MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 16.05. 2024
Dnes má svátek Přemysl
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Slamáci u silnice

8. 10. 2015 | Česká republika

Vždy v září, když jedeme z Jihlavy, se těšíme, co nového objevíme. Každé dítě se dívá na večerníčky a různé pohádkové bytosti a právě díky nim máme takové zpestření po cestě.

Od roku 2008 jezdíme 110 km k přítelovým rodičům. Nečekala jsem, že bychom zde mohli něco obdivovat a tak jsem usnula. A přestože v obci Jakubov funguje moc hezká tradice, tak jsem si  jí zřejmě poprvé všimla až v září roku 2010. A později se přidala ještě jedna obec, kde stojí postavičky ze sena – Horky.

A kde tyto obří slámové sochy vlastně najdete? Když pojedete po silnici z Jihlavy na Moravské Budějovice.  Hned první obec za Želetavou se jmenuje Horky, která pod Želetavu patří a je skoro ze všech stran obklopena lesy. Zde na hřišti jsou první „Slamáci“.  Stojí vedle přístřešku, pod kterým se v době adventu objeví betlém a vydrží do Tří králů. I když pojedete v obci 50 km/hod. a nebudete o nich vědět, místo můžete přejet. Od Jihlavy kousek za cedulí označující začátek obce je po levé straně nezastavěný prostor. Je tam hřiště a vedle obchod i autobusová zastávka. Právě zde vždy parkujeme a jdeme se na postavičky podívat. Jelikož je to hlavní tah z Jihlavy na Znojmo, bývá tu dost rušno, pokud jedeme ve špičce a proto děti, když vylézají z auta, musíme opravdu hlídat, i když auto stavíme vedle silnice. Také jsme tu viděli Včelí medvídky, Ovečky a Krtečka s myškou a letos nově tu stojí Králíci z klobouku.

slamáciDalší zastávka nás čeká po šesti kilometrech. Před obcí Jakubov v místě „křižovatky“ opět na levé straně stavíme na polní cestě. Tady se první slamáci objevili v září roku 2005 k příležitosti vyhlášení Jakubova Vesnicí Vysočiny. Vyrostl zde Sedlák se selkou. Vytvořili je místní občané a oblékli je do starých závěsů a podobně. Později používali barevné nástřiky na fasády.  Od roku 2008 se začali objevovat pohádkové postavičky. Jako první Mach a Šebestová, další rok Shrek s Fionou.

My jsme jako prvního objevili Pasáčka se třemi vepři, kdy pasáček měl kromě dokonalého obličeje i triko s vestou, okolo pasu pásek a v ruce proutek. Vepříkům nechyběli v rypáčcích dirky a zkroucené uši a ocásky. V roce 2011 na nás čekal Křemílek s Vochomůrkou. Vypadali přesně jako ve večerníčku – velký nos, čepka, vrchní oblečení a šála kolem krku. O rok později nás tu už vítali Medvědi od Kolína. Jako první vzpomínka se mi při pohledu na ně vybavila věta: „Pojďte pane, budeme si hrát“. I trička měli ve stejných barvách. V září 2013 do září 2014 tu stáli slámový Jů, Hele a Muf. Celý rok jsem měla na to, abych je vyfotografovala, a stejně jsem to nestihla, což mě mrzí. Vloni nám přibyla do sbírky Ája s maxipsem Fíkem.

Když jsme se vraceli letos v září z lázní a mířili si to opačným směrem, před Jakubovem nás vítal párek Lemurů. Ty zde vítají řidiče od 1. září a byly postaveny na přání ZOO v Jihlavě. Ke stavbě bylo potřeba 6 obřích a 4 malé balíky slámy nastříkané fasádní barvou a oči mají od víček barev. Se stavbou většinou pomáhá traktor a nakladač. Mají i krásné ocasy, které jim stojí do výšky díky dlouhým ohnutým trubkám omotaných senem. Akorát je nemám zatím vyfotografovaný. Nepočítala jsem s tím, že Jakubov bude mít postavičky z obou stran a u lemurů není vedle silnice odstavná plocha. Zbývá jedině zastavit na rovině, zapnout výstražné blinkry a jít si je vyfotografovat.

Na druhém konci Jakubova od 10. září vystřídal Áju s maxipsem Fíkem Ferda mravenec s beruškou. Mašle, kterou měla Ája na hlavě, má nyní Ferda u krku.

Každý rok se snažím obří slámové postavičky zvěčňovat a doufám, že snaha a píle místní lidi neomrzí ani v dalších letech, protože se Slamáci stali známí po celé naší republice. Mladší syn se k nim vždy rozběhne a začne je objímat. Vypadají opravdu vesele a i tak se na nás vždy tváří.


Piskotik - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Slamáci u silnice:

Slamáci u silnice
Slamáci u silnice
Slamáci u silnice
Slamáci u silnice
Slamáci u silnice
Slamáci u silnice
Slamáci u silnice
Slamáci u silnice
Slamáci u silnice
Slamáci u silnice
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Krásne - super nápad Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezky vytvořené postavičky a hlavně ta společná aktivita lidí je nádherná. Hezky napsaný článek a hezké fotečky!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek i fotečkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles