Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rozhledna Javorník u Velké nad Veličkou

4. 06. 2012 | Česká republika
Jednou v  neděli měl muž službu a místo autem jel na kole. Je to zdravé a ještě ušetří za benzín. Ale to nebyl hlavní důvod. Domluvili jsme se, že já si odpoledne vezmu do baťůžku svačinku a hlavně pití pro oba a zajedu na vlakové nádraží, pokusím se poprosit nějakého spolucestujícího, či personál ČD, jestli mi pomůže naložit kolo a přijedu za ním do Veselí nad Moravou.

Měla jsem štěstí. Přijel nový vláček a tak nastoupení i s kolem bylo velmi jednoduché. Ve Veselí už čekal muž a pomohl mi po schodech přenést kolo na druhý peron a jeli jsme do Javorníka u Velké nad Veličkou. Je to poslední zastávka u nás na Moravě. Dál jede vláček směr slovenská Myjava.

Rozhledna Javorník u Velké nad VeličkouV Javorníku - Drahách je kousek od nádraží nová dřevěná rozhledna Javorník. Byla postavená v roce 2009  ve spolupráci se Slováky z peněz  EU ,,Pozrime sa cez hranice z výšky''. Rozhledna Javorník je 20 m vysoká, připevněná dlouhými silnými lany. Na Slovensku je další rozhledna u Staré Turé.

Z rozhledny Javorník je sice malý rozhled, ale výlet má mít cíl. A my se potřebujeme trošku hýbat. Na zpáteční cestě jedeme hezky z kopce do Javorníka, potom z kopečka a do kopečka přes Velkou nad Veličkou do Hrubé Vrbky. Kdybyste se náhodou chtěli naším výletem inspirovat a rádi jezdíte do kopce, tak si vyšlápněte ke Kuželovskému větřáku. Je to větrný mlýn a na moc hezkém místě. My jsme jeli po silničce do Tasova, kde přejedeme mostek přes říčku Veličku a jedeme zase trošku do kopečka ke hřbitovu v Hroznové Lhotě.

Zalijeme kytičky a zapálíme babičce svíčku. V Hroznové Lhotě žil a zemřel malíř Joža Úprka, který rád maloval obrazy s  lidovými kroji, ale pohřben je v Kněždubu. To je vesnička kousek od Hroznové Lhoty. Kdybyste jeli například Rozhledna Javorník u Velké nad Veličkouz Javorníka od rozhledny po cyklostezce do Strážnice, tak je to malá zajížďka. Je tam Rodný dům bratrů Úprků a jejich hrob.

Sedáme na kola a jedeme z kopečka na cyklostezku a přes Kozojídky do Veselí nad Moravou. Přejedeme městem zase na cyklostezku  přes Uherský Ostroh a Ostrožskou Novou Ves. Tady jsou sirnaté lázně, golfové hřiště, přírodní koupaliště. V lázních máme malou zastávku. Je tady nová kolonáda s krámky a občerstvením. Dáme si jedno orosené pivko a  jedeme dál kolem Slováckého leteckého muzea do Kunovic a u řeky Olšavy odbočíme vlevo kolem továrny Let, kde přejedeme po lávce na druhý břeh.

A už máme Uherské Hradiště před sebou jako na dlani. Šlápneme do pedálů, projedeme lesoparkem a  za chvíli jsme doma. GPS navigace ukazuje 43 kilometrů a doba jízdy na kole i se zastávkami 4 hodiny.

Fanypol - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Rozhledna Javorník u Velké nad Veličkou:

Rozhledna Javorník u Velké nad Veličkou
Rozhledna Javorník u Velké nad Veličkou
Rozhledna Javorník u Velké nad Veličkou
Rozhledna Javorník u Velké nad Veličkou
Rozhledna Javorník u Velké nad Veličkou
Rozhledna Javorník u Velké nad Veličkou
Rozhledna Javorník u Velké nad Veličkou
Rozhledna Javorník u Velké nad Veličkou
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Alenko,Tvoje radost z cestování je nakažlivá!!!Přes Tvoje články a fotky si aspoň takto užívám krásy naší země...

A musím se přiznat, že mezi našimi známými,ani v rodině neznám nikoho, kdo si takto-cestováním na kole-umí dělat radost!!!
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkně jsi to napsala , to byl skvělý výlet.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
a pekné fotky.
Som rada, že máme spoločné projekty, ktoré nás (ako republiky, ale aj ľudí) spájajú, aby sme sa celkom neodcudzili.

Článok som si prečítala až dnes, pretože sme boli týždeň v Tatrách.
Obrázek uživatelky
profil
Líbil se mi článek i fotky, měli jste pěkný výlet.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles