Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sedm tipů, jak se připravit na dovolenou v zahraničí

28. 06. 2012 | Praktické rady
Dovolená u moře představuje kromě zaslouženého odpočinku také citelný zásah do rodinných financí. Podle nedávného bankovního průzkumu za ni průměrná česká domácnost zaplatí 25 783 korun. Pro porovnání to je téměř shodná částka jakou představují roční zálohy za energii. Proto je dobré vědět, jak zbytečně neutrácet a naopak za co si raději připlatit. Následující sedmero užitečných rad zajistí, aby výlet do zahraničí domácnosti finančně nezruinoval.

1. Financování dovolené

Každé plánování cesty by mělo začínat pohledem na aktuální stav bankovního účtu. Pokud zjistíte, že máte k dispozici dostatek volných finančních prostředků, můžete začít s výběrem typu dovolené. Co když ale peníze chybí? „Můžete dovolenou odložit, vybrat si levnější alternativu nebo sáhnout po půjčce. Při volbě poslední varianty ale opravdu dobře zvažte nutnost takového kroku, své možnosti splácení a věnujte dostatek pozornosti celkovým ročním nákladům na půjčku - tzv. RPSN,“ říká Aleš Pospíšil. Podobným problémům je možné se v budoucnu vyhnout pravidelným spořením.  
jak se připravit na dovolenou - penízeRada navíc: Dobře zvažte, na jakou dobu si peníze půjčíte. Platí totiž zásada, že čím je doba splátky delší, tím vyšší částku nakonec zaplatíte.

2. Výběr zájezdu

Pokud plánuje vyjet s dětmi do zahraničí v hlavní turistické sezóně, pak byste měli raději uvažovat o koupi zájezdu na tzv. first minute. „Předností nákupu předem je nejen větší výběr ubytovacích kapacit, ale i širší nabídka slev a výhod. Jedná se například o slevu za včasný nákup nebo nižší cenu pro dítě,“ upozorňuje Aleš Pospíšil. Zájezdy na poslední chvíli na tzv. last minute mají tu výhodu, že bývají obvykle cenově výhodnější. Musíte ale již počítat s omezenější nabídkou. Navíc jsou děti většinou zpoplatněny jako dospělá osoba.
Rada navíc: Nezapomeňte si při pořízení zájezdu dobře přečíst smlouvu o pojištění stornopoplatku.

3. Prohlídka auta

Rozhodli jste se, že na svou dovolenou pojedete vlastním autem? Pak před cestou nezapomeňte na jeho důkladnou prohlídku. „Doporučuji zajet k profesionálům. Vydané peníze v řádu maximálně stovek korun se jistě vyplatí. Vždyť včasným odhalením závad můžete v cizině ušetřit až desetitisíce,“ dodává Pospíšil. Pečlivá příprava také zahrnuje naplánování trasy a zjištění aktuálních poplatků na dálnicích.
Rada navíc: Zkontrolujte si, zda máte v pořádku všechny doklady – pas či občanský průkaz, řidičské oprávnění, malý technický průkaz k vozu, zelenou kartu případně havarijní pojištění.

4. Pojištění osob

Cestovní pojištění je při výjezdu do ciziny nutností. Zahrnuje léčebné výlohy, pojištění odpovědnosti za škody na zdraví a majetku. V celé EU sice můžete cestovat díky evropskému systému zdravotního pojištění jen s kartičkou vaší zdravotní pojišťovny, ale problém nastává, pokud se něco opravdu stane. V tomto případě lidé nemají k dispozici žádnou non-stop asistenční službu. Sami si musí dojednat lékaře a v případě nutnosti převozu si vše musí uhradit z vlastní kapsy. Cestovní pojištění lze sjednat i ze zahraničí.
Rada navíc: Předem zvažte rizikové aktivity, na které musíte mít sjednanou rizikovou pojistku.

zabezpečení domu5. Zabezpečení bytu

Stačí pět minut a můžete mít vykradený byt. Průzkum provedený před rokem mezi bývalými anglickými vykradači bytů ukázal, že se zloději při svém výběru domácnosti nejčastěji řídí informacemi, které získají na sociálních sítích. Vinou vlastní neopatrnosti tak sami upozorníte na to, že váš byt bude na čas prázdný. Co zloděje odradí? Vysoký stupeň zabezpečení vchodových dveří!
Rada navíc: Ještě účinnější je nainstalovaný alarm proti vloupání nebo kamerový systém.

6. Kapesné

Před vycestováním by si měla rodina spočítat, kolik bude potřebovat na běžnou útratu. Neměla by přitom zapomenout zohlednit, jaký typ zájezdu si objednala. U nabídky “all inclusive“ se totiž dá očekávat, že výdaje za stravu a nápoje budou minimální. Dále je dobré si dopředu naplánovat i trávení volného času. Pokud si budete chtít půjčit auto, nezapomeňte na mezinárodní řidičský průkaz. Než usednete za volant, bezpodmínečně si zjistěte, zda je vozidlo pojištěné.  
Rada navíc: Při platbě v zahraničí se vyplatí kombinovat hotovost s platební kartou.

7. Zdravotní problémy

I váš organismus si zaslouží dostatečnou přípravu na cesty. Při plánování výletu mimo Evropu lékaři doporučují měsíc před odjezdem konzumovat probiotika, která pomohou předejít cestovatelskému průjmu. Zdánlivě menší problémy může způsobit pobyt na sluníčku. Nákup kvalitních opalovacích přípravků s vysokým faktorem nejsou vyhozené peníze. Ekonomicky výhodnější je pořízení voděodolných krémů, které na těle vydrží i několik hodin po koupání v moři. Do zavazadla si ještě nezapomeňte přibalit pravidelně užívané léky.    
Rada navíc: Při cestách za exotikou si s předstihem zjistěte potřebné očkování.

Zdroj: Poštovní spořitelna/Era

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já bych byla připravená raz, dva, jen ty finance mě nějak brzdí.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Užitečné informace.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles