8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rybářský přístav Marsaxlokk

3. 02. 2024 | Evropa
Toto místo je jedním z nejautentičtějších míst na mapě Malty. Tedy kromě nedělních rán v letní sezoně, kdy se tu na nábřeží koná proslulý trh. Malá rybářská osada se během let rozrostla na městečko o asi 3 a půl tisícovce obyvatel.  

Chráněná zátoka Marsaxlokk se nachází na jihovýchodě Malty. Je to jeden ze dvou největších přírodních přístavů Malty. V roce 1565 během Velkého obléhání zde kotvily turecké lodě. A v roce 1798 se zde vylodila i Napoleonova armáda při francouzské invazi. Během druhé světové války sloužil přístav jako základna britského námořního letectva. A co se týče novější historie, tak v roce 1989 došlo na palubě bitevní lodi zakotvené ve zdejším přístavu k dnes už legendárnímu setkání sovětského a amerického prezidenta Michaila Gorbačova a George Bushe st.

Rybářský přístav MarsaxlokkNábřeží zátoky je lemováno nízkými domy se spoustou restaurací a malebných obchůdků. Největším trhákem pro turisty je ale nedělní rybí trh na nábřeží.Trh se koná v sezóně každý den, ale od pondělí do soboty jde o menší záležitost určenou hlavně pro turisty a tomu odpovídá i skladba zboží. Kromě suvenýrů, různé krajky, dečky, přehozy, tašky, šátky, ale také třeba med, koření, marmelády nebo sůl. V neděli ráno se zde ale koná velký rybí trh. Traduje se, že tady si můžete sehnat nejlepší a nejčerstvější ryby na ostrově. Brzy ráno chodí nakupovat ryby kuchaři z restaurací a hotelů, ale i místní, později přijíždějí turisté. Na nedělním trhu se také prodává ovoce, zelenina a čerstvé bylinky a také proslulý maltský česnek, který je jemnější než náš, ale Malťané tvrdí, že je nejlepší na světě. 

Nedělní trh není jediný důvod, proč je Marsaxlokk turisty nejnavštěvovanější výletní místo na Maltě. Malíře i fotografy přitahují barevné loďky zvané luzzu houpající se na hladině malebné zátoky. Luzzu jsou staré stále s velkou péčí udržované rybářské čluny, které mají na přídi namalované oči, které mají rybáře i osádku lodi chránit před vším zlým. Abyste udělali pěkné fotky, musíte obejít skoro celou zátoku, protože pokroku se neubránilo ani toto místo, takže bohužel krásnou fotku může pokazit výhled na vysoký komín elektrárny na jihovýchodní straně zátoky nebo vysoké jeřáby nákladového  překladiště na straně druhé. Díky tomu není Marsaxlokk dovolenkovým, ale jen výletním cílem turistů.

Kromě rybího trhu  a procházky po nábřeží stojí za to i návštěva farního kostela Our lady of Pompei, zejména pokud se vám podaří navštívit místo v období některých festivalů nebo slavností. Nicméně okolí kostela i nábřeží je pěkně vyzdobeno témě po celý rok.


Kvetinka65 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Rybářský přístav Marsaxlokk:

Rybářský přístav Marsaxlokk
Rybářský přístav Marsaxlokk
Rybářský přístav Marsaxlokk
Rybářský přístav Marsaxlokk
Rybářský přístav Marsaxlokk
Rybářský přístav Marsaxlokk
Rybářský přístav Marsaxlokk
Rybářský přístav Marsaxlokk
Rybářský přístav Marsaxlokk
Rybářský přístav Marsaxlokk
Rybářský přístav Marsaxlokk
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavéSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles