8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Slamáci u silnice

8. 10. 2015 | Česká republika

Vždy v září, když jedeme z Jihlavy, se těšíme, co nového objevíme. Každé dítě se dívá na večerníčky a různé pohádkové bytosti a právě díky nim máme takové zpestření po cestě.

Od roku 2008 jezdíme 110 km k přítelovým rodičům. Nečekala jsem, že bychom zde mohli něco obdivovat a tak jsem usnula. A přestože v obci Jakubov funguje moc hezká tradice, tak jsem si  jí zřejmě poprvé všimla až v září roku 2010. A později se přidala ještě jedna obec, kde stojí postavičky ze sena – Horky.

A kde tyto obří slámové sochy vlastně najdete? Když pojedete po silnici z Jihlavy na Moravské Budějovice.  Hned první obec za Želetavou se jmenuje Horky, která pod Želetavu patří a je skoro ze všech stran obklopena lesy. Zde na hřišti jsou první „Slamáci“.  Stojí vedle přístřešku, pod kterým se v době adventu objeví betlém a vydrží do Tří králů. I když pojedete v obci 50 km/hod. a nebudete o nich vědět, místo můžete přejet. Od Jihlavy kousek za cedulí označující začátek obce je po levé straně nezastavěný prostor. Je tam hřiště a vedle obchod i autobusová zastávka. Právě zde vždy parkujeme a jdeme se na postavičky podívat. Jelikož je to hlavní tah z Jihlavy na Znojmo, bývá tu dost rušno, pokud jedeme ve špičce a proto děti, když vylézají z auta, musíme opravdu hlídat, i když auto stavíme vedle silnice. Také jsme tu viděli Včelí medvídky, Ovečky a Krtečka s myškou a letos nově tu stojí Králíci z klobouku.

slamáciDalší zastávka nás čeká po šesti kilometrech. Před obcí Jakubov v místě „křižovatky“ opět na levé straně stavíme na polní cestě. Tady se první slamáci objevili v září roku 2005 k příležitosti vyhlášení Jakubova Vesnicí Vysočiny. Vyrostl zde Sedlák se selkou. Vytvořili je místní občané a oblékli je do starých závěsů a podobně. Později používali barevné nástřiky na fasády.  Od roku 2008 se začali objevovat pohádkové postavičky. Jako první Mach a Šebestová, další rok Shrek s Fionou.

My jsme jako prvního objevili Pasáčka se třemi vepři, kdy pasáček měl kromě dokonalého obličeje i triko s vestou, okolo pasu pásek a v ruce proutek. Vepříkům nechyběli v rypáčcích dirky a zkroucené uši a ocásky. V roce 2011 na nás čekal Křemílek s Vochomůrkou. Vypadali přesně jako ve večerníčku – velký nos, čepka, vrchní oblečení a šála kolem krku. O rok později nás tu už vítali Medvědi od Kolína. Jako první vzpomínka se mi při pohledu na ně vybavila věta: „Pojďte pane, budeme si hrát“. I trička měli ve stejných barvách. V září 2013 do září 2014 tu stáli slámový Jů, Hele a Muf. Celý rok jsem měla na to, abych je vyfotografovala, a stejně jsem to nestihla, což mě mrzí. Vloni nám přibyla do sbírky Ája s maxipsem Fíkem.

Když jsme se vraceli letos v září z lázní a mířili si to opačným směrem, před Jakubovem nás vítal párek Lemurů. Ty zde vítají řidiče od 1. září a byly postaveny na přání ZOO v Jihlavě. Ke stavbě bylo potřeba 6 obřích a 4 malé balíky slámy nastříkané fasádní barvou a oči mají od víček barev. Se stavbou většinou pomáhá traktor a nakladač. Mají i krásné ocasy, které jim stojí do výšky díky dlouhým ohnutým trubkám omotaných senem. Akorát je nemám zatím vyfotografovaný. Nepočítala jsem s tím, že Jakubov bude mít postavičky z obou stran a u lemurů není vedle silnice odstavná plocha. Zbývá jedině zastavit na rovině, zapnout výstražné blinkry a jít si je vyfotografovat.

Na druhém konci Jakubova od 10. září vystřídal Áju s maxipsem Fíkem Ferda mravenec s beruškou. Mašle, kterou měla Ája na hlavě, má nyní Ferda u krku.

Každý rok se snažím obří slámové postavičky zvěčňovat a doufám, že snaha a píle místní lidi neomrzí ani v dalších letech, protože se Slamáci stali známí po celé naší republice. Mladší syn se k nim vždy rozběhne a začne je objímat. Vypadají opravdu vesele a i tak se na nás vždy tváří.


Piskotik - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Slamáci u silnice:

Slamáci u silnice
Slamáci u silnice
Slamáci u silnice
Slamáci u silnice
Slamáci u silnice
Slamáci u silnice
Slamáci u silnice
Slamáci u silnice
Slamáci u silnice
Slamáci u silnice
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
che che che Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tradice přetrvává stále, taky tam vždycky přibrzdíme a uděláme fot
ku.
Obrázek uživatelky
profil
i já toma jezdím občas,ale oni nezklamou ani jeden rok je to ůžasnýSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkSmajlík Pěkné. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
roztomilé fotečky
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles