8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

S rytířem na Blaník

14. 01. 2016 | Česká republika

Blaník, bájná hora opředená pověstmi, symbol naděje, místo, odkud pochází jeden ze základních kamenů Národního divadla i významná přírodní lokalita s řadou ohrožených druhů rostlin a živočichů.

Asi nespočítám, kolikrát byl legendární vrch našim cílem při školních výletech, letních táborech nedaleko Louňovic pod Blaníkem, při houbaření či jiných akcích a aktivitách. Důvod vrátit se po čase na známá místa se ale vždycky najde.

Obvyklým výchozím místem na Malý i Velký Blaník je parkoviště u Louňovic. My ale chceme vyzkoušet severní trasu, a tak necháváme auto na parkovišti za obcí Kondrac. V roce 2015 bylo nově vyasfaltováno a byla dokončena výstavba návštěvnického střediska Dům přírody Blaníku. Hned u vkusné dřevostavby se nachází geologická expozice, v níž je pod širým nebem vystaveno  21 balvanů - vzorků hornin. I na Blaníku se v minulosti lámal kámen, nacházejí se zde dva již nepoužívané lomy. Jinak je zalesněn, převážně smrkem, ale jsou vysazovány buky a jedle, aby se vrátila původní skladba dřevin. Jsme v přírodní rezervaci a tak jsou zde ponechané i padlé stromy, aby brouci měli kde bydlet. Výstup na vrchol může být trochu náročnější, ale není dlouhý a v krásném lese je stále na co se dívat.

BlaníkNavíc nám ho zpestřuje naučná stezka, která kopíruje červenou turistickou značku. Celkem je na ní 14 informačních panelů a 17 dětských zastavení, na kterých si můžete otestovat znalosti stromů, hub, lesních obyvatel nebo si dřevěnou paličkou zahrát na dendrofon.

Trasa vede přes vrchol Blaníku s rozhlednou a spojuje parkoviště u Kondrace a parkoviště u Louňovic. Je dlouhá 4 km, ale protože není okružní (a nejste zde právě se zájezdem, kde by řidič převezl autobus z jednoho parkoviště na druhé) můžete se zpět vrátit po některé ze zpevněných cest vedoucích bez výrazného převýšení okolo hory.

O Blaníku existuje řada pověstí, ve kterých se domorodec setkává s rytíři, zůstává uvězněn na nějaký čas ve skále a dostává za službu odměnu. Ovšem nejznámější je ta o vojsku, spícím v nitru hory. Pravda je, že spíše než Jirásek se mi v tuto chvíli vybavují některé pasáže z Cimrmanovy hry (např. Včíl jsme v řiti! nebo Je nás tu nepočítaně.)

Vrchol Blaníku (638 m) je korunován 30 metrů vysokou rozhlednou ve tvaru husitské hlásky. Je krytá dřevěným šindelem a není bez zajímavosti, že její stavbu nepřerušila ani válka, byla dostavěna v roce 1941. Jak jsem zmínila v úvodu, vystoupali jsme sem mnohokrát a dodnes se mi vybaví vzpomínka z dob totality. V každé době mají určití lidé potřebu čmárat po zdech a vyrývat svá jména, data či vulgární obrázky. Samozřejmě je to odsouzeníhodný vandalismus, ale těchto pár vzkazů, které tehdy postupně vznikly na stěně vyhlídkové plošiny, vzbuzovalo spíše úsměv. Zněly asi takto:

Byl jsem tady. Svatý Václav.

Hele Vašku, nečmárej mi tady po zdi. Karel IV.

Buď rád, že ti do ní netluču kladívečkem a dlátečkem. Jan Žižka z Trocnova

Však ony vás ty srandičky přejdou. Gustav

Protáhli jsme tělo a nyní je vhodný čas doplnit energii. Co třeba řízek přes celý talíř ve vyhlášené restauraci U Matoušků v centru obce Kondrac? 

Posilněni pak jdeme obhlédnout původně románský kostel sv. Bartoloměje a spočinout v zahradě půvabného Farního muzea. Je jen pár kroků od návsi, v budově bývalé fary. Citlivě zrekonstruované prostory nám dávají možnost nahlédnout do bytu pana faráře, sálu, kuchyně i kanceláře, přenést se v čase na přelom 19. a 20. století.

Zaujala mě zmínka, že zahrada je osázena rostlinami s církevním a christologickým významem.   Co to tedy znamená? Růže prý připomíná trnovou korunu, jitrocel kopí, kterým byl Ježíš probodnut, lilie je symbolem čistoty (mimochodem už od dob Peršanů, cca 500 let před Kristem), a  trojlístek jetele nebo maceška ukrývá nejsvětější Trojici. Zajímavý pohled a dobrý důvod popátrat a porovnat, jaké vlastnosti rostlinám a jejich tvarům přisuzovali lidé v různých dobách a různých kulturách - křesťané, Keltové, Římané, židé...

V areálu Farního muzea je také dětské hřiště a výběh s ovcemi a kozami. Občas se konají i tvořivé dny, při nichž si můžete vyrobit svíčku, mýdlo nebo nabatikovat tričko. Více informací naleznete na oficiálních stránkách Farního muzea Kondrac.

Blaník a Podblanicko je oblastí, kde naleznete širokou a pestrou nabídku námětů na výlety naší krásnou zemí.

Některé výletní cíle zmíněny např. zde: Toulky Podblanickem - NS Roudný a Odlochovice, Do okolí BenešovaVlašimský zámecký park nebo Výlet po stopách bitvy u Jankova.


IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku S rytířem na Blaník:

S rytířem na Blaník
S rytířem na Blaník
S rytířem na Blaník
S rytířem na Blaník
S rytířem na Blaník
S rytířem na Blaník
S rytířem na Blaník
S rytířem na Blaník
S rytířem na Blaník
S rytířem na Blaník
S rytířem na Blaník
S rytířem na Blaník
S rytířem na Blaník
S rytířem na Blaník
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkné a mňamka nakonec Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek a krásné fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc ráda čtu Tvé články. Jsou poučné, zajímavé a doprovázené krásnými fotkami.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezký a poučný článek, tam jsem ještě nebyla
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles