pomalu začíná získávat své místo ve spektru léčení a pomoci lidem. Domácí zvířata chováme a pořizujeme si také proto, že podvědomě cítíme, jak nám pomáhají. Zvířata se cíleně využívají v prevenci proti lidským onemocněním a rovněž mají terapeutický účinek.

V přítomnosti zvířat často zapomínáme na naše starosti, naše myšlenky se rozptylují a my se tolik nezaobíráme sami sebou. Domácí zvířata nás učí péči, pravidelnému režimu i lásce. Zvířata jsou často doporučována lidem jako prevence proti některým onemocněním. Zlepšení stavu dochází např. u celého komplexu onemocnění krevního oběhového systému a srdce.

 

Canisterapie

Canisterapie je součástí zooterapie a ve volném překladu znamená terapii s pomocí psa. Tato terapie využívá pozitivního působení psa na zdraví člověka. Uplatňuje se zejména jako pomocná psychoterapeutická metoda při řešení různých situací v případě, že jiné metody nejsou účinné nebo použitelné.

Canisterapií se rozumí léčebný kontakt psa a člověka. Pes už svou přítomností dokáže vyvolat dobrou náladu všude tam, kde je jí nedostatek. A o tom, že úsměv léčí, není pochyb. Ale už dávno to není jen o radosti, kterou psi lidem přináší. Canisterapie může mít formu individuální nebo kolektivní. Využívá se různých druhů plemen, s průkazem původu, ale i bez něj. 

 

Jak canisterapie pomáhá

Rozvíjí hrubou a jemnou motoriku, podněcuje verbální i neverbální komunikaci, rozvíjí orientaci v prostoru a čase, pomáhá při nácviku koncentrace a paměti, rozvíjí sociální cítění, poznávání a složku citovou, působí také v rovině rozvoje motoriky s atributem rehabilitační práce, v polohování a v relaxaci, na druhou stranu ale tam, kde je to třeba, psi podněcují ke hře a k pohybu, zároveň mají velký vliv na psychiku a přispívají k duševní rovnováze a motivaci.

 

Hipoterapie

Hipoterapie je léčebná metoda využívající pozitivní působení koně na tělesné, duševní i sociální zdraví člověka. Hiporehabilitace je moderní rehabilitační metoda s komplexním bio-psycho-sociálním působením na lidský organismus. Přenášením pohybu koňského hřbetu na lidské tělo dochází ke stimulaci centrálního nervového systému. Přejímání motorického pohybu ovlivňuje svalový tonus a zdokonaluje pohyb člověka v prostoru.

 

Komu hipoterapie pomáhá

Hipoterapie je určena pro děti s poruchami učení a chování, děti s vadami řeči, klienty s mentálním postižením, klienty se smyslovými vadami, duševně nemocné klienty, klienty s diagnózou autismus, klienty trpící poruchami příjmu potravin, klienty se závislostmi na návykových látkách nebo hracích automatech, klienty, kteří se obtížně sociálně začleňují atd.

 

Felinoterapiie

Kočka se může stát aktivním léčitelem mnoha lidských neduhů. Již její přítomnost hraje velmi důležitou roli a kočka se tak pasivně podílí na léčbě psychických problémů. Základem felinoterapie je využití vrozeného daru empatie, intuice a léčivé energie koček. To může dokázat člověku zapomenout na bolest a utrpení, navozovat duševní harmonii a napomáhat najít ztracenou životní rovnováhu, vytvářet nový smysl života, odnímat pocit osamění. I prostá zodpovědnost za blízkého milovaného tvora drží mnohdy nemocné, postižené, staré nebo nešťastné lidi při životě. Vybrané kočky musí mít klidnou, milou a vstřícnou povahu a samozřejmostí musí být jejich stoprocentní zdraví.

 

Terapie pomocí delfínů

Terapie za pomoci delfínů není zázrak. Zaručeným výsledkem je však pocit radosti a harmonie během léčebných sezení u dětí, jejich rodičů a terapeutického týmu. Kontakt s nejpřátelštějšími stvořeními moře a terapeutická sezení jsou pacienty chápány jako hra. Avšak právě tento kontakt je velmi důležitou částí terapeutických sezení. Proces terapie za pomoci delfínů může  obsahovat etapy psychologické přípravy pacientů, kontakt s delfínem z břehu a ve vodě, relaxační procedury po kontaktu pacienta s delfínem a podpůrnou psychoterapii, včetně rodinné terapie, po ukončení sezení zahrnuje přímý kontakt s delfínem.

 

Kdy delfíni pomáhají

Terapie pomáhá pacientům s mozkovou obrnou, zadrháváním v řeči (koktavostí) a specializovaných fobiích. Dále pomáhá při chronické únavě, emocionálním stresu, depresi, neurasthenii. Hlavním očekávaným efektem je zlepšení zdravotní kondice. U dětí trpících mozkovou obrnou je očekávaným efektem zvýšení aktivity a schopnosti adaptace. Je užíván i u autistických dětí.

 

Domácí zvířata pomáhají osamělým lidem, starým lidem, dětem, lidem s nejrůznějším tělesným i smyslovým postižením, lidem, kteří jsou vystaveni dlouhodobě stresu apod.


Markéta G.

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !