Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rozhledny pod Pálavou

15. 08. 2013 | Cykloturistika

Na jižní Moravu jezdíme s přestávkami řadu let, a tak vždy před dalším pobytem zkoumám, jaké změny a novinky nás čekají. Je příjemné šlapat na kole po cestách důvěrně známých, ale stejně tak vyhledávat místa, kde jsme dosud nebyli.

Lednicko-valtický areál máme projetý křížem krážem, stejně tak břehy Novomlýnských nádrží, ovšem v loňském roce (2012) zde u obcí Zaječí a Přítluky byly vybudovány dvě nové rozhledny, takže je jasné, že jejich návštěva bude součástí našeho cyklistického putování.

Hned na okraji Hlohovce, kde jsme ubytováni, zastavujeme u Hraničního zámečku, abychom chvíli pozorovali vodní ptáky u břehu Hlohoveckého rybníka. Ten patří do soustavy Lednických rybníků, které jsou jednou z nejvýznamnějších ornitologických lokalit. Zároveň si připomínáme, že stružka, protínající středem zámeček, ukazuje, kudy procházela v době jeho vzniku hranice mezi Markrabstvím moravským a arcivévodstvím dolnorakouským. Dnešní státní hranice je zhruba o 5 km jižněji.

Rozhledny nad PálavouA teď už žádné zdržování, pěknou asfaltovou cestou mezi vinicemi a poli pozvolna nabíráme výšku, krátce tečujeme vedlejší silnici Lednice-Mikulov a sjíždíme do obce Nejdek. Při průjezdu obcí míjíme krásně opravený barokní vodní mlýn, přejíždíme Zámeckou Dyji, která dodává vodu Zámeckému rybníku a parku v Lednici, a vjíždíme do příjemného stínu lužního lesa.

Zastavujeme až u hlavního toku řeky Dyje u jezu a vodní elektrárny. Nachází se zde rybí přechod, který umožňuje rybám jejich přirozený pohyb řekou při migraci.

Dva kilometry po břehu Dyje a jsme v obci Bulhary, překonáváme mostek přes Dyji a vzhledem k nedávné vyšší vodě zvažujeme, zda nebudou některé úseky blátivé. Raději volíme neznačenou, ale zpevněnou cestu. Naše obavy jsou však zbytečné, hlavní nápor zadržují Novomlýnské nádrže, v loukách sice stojí voda, ale lužní lesy si poradí.

Zleva objíždíme Přítluky a před námi se otevírá výhled na hřeben Pálavy a vrcholky s rozhlednami, které jsou naším cílem. S přibývajícími metry nadmořské výšky se výhled vylepšuje a je tak dobrým důvodem sesednout z kola, popadnout dech a kochat se malebným okolím.

Vrchol Přítlucké hory (293 m) korunuje vkusná konstrukce rozhledny Maják, vysoká    26,5 m. Na ochoz ve výšce 22 metry vystoupáme po 105 schodech. Pěkně tu fouká, což v parném letním dni vítám. Je dusno a dálky jsou mlhavé, přesto, kromě Novomlýnských nádrží, okolních vesnic a vinic, Pálavy s vysílačem Děvín a Dívčími hrady, vidíme na obzoru chladicí věže Dukovan.

Sjíždíme pěšinou po severním úbočí Přítlucké hory. Mužská část rodiny nezvykle pozitivně hodnotí rychlost, s níž se řítím dolů; otázkou je, zda se mé cyklistické schopnosti vylepšily nebo s přibývajícím věkem ztrácím pud sebezáchovy.

Obec Zaječí se může pochlubit monumentálním kostelem sv. Jana Křtitele a na opačném konci kapličkou sv. Floriana. Kromě dřevořezby sv. Floriana zdobí kapličku nástěnné malby patronů vinařů - sv. Vavřince a sv. Urbana. Okolí je parkově upraveno a je zde zbudováno i posezení.

Stává se poměrně často, že na našich toulkách nacházíme (a někdy i cíleně vyhledáváme) filmová místa. Nejinak je tomu i nyní. Z obce Zaječí míříme ke druhé rozhledně - Dalibor na vrchu Kalvárii -  a na jejím úpatí nelze přehlédnout Vinařství U kapličky, kde se natáčely některé scény z filmu Bobule (2009).

Rozhledna Dalibor je zcela odlišná od rozhledny Maják; 11 metrů vysoká bílá stavba krásně ladí s vedle stojící kapličkou. Na výhledový ochoz vedou masivní ocelové stupně, či spíše žebříky.

Obě rozhledny - Dalibor a Maják - jsou volně přístupné a leží od sebe vzdušnou čarou pouhých 1,5 km.

Sjíždíme na silnici vedoucí do Přítluk, kterou rychle opouštíme a přibližně stejnou cestou se vracíme přes Bulhary až k rozcestí pod Nejdkem. Tentokrát setrváme v lužním lese a společně s červenou turistickou značkou přijíždíme do Lednice. Dosud jsme mnoho lidí nepotkávali, ale v Lednici, tam to opravdu žije. Není divu, zámek svítí novou fasádou a turistických lákadel je tu celá řada. Po parku se však na kolech nejezdí, tak je jen opatrně provedeme jeho okrajem a opouštíme Lednici známými cestičkami k Lednickým rybníkům a zpět do Hlohovce.

V horkém letním dni jsme najeli příjemných 35 km.


IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Rozhledny pod Pálavou:

Rozhledny pod Pálavou
Rozhledny pod Pálavou
Rozhledny pod Pálavou
Rozhledny pod Pálavou
Rozhledny pod Pálavou
Rozhledny pod Pálavou
Rozhledny pod Pálavou
Rozhledny pod Pálavou
Rozhledny pod Pálavou
Rozhledny pod Pálavou
Rozhledny pod Pálavou
Rozhledny pod Pálavou
Rozhledny pod Pálavou
Rozhledny pod Pálavou
Rozhledny pod Pálavou
Rozhledny pod Pálavou
Rozhledny pod Pálavou
Rozhledny pod Pálavou
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
krásný kraj Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jižní Morava je krásná
Obrázek uživatelky
profil
to zní dostatečně zajímavě, mám to kousek, tak se tam podívámSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
zase lákavý článek...tam to ještě prozkoumané nemám...ale není to až tak daleko, tak možná někdy zajedeme..Smajlíka zase hezké fotečky
Obrázek uživatelky
profil
krásné pozvání na výlet
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle