8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rozhledna Javorník u Velké nad Veličkou

4. 06. 2012 | Česká republika
Jednou v  neděli měl muž službu a místo autem jel na kole. Je to zdravé a ještě ušetří za benzín. Ale to nebyl hlavní důvod. Domluvili jsme se, že já si odpoledne vezmu do baťůžku svačinku a hlavně pití pro oba a zajedu na vlakové nádraží, pokusím se poprosit nějakého spolucestujícího, či personál ČD, jestli mi pomůže naložit kolo a přijedu za ním do Veselí nad Moravou.

Měla jsem štěstí. Přijel nový vláček a tak nastoupení i s kolem bylo velmi jednoduché. Ve Veselí už čekal muž a pomohl mi po schodech přenést kolo na druhý peron a jeli jsme do Javorníka u Velké nad Veličkou. Je to poslední zastávka u nás na Moravě. Dál jede vláček směr slovenská Myjava.

Rozhledna Javorník u Velké nad VeličkouV Javorníku - Drahách je kousek od nádraží nová dřevěná rozhledna Javorník. Byla postavená v roce 2009  ve spolupráci se Slováky z peněz  EU ,,Pozrime sa cez hranice z výšky''. Rozhledna Javorník je 20 m vysoká, připevněná dlouhými silnými lany. Na Slovensku je další rozhledna u Staré Turé.

Z rozhledny Javorník je sice malý rozhled, ale výlet má mít cíl. A my se potřebujeme trošku hýbat. Na zpáteční cestě jedeme hezky z kopce do Javorníka, potom z kopečka a do kopečka přes Velkou nad Veličkou do Hrubé Vrbky. Kdybyste se náhodou chtěli naším výletem inspirovat a rádi jezdíte do kopce, tak si vyšlápněte ke Kuželovskému větřáku. Je to větrný mlýn a na moc hezkém místě. My jsme jeli po silničce do Tasova, kde přejedeme mostek přes říčku Veličku a jedeme zase trošku do kopečka ke hřbitovu v Hroznové Lhotě.

Zalijeme kytičky a zapálíme babičce svíčku. V Hroznové Lhotě žil a zemřel malíř Joža Úprka, který rád maloval obrazy s  lidovými kroji, ale pohřben je v Kněždubu. To je vesnička kousek od Hroznové Lhoty. Kdybyste jeli například Rozhledna Javorník u Velké nad Veličkouz Javorníka od rozhledny po cyklostezce do Strážnice, tak je to malá zajížďka. Je tam Rodný dům bratrů Úprků a jejich hrob.

Sedáme na kola a jedeme z kopečka na cyklostezku a přes Kozojídky do Veselí nad Moravou. Přejedeme městem zase na cyklostezku  přes Uherský Ostroh a Ostrožskou Novou Ves. Tady jsou sirnaté lázně, golfové hřiště, přírodní koupaliště. V lázních máme malou zastávku. Je tady nová kolonáda s krámky a občerstvením. Dáme si jedno orosené pivko a  jedeme dál kolem Slováckého leteckého muzea do Kunovic a u řeky Olšavy odbočíme vlevo kolem továrny Let, kde přejedeme po lávce na druhý břeh.

A už máme Uherské Hradiště před sebou jako na dlani. Šlápneme do pedálů, projedeme lesoparkem a  za chvíli jsme doma. GPS navigace ukazuje 43 kilometrů a doba jízdy na kole i se zastávkami 4 hodiny.

Fanypol - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Rozhledna Javorník u Velké nad Veličkou:

Rozhledna Javorník u Velké nad Veličkou
Rozhledna Javorník u Velké nad Veličkou
Rozhledna Javorník u Velké nad Veličkou
Rozhledna Javorník u Velké nad Veličkou
Rozhledna Javorník u Velké nad Veličkou
Rozhledna Javorník u Velké nad Veličkou
Rozhledna Javorník u Velké nad Veličkou
Rozhledna Javorník u Velké nad Veličkou
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
hezký článek i moc pěkné fotky. Ty si namáháš nožičky na kole a já pěšky. Ty toho víc vidíš, ale obě jsme spokojené, že?SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík krásný výlet
Obrázek uživatelky
profil
hezký výlet Smajlík pěkně jste se projeli Smajlík a to pivko přišlo vhod Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles