Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rozhledny Třebíčska

2. 08. 2013 | Česká republika
Jsou místa, na jejichž důkladné poznání jeden den opravdu nestačí. Nemám teď na mysli hory či rozsáhlé oblasti, ale historická města a městečka, kde je soustředěno více památek a procházka křivolakými uličkami si zaslouží více času, protože jiná je v ranním probouzení a jiná v podvečer. Nezbývá tedy, než v takovém místě strávit více dní, pokud možno mimo hlavní sezonu, aby byl dostatečný klid a prostor si vše náležitě vychutnat.

Přesně z těchto důvodů jsme na jaře strávili několik dní v Třebíči.Navštívili jsme pochopitelně baziliku sv. Prokopa, židovskou čtvrť, synagogu a dům Seligmanna Bauera i židovský hřbitov. 
Bylo milé, že takto mimo sezonu jsme ve většině případů měli individuální prohlídku. Tyto významné památky jsou všeobecně známé, takže se o nich nemá cenu podrobněji rozepisovat. Dostatek času nám ale umožnil poznat i další zákoutí a zajímavosti Třebíče. Nachází se zde několik kostelů, hezké jsou procházky kolem řeky, ať už proti proudu k plovárně, či směrem k Zámostí, výstup na Masarykovu vyhlídku a Hrádek se zbytky opevnění a výhledem, toulat se dá Týnským údolím s několika rybníky nebo můžete vystoupat cestičkami v rozlehlém Libušině údolí až ke "kostelíčku" (kostel Povznesení sv. Kříže), odkud se vám naskytne další z výhledů na město, tentokráte od jihu.

Rozhledny třebíčskaTrochu nečekanou památkou je větrný mlýn z roku 1836, najdete ho u železniční tratě nedaleko centra. Nemlel však mouku, ale smrkovou, borovou a dubovou kůru na tříslo, sloužící místním koželuhům při vydělávání kůží. Historie této technické památky je poněkud úsměvná, neboť mlýn na kůru vznikl proto, že běžní mlynáři nestačili mlít mouku a ceny za umletou kůru hnali neúměrně vysoko. Majitelé největší třebíčské koželužny se tedy rozhodli postavit svůj vlastní mlýn na kůru. To se ostatním mlynářům nelíbilo (přišli by o zisk) a tak prohlašovali, že klapání mlýna bude plašit koně, že původně dřevěný mlýn způsobí požár, že mlýn na kůru je proti přírodě... a demonstrativně se posypávali moukou. No, platné jim to nebylo, komise nakonec stavbu mlýna povolila. 
Připomíná mi to však stejně svérázné protesty a argumenty z dob nepříliš dávných, kdy obyvatelé pražského Žižkova nesouhlasili se stavbou vysílače a tvrdili, že jim vysokofrekvenční signál způsobuje nespavost a bolesti hlavy a to prosím už v době, kdy ještě žádné technické komponenty nebyly nainstalovány :-). Nebo kdy si vesničané stěžovali, že blízká větrná elektrárna způsobuje nižší nosnost jejich slepic - slepice kouká na točící se vrtuli a zapomíná snášet... Tak opravdu nevím, nevím, asi jsme opravdu národ "Švejků".
Ale vraťme se do Třebíče. Když se nabažíte výhledů na město - z několika vyhlídek, městské věže u kostela sv. Martina nebo třeba vyhlídkové střešní terasy restaurace na náměstí - můžete do blízkého okolí vyrazit za výhledy z rozhleden. My při našem pobytu na Třebíčsku navštívili tři. Zde jsou:

Rozhledna Babylon

Asi 25 km jihovýchodně od Třebíče, na Zeleném kopci u Kramolína, se nachází jedna z našich nejstarších a nejkrásnějších rozhleden. V roce 1831 ji nechal vystavět majitel panství, a nedalekého loveckého zámečku Vlčí kopec, hrabě Jindřich Vilém Haugwitz. Věž byla původně určena zeměměřičům, ale pan hrabě patrně usoudil, že když už něco buduje, buduje to pořádně a vznikla mohutná kamenná věž v empírovém stylu. Dolní část má čtyřhranný půdorys, navazující věžička je osmistěnná. Přístupná bývá přes léto o víkendech.
Výlet na tuto rozhlednu můžete spojit s návštěvou Mohelenské hadcové stepi, vodní nádrže Mohelno a Dalešice, JE Dukovany nebo Dalešického pivovaru známého z filmových Postřižin.

Rozhledna Ocmanice

Druhá rozhledna, kterou navštívíme, také patří k těm nezaměnitelným - nachází se u silnice nad podzemním vodojemem obce Ocmanice nedaleko Náměště nad Oslavou. Je 15 metrů vysoká, má tvar osmibokého dřevěného jehlanu, uvnitř je kovové schodiště a je volně přístupná.

Rozhledna Mařenka

Tentokrát vyrážíme 15 km jihovýchodně od Třebíče. Zalesněný hřeben, táhnoucí se směrem k Želetavě, s nejvyšším vrcholem okresu Třebíč - 711 m n.m., si o stavbu rozhledny vysloveně říkal. A tak zde na podzim 2012 byla zpřístupněna zbrusu nová, 32,5 m vysoká stavba, s unikátní kombinací kamenného podstavce, na který navazuje kovové schodiště obklopené dřevěnou konstrukcí. Rozhledna je trvale volně přístupná a po vystoupání 156 schodů se otvírá dokonalý výhled do širokého a dalekého okolí.
Název kopce i rozhledny odkazuje na dívku Marianu-Mařenku, která žila v 17. století v nedalekém mlýně a byla ve zdejším lese zavražděna. O tomto činu existuje několik pověstí, s nimiž nás seznámí informační tabule krátké naučné stezky, vedoucí z osady Dašov na vrchol.

Vybrat si, která z rozhleden se mi líbila nejvíce, není snadné. Každá je něčím unikátní. Určitě však jejich návštěva byla sympatickým zpestřením pobytu na Třebíčsku a skvěle doplnila mozaiku všech krás a zajímavostí, které jsme tady měli možnost vidět.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Rozhledny Třebíčska:

Rozhledny Třebíčska
Rozhledny Třebíčska
Rozhledny Třebíčska
Rozhledny Třebíčska
Rozhledny Třebíčska
Rozhledny Třebíčska
Rozhledny Třebíčska
Rozhledny Třebíčska
Rozhledny Třebíčska
Rozhledny Třebíčska
Rozhledny Třebíčska
Rozhledny Třebíčska
Rozhledny Třebíčska
Rozhledny Třebíčska
Rozhledny Třebíčska
Rozhledny Třebíčska
Rozhledny Třebíčska
Rozhledny Třebíčska
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zase lákavé tipy a hlavně fotečky z krásných míst..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezky napsaný článek o pěkných místech. Určitě stojí za návštěvu.
Obrázek uživatelky
profil
pěkně napsané a obzvlášť pěkné fotky Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles