Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Santorini – ostrov bílých kostelů s modrými střechami

7. 12. 2013 | Evropa

Až v katalogu cestovní kanceláře – nebo kdekoliv jinde – uvidíte obrázek z Řecka, na kterém bude bílý kostel s modrou střechou, můžete si být téměř jisti, že je to jeden z mnoha kostelů na řeckém ostrově Santorini. Tím spíš, pokud ty kostely budou kousek od sebe dva.

I když cestovní kanceláře nabízejí zájezdy na Santorini, označení není zcela přesné. Santorini je totiž označení pro celé souostroví v Egejském moři, které je tvořeno ostrovy Thira, Thirasia, Aspronisi, Nea Kameni a Palea Kameni. Téměř všechny zájezdy však míří na hlavní z ostrovů – Thiru.

Souostroví je pozůstatkem starořeckého sopečného ostrova Thera. Ten byl zničen sopečným výbuchem, který je datován cca do 17. století před naším letopočtem a byl pravděpodobnou příčinou zániku mínojské civilizace. Ostatně, sopka pod souostrovím je stále aktivní, o čemž se můžete přesvědčit návštěvou kráteru na ostrově Nea Kameni. Thira, Thirasia a Aspronisi tvoří při pohledu ze vzduchu neúplný ovál. Malé ostrůvky Nea a Palea Kameni jsou uvnitř oválu. Pro představu rozměry celého „oválu“ jsou zhruba 13x17 km.

Ostrov SantoriniHlavním městem Santorini je Fira. Je zde přístav, do kterého přijíždějí lodě jak z řecké pevniny (z Ahten, respektive z přístavu Pireus u Athén), tak z Kréty (z Heraklia, méně často z Rethymna) i z jiných řeckých ostrovů. Za městem je i mezinárodní letiště.

Z Firy pořádají cestovní kanceláře jednodenní výlety na ostrov Nea Kameni. Jedná se skutečně o aktivní sopku. Žádnou lávu nečekejte, nicméně můžete přičichnout k teplým sirným výparům, které se z nitra země uvolňují. Místo je bedlivě monitorováno seismology. V případě, kdy dojde k jakémukoliv zvýšení sopečné aktivity, je místo na další měsíc pro turisty uzavřeno. Dočtete se sice, že je cesta ke kráteru upravená a jedná se o nenáročný terén. Přesto zvolte vhodnou obuv. Sandále jsou dostatečné, nicméně boty na podpatku nikoliv – jedná se o kamenitou cestu, ne o asfaltku jako na Praděd. Cestou ke kráteru průvodkyně docela spěchala, zpět jsme ale šli sami, takže fotografování klidně nechejte na zpáteční cestu.

Při nákupu zájezdu na sopku si můžete vybrat z více variant: vlastní sopka je základ, často spojený s horkými prameny u ostrova Palea Kameni. Vezměte si plavky, jedná se o prameny, určené ke koupání. Počítejte s tím, že loď kotví na moři, v místech, kde má moře normální teplotu (na konci září, kdy je v Řecku ještě sezona, to bylo jen 18°). K pramenům, obsahujícím zejména síru, je potřeba od lodě doplavat. Spousta zájezdů pak pokračuje do města Oia a pak se vrací zpět do Firy. Některé z těchto zájezdů jsou načasované tak, aby měli turisté pěkný výhled na západ Slunce.

Výletní lodě k sopce vyplouvají ze starého přístavu (pouze některé z hlavního, nového). Cesta k přístavu je z vysokého kopce. Brodili jsme se trochu přes kobylince koní (a oslů), „zaparkovaných“ podél cesty. Miluji koně, nicméně procházet bezprostředně za jejich zadky ve mně budilo značný respekt. Dolů i nahoru můžete jet na koni či oslovi (místní se tváří, že to jsou všechno „osli, typičtí pro Santorini“). Cena je kolem 5 E za osobu. Stejně tak je možné pro obě cesty využít lanovku za 4 E.

Nejtypičtější fotky z ostrova a z celého Řecka jsou z města Oia. Zdejší bílé budovy a bílomodré kostely jsou nádherné. Několik kavárniček nabízí posezení s výhledem na nejkrásnější z nich. Zajeďte se podívat i do přístavu pod městem Oia. Naskytne se vám pěkný pohled na město zespodu. Dá se jít i pěšky, ale považuji to za velkou námahu, která za ten pohled nestojí.

Na Santorini můžete odpočívat na černých plážích ve městech Perissa a Perivolos, případně navštívit Červenou pláž na jihu ostrova. Najdete u ní cedule Zákaz vstupu. Přesto je to místo navštěvované turisty. Kousek od ní se nachází Bílá pláž.

Na nejvyšším kopci Santorini se nachází klášter. Je odtud pěkný výhled, nicméně z kláštera je přístupný pouze malý kostelík.

Pokud netoužíte po dlouhém ležení na pláži, stačí vám na prohlídku Santorini 3 dny. Počítejte s tím, že Santorini není levné. Ať už se jedná o ubytování nebo o jídlo (čerstvý pomerančový džus tu šplhá až na 5 E). Nicméně pokud si netrváte na ubytování s výhledem, můžete značně ušetřit.

Ačkoliv je Santorini malé, je to nádherné místo, které stojí za to navštívit.


Patulka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Santorini – ostrov bílých kostelů s modrými střechami:

Santorini – ostrov bílých kostelů s modrými střechami
Santorini – ostrov bílých kostelů s modrými střechami
Santorini – ostrov bílých kostelů s modrými střechami
Santorini – ostrov bílých kostelů s modrými střechami
Santorini – ostrov bílých kostelů s modrými střechami
Santorini – ostrov bílých kostelů s modrými střechami
Santorini – ostrov bílých kostelů s modrými střechami
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkné místo Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Je to fakt nádherný ostrov, bola som na Kréte ,aj tam je krásne - super dovča Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
tam si jednou zajedu určitě to stojí za to Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkné místečko k relaxaci. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Prostě nádhera,relax,klid a pohoda.Fotky jsou krásné...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles