Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

S hradní stráží v patách

3. 08. 2021 | Česká republika

Barokní zámek Lány je známý především jako letní sídlo prezidentů Československé a České republiky. Z toho důvodu není přístupný veřejnosti. V okolí se pohybují vojáci hradní stráže a pokud byste nedodrželi určitou vzdálenost od zámku, tak vás ihned upozorní. A oči mají všude, to mi věřte.

Nyní pár slov o historii zámku. Nejstarší písemná zmínka pochází z roku 1392. Bývala tu prý dřevěná tvrz. Koncem šestnáctého století obec koupil Rudolf II. A nechal si zde postavit lovecký zámeček v renesančním stylu, později byl přestavěn na barokní. Potom se zde vystřídalo několik majitelů. Každý z nich něco přistavěl a přebudoval. V roce 1903 tu stál třípatrový zámek s věžovitou vstupní částí v barokním stylu. Od roku 1921 zámek vlastní stát a využívá ho k reprezentačním účelům hlavy státu. Prezident Tomáš Garrigue Masaryk považoval Lány za svůj domov a trávil zde mnoho času. Po rezignaci se sem přestěhoval s rodinou natrvalo. Jako místo posledního odpočinku si zvolil lánský hřbitov. Hrob rodiny Masarykových se stal symbolem československé demokracie v době totality. Po smrti T. G. Masaryka byl zámek využíván velmi málo. Až Václav Havel začal do Lán pravidelně jezdit a oživoval ho. Později i Václav Klaus a nyní Miloš Zeman.

V polovině osmnáctého století dala kněžna Anna Marie z Valdštejna přistavět na východní straně zámku rokokový kostel Nejsvětějšího Jména Ježíš. V úrovni prvního patra zámku byl propojen krytou spojovací chodbou. Sochařská výzdoba i malby kostela jsou moc hezké. Zvon s vyobrazením Svaté rodiny pochází z roku 1750. Nyní kostel slouží jako běžný farní. Konají se zde pravidelné bohoslužby a koncerty. Občas se tu objeví i pan prezident (spíše na nějaké slavnostní akci).

Jak jsem již zmínila, až k zámku se nedostanete. Prohlédnout si ho můžete pouze od plůtku ne cestičce. Když jsem si připravila fotoaparát a stála opřená o tento plůtek, tak už mi stál za zády voják hradní stráže. Počkal, až si zámek vyfotografuji a pak mne upozornil, že se o plůtek nemám opírat. I přesto, že v době naší návštěvy tu prezident nebyl, tak je zámek střežen ze všech stran. V zámeckém parku jsme vojáky také potkávali.  A u kostela, tam jich bylo hned několik. Byli ale velmi vstřícní a odpovídali na všechny naše dotazy. V době, kdy na zámku není prezident, mají asi službu klidnější. Když tam prezident je, tak musí být doslova na každém rohu a ve střehu. Není to jednoduché hlídat prezidenta. I když má vlastní ochranku, tak i vojáci jsou zde velmi důležití.

Zámek Lány a kostel Nejsvětějšího Jména Ježíš jsou chráněny jako kulturní památka České republiky.


Jaa123 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku S hradní stráží v patách:

S hradní stráží v patách
S hradní stráží v patách
S hradní stráží v patách
S hradní stráží v patách
S hradní stráží v patách
S hradní stráží v patách
S hradní stráží v patách
S hradní stráží v patách
S hradní stráží v patách
S hradní stráží v patách
S hradní stráží v patách
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil

Pěkný článek i fotkySmajlík

Kdysi (asi před 25 lety) jsme se byli podívat v Lánech, to tam vojáci nebyli
Obrázek uživatelky
profil
..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ráda jsem si přečetlaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles