Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Skočdopuska z Říma

24. 06. 2017 | Evropa

Tohle nezní zrovna jako reprezentativní jídlo, ale člověk se nesmí nechat hned na první pohled zmást. Jedná se totiž o Saltimbocca alla Romana, pocházející původně z Brescie, ale v současné době je to hlavní pochoutka z hlavního města slunné Itálie, Říma a v překladu vlastně znamená skočit do pusy.

Kdo navštíví Itálii, tak ho z restaurace a vlastně odnikud, kde se podává jídlo, nenechají odejít bez toho, aby ochutnal tuhle jejich domácí specialitu. V Itálii tento pokrm z masa jedí vlastně všichni, ale nynější podobu mu vtiskli až v devatenáctém století právě v Římě. Odtud se rozšířil i do ostatních jižních zemí.

Základem je tedy maso, hlavně telecí. Z jiného druhu to snad ani v Itálii nepodávají. V podstatě to jsou řízky nebo ruličky. Existuje mnoho úprav tohoto pokrmu, ale v zásadě jsou uvedeny tři suroviny, které se použijí na tento recept vždycky – parmská šunka, telecí maso, šalvěj. Itálie je známá svým vytříbeným vkusem, co se týká pokrmů a tento národ je všeobecně vnímán jako labužnický. Velmi těžce proto nesou, když se jejich jídla kritizují, protože sami sebe považují za jedny z nejlepších, ne-li nejlepší kuchaře na světě, ale o tom by se daly vést sáhodlouhé debaty.


šalvějObecně platí pravidlo, že kdo ochutná pravou italskou saltimboccu, tak mu obvykle chutná. Kdo je masový typ, jako například drtivá většina mužů, tak to zcela jistě ocení. Jak už bylo řečeno, na jihu – Itálie, Španělsko, Francie – používají telecí maso, avšak například v našich podmínkách to může být i kuřecí. Fantazii se meze nekladou, protože u nás se zase tak často telecí nepřipravuje, protože prostě na to nejsou čeští lidé od přírody stavění. Samotná příprava tohoto pokrmu je vcelku jednoduchá a ani to netrvá dlouho, jak je vlastní italské kuchyni ve všeobecnosti. Člověk k tomu nepotřebuje mnoho surovin.

A nyní už samotný recept:


Potřebujeme: šalvěj, parmská šunka, telecí svíčková, máslo, suché bílé víno.

Telecí svíčkovou nakrájí na tenké, asi tak půlcentimetrové plátky, ale není to pravidlo a jemně se rozklepou, nejlépe obrácenou, hladkou stranou paličky a mezi potravinovými fóliemi nebo papíry na pečení. Na každý kousek se položí půl plátku parmské šunky, lístek šalvěje a vše se to spíchne párátkem, jako by se lístek přišíval přímým stehem, minimálně tak je to vysvětleno.

Dále se rozehřeje máslo a připravené plátky masa se na něm zprudka osmahnou po obou stranách dozlatova, zhruba 2 minuty po každé straně. Začíná se na straně se šalvějí, přitom maso se na horní straně velmi lehce osolí. Až se opeče maso i po druhé straně, podlije se vínem. Je to vcelku jedno, jaké má kdo rád, ale stylově se dá zkusit víno Frascati, které se pěstuje v okolí Říma. Dále se čeká, dokud se víno téměř nevypaří. Posléze se odstaví a maso se nechá 2 minuty odpočinout.

Pravá italská saltimbocca se jen zbaví párátek a můžete podávat se zeleninovou přílohou zelené barvy, jako je krátce orestovaný špenát nebo hrášek, ale samozřejmě si každý může k tomu dát, co chce a co se mu líbí, přece jen se říká sto lidí - sto chutí. Samozřejmě, mnoho lidí nemusí s touto formou receptu na pravou italskou saltimboccu souhlasit. Každý si ji může připravit po svém. Doma nejsme v restauraci, takže co komu chutná, tak si to také nachystá.   


Jenetka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Může to být dobrota
Obrázek uživatelky
profil
Řím trochu jinak. Ráda bych ten mls ochutnala Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles